Je was erbij > Overzicht

Tuningliefhebbers laten harten sneller slaan van autistische en geplaatste jongeren in het MPI Koksijde - 22/07/2006

Reeds jaar en dag zijn tuningliefhebbers de boemannen op de weg. Het zijn doodrijders, ze zijn harteloos, ze rijden te snel, … Deze namen danken ze aan enkele verfilmingen van Amerikaanse illegale straatraces en aan de verschillende wagens die op hun auto een sticker hangen met daarop TUNING en hiermee door de straten vliegen. Een echte tuner is zo niet en dat wilden ze bewijzen. Enkele tuners stelden dan ook hun wagen ter beschikking van een nobel doel, met name het gelukkig maken van de jongste en zwakste wezentjes in ons landje. Een uitermate geschikte doelgroep waren dus autistische en geplaatste kinderen.

Reeds bij de aankomst van de wagens op het domein van MPI Westhoek Koksijde sloegen de kinderhartjes op hol. De blinkende velgen, de bonkende beats en het schitteren van de carrosserie van deze mooie wagens zorgden ervoor dat alle aandacht naar de tuners ging. Toen ook nog even bleek dat deze kinderen zelf mochten plaats nemen achter het stuur (van een weliswaar stilstaande wagen) en eventjes zichzelf in een droom konden plaatsen was hun dag compleet.

Het gevoel dat iedereen hierbij kreeg was onbeschrijfelijk, zelfs de begeleiders waren sprakeloos en de tuners zelf kregen er een warm gevoel bij. De kinderen stonden vol verbazing te kijken naar de getunede motoren en werden superstil toen er eventjes één van de aanwezige wagens zijn motor liet brullen. De bonkende beats of de kwaliteitsvolle muziek van enkele vocale ensembles die door de talrijke speakers en woofers bliezen waren voor deze kinderen onbereikbaar, hun mond viel open van verbazing.

Maar ook voor de tuners was het een unieke ervaring. De verbazing was alom toen een van de kinderen verklaarde dat hij later ook tuner wilde worden, toen een van de kinderen wilde weten hoeveel geld zo een mooie auto kost of toen een van de kinderen zei : “ik wil later helemaal dezelfde auto als die van jou”. De sfeer op deze meeting was dan ook onbeschrijfelijk en een hoogstandje van appreciatie voor onze hobby. De blijk van waardering dat een kind je geeft als die verklaart dat je auto de mooiste op de wereld, is voor een tuner onbeschrijfelijk. Hierdoor kon je ook af en toe een tuner boven zijn wagen zien glunderen terwijl de kinderen languit in de sportzetel lagen te genieten van een dvd’tje op een van de vele schermen in de wagens.

Voor de kinderen was het in eerste instantie onvergetelijke dag en voor de tuners al evenzeer. De begeleiders die aanwezig waren, de kinderen zelf en zelfs een toevallige voorbijganger waren vol lof over het initiatief en keken al volledig uit naar een 2de editie van dit evenement. De missie van de tuners was geslaagd en is zeker voor herhaling vatbaar.

(tekst : Dimitri Salembier, fotografie: Mike Gaytant)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.