Je was erbij > Overzicht

Immaculata in poëzie gehuld - Ieper - 26/01/2006

Op vrijdag 10 februari 2006 zorgden de leerlingen van Immaculata te Ieper alweer voor actie. Op die dag lieten de leerlingen van het derde jaar Sociale en Technische Wetenschappen zien wat ze in petto hadden voor hun medeleerlingen om hen ervan bewust te maken dat een leven zonder drugs pas ‘cool’ is.

Het begon allemaal binnen de lessen integrale opdrachten, een nieuw vak op de lessentabel van dit schooljaar. Leerkrachten willen leerlingen toekomstgericht onderwijs aanbieden, liefst op een eigentijdse en aantrekkelijke manier. Via deze nieuwe vorm van onderwijs wordt er ook meer ruimte geboden voor leerlingenparticipatie, een niet te verwaarlozen gegeven binnen ons gelijke onderwijskansenbeleid.(GOK).

Bij het begin van het tweede trimester boden we de leerlingen de uitdaging aan om een anti-drugcampagne uit te werken. “Hasj en Wietje” mochten eerst hun verhaal brengen waarna nog een informatieronde volgde. Met die bagage op zak waren ze klaar om de creatieve toer op te gaan.

Het is ons al langer bekend dat leerlingen open bloeien als ze al hun talenten mogen boven halen om een groots project te realiseren en dit werd alweer bevestigd. De hersenkronkels ontwikkelden zich, verfborstels schoten in actie, de taalknobbels zetten hun beste beentje voor, elke handige Harry liet zich van zijn beste kant zien en stilaan kreeg de campagne een gezicht.

Vrijdag 10 februari 2006 werd uitgeroepen tot de anti-drugdag binnen Immaculata te Ieper.

Nog voor de schoolpoorten zich openden, brachten Hasj en Wietje al hun boodschap in het straatbeeld. Zodra de poorten zich openden, werd het even slikken. Een anti-drugmuur en affiches brachten op een aangename manier de risico’s van verslavingen in beeld. En alsof dat nog niet genoeg was, verscheen er bij het eerste lesuur een anti-drugkrantje. Tijdens de pauzes gingen de leerlingen de commerciële toer op. Nee, er werden geen pilletjes verkocht maar heerlijke chocolademelk in bekertjes met originele anti-drugslogans. Wie dacht dat we het nu gehad hadden, zat totaal fout want de creativiteit van de leerlingen kende geen grenzen. Ook de middagpauze werd benut om de anti-drugdag in te kleden. Ja, je kunt dit zelfs letterlijk opnemen want leerlingen werkten een kledingslijn uit.

Over de middag presenteerden ze hun modeshow van het huis ‘Clean’. Dit moest elk modebewust humaan wezen gezien hebben. Daarna openden de leerlingen hun toneelkast. Ze brachten een eigen productie waarin ze de harde kant van het drugprobleem aankaarten. Dit geheel sloten ze dan af met een zelfgeschreven anti-drugsong.

In de namiddag kwamen ze dan met een fotoverhaal op de proppen en lanceerden ze opnieuw enkele anti-drugslogans in het kader van hun chocolademelkverkoop. Grenzeloze inspiratie maakte deze dag tot een topdag binnen de school. Wie na deze anti-drugdag nog wil slikken, moet van een andere planeet zijn.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.