Je was erbij > Overzicht

Rode Kruis Diksmuide-Houthulst investeert in nieuwe ambulance - 10/01/2006

Nog nooit zo actief geweest

Het Rode Kruis Diksmuide - Houthulst stelt vandaag, zondag 8 januari 2006, z'n nieuwe ambulance voor. Daarenboven blikt het terug op een bijzonder actief jaar met bijna wekelijks één of meerdere diensten en een succesvolle stickerverkoop. Helaas moesten we dit jaar afscheid nemen van onze secretaris Roger Versyck die overleed.

Het team vrijwilligers van het Rode Kruis Diksmuide - Houthulst blikt terug op een bijzonder druk 2005. Adjunct verantwoordelijken van de hulpdienst Jean Paesbrugghe en Marc Versyck kijken achterom. "We noteerden elf ritten met de ambulance, verzorgden 180 slachtoffers, presteerden 1.400 manuren en waren actief op 51 preventieve diensten. Niet enkel Diksmuide en Houthulst behoorden tot ons werkterrein maar ook Koksijde, Oostende, Lichtervelde, Torhout, Kortemark, Nieuwpoort, De Moeren en Mannekesvere. Het natourcriterium afgelopen zomer in Diksmuide was ons grootste evenement maar op alle interventies, zowel grote als kleine, zetten we ons met de grootste precisie in. Houthulst en Merkem kwamen er dit jaar officieel bij maar we zijn al langer actief in die regio."

Ambulance

Om een optimale dienstverlening te waarborgen, investeerde het Rode Kruis Diksmuide - Houthulst in een nieuwe, tweedehands ambulance. In vergelijking met de vorige ziekenwagen is de nieuwe hoger en groter. De sanitaire cel waar de patiënten verzorgd worden, is technisch beter uitgerust. Het Rode Kruis beschikt nu over een volwaardige B-wagen.

Cursussen

"We organiseerden het afgelopen jaar twee EHBO-cursussen. In het voorjaar was dat in Diksmuide, in het najaar in Houthulst. Uiteindelijk mochten we een veertigtal brevetten uitreiken. Van die afgestudeerden engageerden zich vier mensen als nieuwe Rode Kruis-vrijwilliger", laat verantwoordelijke Martine Dewulf weten.

Activiteitenprogramma

De stickerverkoop vond in 2005 van 28 april tot 12 mei plaats. In amper twee dagen tijd verkochten de actieve Rode Kruisvrijwilligers maar liefst 1.500 stickers wat een record was. Het belangrijkste verkooppunt was het kruispunt bij de bibliotheek in Diksmuide. Ook dit jaar zal het Rode Kruis stickers verkopen om de werking te waarborgen.

Op 16 april nodigde het Rode Kruis alle jeugdleiders van Houthulst en Diksmuide uit voor een gratis EHBO-les. Marc Versyck en Jean Paesbrugghe leerden de jongeren de kneepjes van het EHBO-vak.

Naast de stickerverkoop organiseerde het Rode Kruis voor het eerst een spaghettifestijn om extra geld in het laatje te krijgen. Heel wat mensen genoten van de heerlijke spaghetti die de vrijwilligers serveerden.

Mensennieuws

Het plotse overlijden van de secretaris Roger Versyck heeft het Rode Kruis van Diksmuide en Houthulst geraakt. Roger was een actief bestuurslid dat altijd voor iedereen klaarstond zonder van de hoge toren te blazen. Zijn overlijden betekende dan ook een groot verlies voor de afdeling.

In 2005 klommen een aantal Rode Kruis-vrijwilligers een trapje hoger door cursussen te volgen. Charlot Van Den Steen, Patrick Van Den Steen, Sarah Van Der Heyden en Steve Van Der Heyden slaagden voor het examen Interventie en verhoogden naar rang twee. Didier Beeckaert kreeg een positieve evaluatie en verhoogde naar rang drie. Hij slaagde ook voor de cursus Ambulancier wobra en bracht zijn stage tot een goed einde. Danny Lonneville kreeg de gouden medaille voor dertig jaar trouwe dienst.

2005 betekende ook voor het Rode Kruis bestuur een belangrijk jaar want nieuwe krachten vervoegden de kern. Het huidige bestuur bestaat uit Dirk Borra (voorzitter), Stefaan Pollet (secretaris), Marc Coupé (penningmeester), Martine Dewulf (leergangen), Jean Paesbrugghe (hulpdienst), Marc Versyck (hulpdienst), Kevin Ver Eecke (econoom), Gudrun Steen (pr) en bestuursleden Christiane Bruynooghe, Roger Uyttenhove, Raymond Vandamme en Hendrik Larridon.


Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.