Je was erbij > Overzicht

Potloden en naaimachines voor Bénin - Dikkebus - 05/07/2006

De leerkrachten en de kinderen van de Vrije basisschool Het Nestkastje te Dikkebus hebben het schooljaar afgesloten met een sponsortocht. Ze stapten 390 km bijeen om zo een bedrag van 1025 euro te kunnen schenken aan Mevr. Marie-Claire Duch Nowak. Zij is de oma van Samuel en Myriam uit de 3de kleuterklas en gaat voor twee maanden vrijwillig werken in het noordwesten van Bénin. Bénin ligt ingesloten aan de zuidwestkust van Afrika tussen Togo, Niger en Burkina Faso. Ze wil er gaan werken in een weeshuis (jongeren tot 18 jaar wiens ouders gestorven zijn aan aids). Er worden daar ook gewezen kindsoldaten opgevangen. Ze wil ze er de jongeren Frans leren lezen en schrijven. Voor de oudere meisjes wil ze er een naaiatelier opzetten. Met het geld van de sponsortocht gaat ze twee naaimachines aanschaffen en schrijfgerief.

Hoe ben je tot dit initiatief gekomen?
Mevr. Nowak: "Het is niet de eerste maal dat ik aan ontwikkelingshulp doe. Tot 1991 was ik lerares Frans in een school in Madrid. Door de vriend van mijn vader ben ik vrijwillig naar Rwanda getrokken. Van 1991 tot 1998 heb ik onderwijs gegeven aan de bergkinderen van Rwanda. Ik ben er moeten vluchten wegens de moordpartijen en ben er niet meer teruggekeerd. Alles is er vernietigd.

Ik ben toen naar Kameroen getrokken. Ik ben daar begonnen met een stichting voor ongehuwde moeders. We zijn er echt vanaf nul begonnen. Ronddolende ongehuwde moeders die nergens aan de bak kwamen heb ik samengebracht. We zijn gestart met bakstenen te maken en een waterput te delven. Daar rond bouwden we hutten. Ik kon het zo organiseren dat er een paar moeders instonden voor de opvang van de kinderen, terwijl de anderen op zoek gingen naar werk. Na twee jaar ben ik naar België gekomen. Mijn dochter Bianca had er gestudeerd en was ondertussen getrouwd. Zij adopteerde Samuel en Myriam uit Kameroen..

Het werk in Kameroen wordt nu opgevolgd door paters franciscanen uit Italië.
Nu de kleinkinderen al wat groter zijn en ik mij nog jong voel (66 jaar) wil ik terug nog gaan helpen in Afrika. Dit keer wordt het Bénin.
Ik ben de kinderen van de Vrije Basisschool zeer dankbaar dat ze me hierin hebben willen steunen. "

Info en foto's: Patrick Ryde, directeur VBS Het Nestkastje

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.