Je was erbij > Overzicht

Ondernemers wisselen ervaring uit met collega's uit de Filippijnen - Westhoek - 08/12/2006

Filippijnse delegatie verblijft van 7 tot 11 december in ondernemersgezinnen in de Westhoek

Hoe brengen Vlaamse ondernemers hun bedrijf tot bloei? Hoe pakken ze uitdagingen aan? Staan ze ‘samen sterk’ of doet iedere zelfstandige het op eigen houtje?

Om een antwoord te vinden op die bedrijfsvragen kwamen twee vertegenwoordigers van de Filippijnse zelfstandigenorganisatie CSE een week naar België. De Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias en UNIZO, Unie van Zelfstandige Ondernemers, sloegen de handen ineen en daagden bezoekers Rhodora Hizon en Sally Bulatao uit: een week meeleven met Vlaamse ondernemers.

Overdag bezochten beide dames de bedrijven en spraken ze met vertegenwoordigers uit de ondernemingswereld, ’s avonds gingen ze mee naar huis en ’s morgens ontbeten ze met het gezin van de zelfstandigen. Goed voor een verrassende blik achter de schermen van het Vlaamse ondernemingsleven.

ACHTERGROND

Waarom kwamen de Filippijnen naar Vlaanderen?

De Filippijnse ondernemers kwamen in het kader van een samenwerkingsverband tussen de Filippijnse ondernemersorganisatie CSE en de Vlaamse organisaties UNIZO en Trias. Concreet betekende dit dat de Filippijnen leren van de Vlaamse know how, terwijl het voor de Vlamingen een unieke kans was om de prille starters in de Filippijnen persoonlijk te steunen.

Trias?

Trias is een Vlaamse ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd zo’n één miljoen mensen ondersteunt. Trias helpt kleine ondernemers en boeren in Latijns-Amerika, Azië en Afrika bij het opzetten van hun eigen bedrijfje. Samen met haar partnerorganisaties organiseert Trias economische cursussen, en verstrekt het kleine leningen (dit is ‘microfinanciering’, het concept dat in oktober nog de Nobelprijs voor de Vrede won). Doel? De ondernemers en boeren de instrumenten aanreiken zodat ze hun leven weer in eigen handen kunnen nemen. Trias en UNIZO werken samen voor het uitwisselingsproject met de Filippijnse ondernemers.

Meer info: www.triasngo.be

UNIZO?

UNIZO is de organisatie van de Vlaamse zelfstandigen. UNIZO verstrekt hen informatie en advies, en behartigt hun belangen op zowel lokaal als nationaal niveau. Tegelijk heeft UNIZO ook oog voor ondernemers wereldwijd, vandaar dat ze met Trias in een uitwisselingsproject voor de Filippijnen gestapt zijn.
Meer info: www.unizo.be

PRAKTISCHE INFO

Wat?
Bezoek van Rhodora Hizon en Sally Bulatao (van ondernemersorganisatie CSE, het ‘Filippijnse zusje’ van UNIZO) aan Vlaamse bedrijven en ondernemersgezinnen.

Wanneer?
Na bezoek aan de hoofdkantoren van Trias en UNIZO in Brussel vertrok de Filippijnse delegatie op 6 december naar de Westhoek voor de kennismaking met de ondernemers (onder andere in Veurne, Wervik en Ieper). Tijdens hun verblijf in de Regio Westhoek van 7 december tot 11 december, werd de Filippijnse delegatie geconfronteerd met het ondernemersleven in de Westhoek.

Hieronder een anatal foto's van het bezoek.

Info en foto's: Karl Mortier - www.unizo-westhoek.be

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.