Je was erbij > Overzicht

Beste geslaagde cursist, opleiding Leertijd in de kijker! - Ieper - 08/06/2006

Op donderdag 8 juni werd de best geslaagde cursist, opleiding Leertijd, Syntra Vlaanderen regio Ieper (cursusopleiding Syntra West; campus Ieper) in de bloemetjes gezet.

De cursist Marjolein Depover uit Poperinge heeft een driejarige opleiding als 'polyvalent administratief medewerker van een KMO' gevolgd.

Cursist Marjolein Depover en haar moeder, Dhr Willy Lamaire General manager van de Unitron Group.

De opleiding beoogt een vorming te geven dat leidt tot goed geschoolde, volwaardige polyvalente administratieve KMO-medewerkers.
Deze opleiding heeft plaats in een KMO waar er een aparte administratieve afdeling bestaat of een KMO die het geheel van administratieve taken zelf beheert en wordt aangevuld met lessen in Syntra West. De praktijkopleiding gebeurde in het bedrijf Unitron , Frankrijklaan 27, 8970 Poperinge.

Unitron maakt deel uit van een holding groep Lamco die tal van activiteiten doet: zij zijn actief op het vlak van boekhouding , administratie , financiën en I.T.
Binnen de groep worden ook volgende werkzaamheden gedaan: nl commissionair-vervoerder gespecialiseerd in huif- en frigotransport op Oost-Europa , Wit-Rusland , Rusland, de Baltische staten. UNITRON NV : ontwikkelt , produceert en commercialiseert electronica-producten dienstig voor TV-ontvangst , Business-to-business en wereldwijd , specialisatie hoog-frequent.

Ondertussen is Marjolein niet blijven stilzitten. Ze bleef tewerkgesteld na de leertijd bij het bedrijf waar ze haar praktijkopleiding volgde. binnen de groep.
Tijdens en na haar opleiding in de Leertijd heeft Marjolein nog bijkomnde cursussen gevolgd.

Ze volgde in Syntra de opleiding tot Ondernemingshoofd boekhouder (avondles ; twee maal per week) en is nu ondertussen in het laatste jaar van de drie jarige opleiding. Binnen haar werk heeft ze volgende functieomschrijving: - Financieel inboeken - inkomende goederen afpunten in het systeem - kijken welke producten er moeten gemaakt worden in Tsjechië, en zo zorgen dat de tekorte componenten op tijd hier zijn - controle aankoopfacturen en boeken aan de hand van leveringsnota's - boeken aankoopfacturen - controle buitenlandse betalingen en inboeken binnenlandse betalingen via systeem

Heel wat leerlingen blijven na hun opleiding werken met een arbeidsovereenkomst in het bedrijf waar zij als leerjongere hun opleiding hebben gekregen..

De meest recente cijfers van de VDAB tonen aan dat de opleiding onder leerovereenkomst succesvol is.

Eén jaar na het afstuderen in de Leertijd is slechs 13,5 % werkloos. Van deze werkzoekenden had

Van de 13,5% werkzoekende leerjongeren zijn er slechts 2,9% nog geen werkervaring in dat jaar
Ter vgl : categorie laaggeschoolden gemiddeld 30% werkzoekenden, waarvan 13,5% nog geen werkervaring in dat jaar.

Een verklaring hiervoor is dat je leerjongeren veel praktijkervaring hebben. Geen leerovereenkomst zonder werkplek!. Gezien de jongeren drie jaar werkervaring hebben gehad, is er een grote tewerkstellingsgraad achteraf.

Syntra Vlaanderen en de Vlaamse Regering doen grote inspaning om het systeem" Leertijd" te promoten en uit te breiden.
Zo heeft de Vlaamse Regering vorige week vrijdag een beslissing genomen tot het steunen van een project waarbij de garagesector de garantie heeft geboden om 100 extra opleidingsplaatsen te creëren voor leerlingen van Syntra Vlaanderen!!

Ook Europa steunt de leertijd. Onder andere door het leertijdloket op www.syntra.be/leertijdloket.
"Het leertijdloket is een SyntraVlaanderen project dat mede gesteund wordt door het Europees Sociaal Fonds. De doelstelling is drieledig. In de eerste plaats wil het loket informatie geven over de leertijd en de stageovereenkomst. Daarnaast promoot het beide opleidingen. Ten slotte kunnen leerlingen en ondernemers-opleiders er on line hun kandidatuur stellen. Dit moet de toestroom naar de leertijd bevorderen".

Bijkomende inlichtingen

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.