Je was erbij > Overzicht

Immaculata in poëzie gehuld - Ieper - 26/01/2006

Op donderdag 26 januari 2006 was het Nationale Gedichtendag en zoals elk jaar ging deze dag niet onopgemerkt voorbij in Immaculata Ieper. Dit jaar brak de school alle records. Een van de GOK-thema’s dit jaar was‘Ouder- en leerlingenparticipatie’ en dit werd voor deze Gedichtendag zeer letterlijk opgenomen. Zowat alle leerlingen van de school hebben in de voorbije weken en maanden gewerkt rond poëzie en op 26 januari werden al hun projecten en pennenvruchten aan de medeleerlingen en het personeel van de school getoond op alle mogelijke manieren.

Om te beginnen moest je al blind en doof zijn om het gigantische gedichtentapijt van 3 op 4 meter dat aan de gevel aan de Rijselsestraat prijkt niet op te merken. Het kunstwerk dat gemaakt werd door 5 en 6 HZ kondigde fier de Nationale Gedichtendag op de school aan.

In de hal bij het leerlingensecretariaat werden een aantal gedichten die door 4 STW in de les P.O. op posterformaat gekalligrafeerd werden, tentoongesteld. Aan het venster van het leerlingensecretariaat prijkten ook gedichten die in de lessen TOP (technologische opvoeding) op spiegels werden aangebracht door 1 B. 2 STV maakte een stressbal met een gedicht erop over een onderwerp dat mensen stress bezorgt zoals verliefdheid, liefdesverdriet, examens …

In de hal van de Wenninckstraat naar de speelplaats botste je op gedichten die door 1 TSO werden verzameld. In de hal van de fietsenstalling naar de speelplaats waande je je in een chemielokaal. De leerlingen van 5 TW schreven gedichten in de vorm van een tabel van Mendeljev. In de inkomhal stonden ook installaties van 5 en 6 HZ. Op een cursusblad van 1 m op 2 stond een gedicht over examens, op een gigantisch houten pleister las je een gedicht over ‘de gevaren van touwklimmen’, een bovenmaatse proefbuis droeg dan weer een gedicht over scheikunde en de leerlingen van 5STW wrongen zich tijdens de les L.O. in allerlei bochten om met hun lichaam de letters te vormen van een gedicht dat wat verderop op een poster prijkte.

In de traphal van de A-blok maakten de leerlingen van 6 STW tussen de balustrades van de verschillende verdiepingen een geweven web waaraan gedichten bengelden en op de vensterbanken van de A-blok waren foto’s te bewonderen van de leerlingen van 3 en 4 VV die elk een versregel aanbrachten op een kledingstuk. Zij liepen trouwens ook de hele dag in hun poëtische outfit rond. Verder hingen er ook poëziekussenslopen en -T-shirts.

Op de speelplaats werden de leerlingen begroet door een metalen hand die in het tuintje is ingeplant. De hand bewoog mee met de wind en draagt het gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ van Paul Van Ostajen.

Ook de lagere school werd dit jaar niet vergeten. Leerlingen van 6 VZ en 7 KZ schreven kinderrijmpjes die aangebracht werden in de gangen van de lagere school.

In de refter vonden de warmeters ’s middags een poëtische placemat op hun dienblad en het dessert dat door 5 en 6 GK bereid werd, vormde de poëtische zin “tussen de woorden ligt het geheim”. Wie voor ‘s middags een belegd broodje bestelde, merkte dat er op de verpakking een gedicht kleefde, geschreven door de leerlingen van 4 TW. Ondertussen was op de speelplaats ook nog wat te beleven. 6 STW en 6 GWW lazen gedichten op een cassette in, en die gedichten zouden tijdens de middagpauze over heel de speelplaats weerklinken. Enkele leerlingen van 6 TW lazen daarna nog live poëzie voor.

En dit jaar was de school zelfs te klein. 3 STV had de voorbije weken een project in I.O. (Integrale Opdrachten) rond poëzie dat ‘Blozen met woorden’ heet. De leerlingen zorgden ervoor dat er in de etalages van de Ieperse binnenstad poëzie te lezen was.

Ook in de lessen zelf was er die dag speciale aandacht voor poëzie. 5 TW bestudeerde tijdens de les wiskunde gedichten van de Nederlandse dichter Gerrit Achterberg over breuken, punten en vlakken, dimensies enz. In de lessen M.O. werkten de leerlingen van 2 TW al enkele weken aan de verklanking van een bestaand gedicht. Als je op donderdagavond leerlingen door de stad zag dwalen die zich enkel in rijm uitdrukten en die een onbestemde romantische blik in de ogen hebben, dan mocht je er zeker van zijn dat ze van Immaculata komen…

Dank aan Ann Vandemaele voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.