Je was erbij > Overzicht

Zomertentoonstelling - Koekelare - 01/07/2006

Zaterdagnamiddag omstreeks 16u00 opende de prestigieuze zomertentoonstelling van gemeente Koekelare zijn deuren. Het was een publiek succes, alhoewel velen weg bleven vanwege de enorme hittegolf die ons land teistert.

Van 2 juli tot en met 27 augustus 2006 is er in het cultureel centrum “De Brouwerij” in Koekelare kunst te bezichtigen. Dit jaar werd er gekozen voor Hubert Minnebo. Minnebo gaf vijftien jaar les als regent plastische kunsten en is al bijna een halve eeuw actief als beeldend kunstenaar. Zijn eerste expo vond plaats in 1958 te Oostende. Gestart als kunstschilder koos hij vanaf 1965 steeds meer voor een carrière van juwelenontwerper en beeldhouwer. Aanvankelijk werkte hij in aluminium en koper om vandaag vooral het olympische brons, zilver en goud te werken.

Verder is er Eugene Demane. Na dertig jaar figuratieve schilderkunst is deze kunstenaar de wereld van de abstractie binnen gestapt. Demanes schilderijen worden wel eens geestesschilderijen genoemd. Ze tonen iets wat eigenlijk helemaal niet zichtbaar is. Het is muziek van de groten op aarde op doek gebracht. Er is ook kunst te zien van Marc Maes. De man gaf tot '67 in de Vrije Tekenacademie van Poperinge en werkt tegenwoordig in klei. Hij volgde cursus aan de Academie “La Grande Chaumière” in Parijs. Als bronsgieter vervolmaakte hij zich aan de Sommeracademie te Salzburg. Hij heeft keramiekopleiding gevolgd in
Brussel en in Alden Biezen. In Toscanië (Italië) heeft hij een cursus marmer beeldhouwen gevolgd. In hoofdzaak gebruikt hij klei, maar hij beeldhouwt ook marmer en giet brons. Een van zijn bekendste werken is het monument "De Levensboom" aan de ingang van de O.L.V.-Middelareskerk te Ieper.

En verder is er nog kunst van Yves Leterme, de kunstenaar. De man werd vooral bekend als kalligraaf. Naast deze tentoonstelling, kan je in het cultureel Centrum De Brouwerij van Koekelare, gelegen nabij de markt, het Fransmansmuseum gaan bezichtigen. Het Fransmansmuseum brengt het levensverhaal van Vlaamse seizoensarbeiders. Openingsuren tentoonstelling: dinsdag tot vrijdag 9u30 tot 12u00, 14u00 tot 17u00. Tot 31 augustus, zaterdag, zon- en feestdagen van 14u00 tot 17u30. Meer info op 051 58 92 01.

Het weer is prachtig. Het decor is mooi. Achter de Brouwerij werd een hemelse tent neergezet. Mooi in het wit...

De personaliteiten zijn op post. Burgemeester Lansens, schepen Bryon en Huyghe, schepen van cultuur Kelly Tanghe, Dirk Devreker, OCMW-voorzitter Jonckheere... en daarnaast ook heel wat VLD-mandatarissen zoals Raf Willaert, Henk Dejonghe, Willy Boone en later ook provincieraadslid Noël Vandecasteele. Schrijver Raf Seys, spreker Roger Deceunick, Robert Vande Caveye, Yvette Calmeyn, Ronny Vanhooren en Jean-Marie Lootens.

Er werd sensuele dans gebracht: Argentijns, Portugees en Spaans. Het internationale duo Pedro Y Christina zorgt voor een verademing in het warme weer. Ze zullen ook gezweet hebben, maar ze dansten enorm beheerst. Beheerst en volmaakte dans in de kunst tent zonder haperingen. De elite die van heinde en ver kwam, zag dat het goed was...

Het was groots spektakel. Het is kunst op niveau. De deelnemers beschikken over originaliteit, creatieve evolutie, hebben kennis van het metier en het geheel is meer dan de som van de delen. Zo dacht kunstpromotor Deceuninck erover.

In de verkenning van de brouwerij zagen we Eugene Demane die is beïnvloed door de Egyptische cultuur, Yves Leterme (kalligraaf die is beïnvloed door de klassieke Griekse en Latijnse cultuur), Marc Maes (beïnvloed door de antiek en de gothiek), Hubert Minnebo (die is beïnvloed door de vergeten oude culturen in het verre Oosten en Zuid-Amerika).... Niemand vergat echter Robert Vande Caveye te danken voor zijn verdiensten, 30 jaar inzet... Niemand vergat het ditmaal. Hopelijks zullen zijn vrienden daar in de toekomst eens aan denken... De parelvissers aller landen.


Info en foto's: Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.