Je was erbij > Overzicht

Acties voor meer kerstversiering - Koekelare - 03/01/2006

In het Laatste Nieuws van 3 januari komt de opmerkelijke, ludieke protestactie voor meer kerstversiering in Koekelare ter sprake.

In de laatste dagen voorafgaand aan 2005 plantte Andy Vermaut immers op de nieuwe rotonde aan de Belhutte in Koekelare twee kleine kerstboompjes. "Via deze actie, die ik met opzet na kerstmis voer, druk ik het verlangen uit naar extra inspanningen rond kerstversiering in de gemeente Koekelare. Koekelare hinkt hier al jaren achterop. Als we kijken naar de inspanningen, die buurgemeenten als Ichtegem, Torhout, Kortemark en Diksmuide leveren, moeten we diep beschaamd zijn. Daarom deze symbolische actie aan de rotonde langs de Provinciebaan in Koekelare. Hopelijks zal de kerstversiering voor kerstmis 2006 geen
vijgen na kerstmis zijn zoals deze actie," aldus Vermaut. (MME)

In het Laatste Nieuws van 7 januari kwam het volgende stuk.

Koekelarenaar plant weer kerstboom op rotonde Belhutte

Omdat zijn twee kleine kerstboompjes verwijderd werden, heeft Koekelarenaar Andy Vermaut nu een grotere kerstboom geplant op de rotonde de Belhutte langs de Provinciebaan. Met zijn actie wil hij aandacht vragen voor meer kerstsfeer langs provinciale wegen en in zijn gemeente. "De twee discrete boompjes die ik op 31 december op de nieuwe rotonde plantte, werden afgelopen donderdag brutaal weggenomen. Daarom plantte ik nog diezelfde avond een grotere kerstboom op dezelfde rotonde om mijn actie extra kracht bij te zetten. Ik hoop dat deze nieuwe kerstboom ten minste tot na het weekend mag blijven staan. Ik heb mij reeds graszaad aangeschaft om te zaaien nadat de nieuwe boom wordt verwijderd. Velen vinden het met mij bijzonder jammer dat er geen grote kerstboom in de kern van Koekelare, Zande, Bovekerke en De Mokker de kerstperiode extra onder de aandacht bracht. Er is in Koekelare duidelijk een gebrek aan waardering voor deze feestdagen. Daarom deze actie," zegt Vermaut. (MME)

In het Laatste Nieuws van 11 januari kreeg de actie nogmaals een vervolg.

Feestslinger siert nu Koekelaarse vlag

Nadat de nieuwe kerstboom opnieuw werd verwijderd, heeft Andy Vermaut een nieuwe ludieke daad gesteld voor een grotere appreciatie en tentoonspreiding van het feestgebeuren tijdens de kerst -en nieuwjaarsperiode. Hij deed afgelopen zaterdag de gemeente Koekelare en de provincie West-Vlaanderen een 4-tal pakketten met gouden en zilveren kerstballen cadeau die hij heeft opgehangen aan 4 vlaggenmasten aan het rond punt de Belhutte. Een grote feestslinger werd tevens ook bevestigd aan de vlag met de Koekelaarse bezanten op de helling in het midden van het rond punt. Met deze laatste actie, sloot Andy Vermaut zijn in het oog springende acties in het weekend af. Ondertussen mocht Vermaut, heel wat positieve reacties van de lokale bevolking ontvangen. Op de vraag of
hij niet bang is om de factuur te betalen voor het personeel die dit alles moet verwijderen, stelt Vermaut geen problemen daarmee te hebben. "De provincie of de gemeente mag mij gerust een factuur zenden. Ik ben altijd ten volle bereid verantwoordelijkheid te nemen voor mijn ludieke acties. Dat is zeker voor mij geen probleem," zegt Vermaut. (MME)

Foto's Peter Maenhoudt
Teksten: Maria Marchand

In het meerjarenproramma van het gemeentebestuur van Koekelare 2007 tot 2012 staat het volgende letterlijk vermeld. “De kerstverlichting in het centrum en de deelgemeenten was al een tijdje verouderd. In fasen wordt werk gemaakt van nieuwe, moderne kerstverlichting in Koekelare, Bovekerke, Zande en op De Mokker.”

Reeds in 2006 heeft het gemeentebestuur van Koekelare ingespeeld op het verzoek en werd de kerstversiering in Koekelare totaal vernieuwd. Het moge gezegd zijn… Schepen Dirk Ampoorter heeft een prachtige inspanning gedaan om van de kerstversiering een feeëriek gebeuren te maken. Als het goed is, moet het zeker ook gezegd worden.

Info: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.