Je was erbij > Overzicht

Rookvrije dag in T.I. Immaculata - Ieper - 02/06/2006

Ieder jaar nemen de 2des deel aan de wedstrijd “Just Be Smoke Free”. In iedere klas werd er in het begin van het jaar een contract afgesloten. Op die manier engageren de leerlingen zich om een heel jaar rookvrij te blijven. Wanneer blijkt dat meer dan 10% van een klas toch begint te roken, dan verbreekt men het contract. In totaal bleven er 4 klassen van de 7 rookvrij.

Het hoogtepunt van deze wedstrijd was op vrijdag 2 juni, onze rookvrije dag. Op deze dag komen de 2des naar buiten met hun rookvrije campagne.

’s Morgens begonnen ze met een beloning voor de klassen die rookvrij zijn gebleven. Deze leerlingen kregen een T-shirt met de slogan “Just Be Smoke Free”. Ook de leerkrachten die rookvrij zijn, kregen een “pareltje” van 2 Sociale en Technische Wetenschappen A. Vooraleer de lessen startten, haalden de leerlingen van 2 Sociale en Technische Wetenschappen C hun beste zangtalent naar boven. Ze hadden een eigen versie gemaakt van het liedje “Je t’adore” (“Ik rook niet”) van Kate Ryan.

Daarna, tijdens het eerste lesuur ging 2 Sociale en Technische Wetenschappen B rond in alle klassen met stickers voor de leerlingen die rookvrij zijn. De rokers kregen een kaartje met enkele nuttige tips om te stoppen.

’s Middags stond er nog vanalles op het programma. Enkele leerlingen lazen de getuigenis van ‘Pim” voor, die dankzij zijn “Buddy” gestopt is met roken. We willen aan de leerlingen duidelijk maken dat rokers die willen stoppen de hulp van een buddy kunnen gebruiken. Een buddy is een vriend die je steunt bij het stoppen met roken. Vandaar de vele affiches “Roker zoekt Buddy” “Buddy zoekt roker”.

De leerlingen van 2 Sociale en Technische wetenschappen A zongen een rapnummer van The Black Eyed Peas “Pump it” of beter “Rook niet”.

Deze dag sloot men af met een wit-zwart ballonnenwedstrijd. Elke klas kreeg witte ballonnen (per rookvrije leerling) en enkele zwarte ballonnen (per roker). Op deze symbolische manier toonde men de verhoudingen tussen de rokers en niet-rokers. De witte ballonnen overheersden duidelijk het geheel.

Info en foto's: Carlo De Winter, Technisch Instituut Immaculata, www.olvvantuine.be/immaculata

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.