Je was erbij > Overzicht

10000 rouwbrieven, een kleine 4000 nieuwe bronnen, 10 vrijwilligers … - Poperinge - 30/12/2006

De Vrienden van het Poperings Archief, een aparte ploeg, hebben hun eigen marathons.

Ieder jaar wordt tussen Kerstdag en Nieuwjaar de geïnteresseerde vrijwilliger opgetrommeld om het permanent info-tainment arsenaal van het archief functioneel te komen bijwerken. Iedere archiefbezoeker, zeg maar volkse historicus, i.c. voor het grootste deel genealogen, kent de geëerde documentaire waarde van de rouwbrieven. En dat weten ook de vrienden van het Poperings Archief.

De incubatietijd van de chronische werkkoorts betekent voor de gangmaker van het project: Martin SAMYN een voor hem niet noemenswaardige instap activiteit: nl. het klasseren van de rouwbrieven op de eerste letter.

Twee volle dagen waren het deze keer. Met behoorlijk resultaat. Dit jaar waren we gecounterd door de projectmedewerker van het Wekelijks Nieuws: Wouter Moeyaert. De kinderziekten van de verwarming in het stadsarchief (16°) hebben we opgevangen door een warme ambiance en een intense arbeidsvreugde.

De fardes (boven de 400 nu) kregen - op kosten van de vzw - een nieuwe look.

We kunnen rekenen op 'habitués'. Mensen die ieder haar dezelfde letter doen. De "v"'s bv. Mensen die al jaren pakken verwerken.. Dit alles voor het Stadsarchief. Hier dan onder de staf van de abt.. maar geloof ons vrij uit liefde voor de geschiedenis, het erfgoed, de cultuursector 'in de lift'.

Deze mensen kwamen niet op het podium voor de foto.. Voozitter en jongste medewerker, secretaris van de vzw. ze namen allemaal hun verantwoordelijkheid. De archivaris kon bij het werfbezoek de meters aanvulling niet loochenen. "Volgend jaar zullen nieuwe fardes moeten worden besteld".
Het bezoek van de schepen van cultuur in spe heeft de erfgoedwerkers deugd gedaan.

Jong geleerd is oud gedaan. De jongsten der jongsten kwamen ook enkele uren knippen. Er is immers sinds enkele jaren onder de niet aflatende stuwkracht van Gerard Kestier een verzameling knipsels van rouwberichten. De beide pionniers hebben Gerard geholpen.

Bij deze willen we de lezers uitnodigen gooi geen rouwbrieven weg en als je aan rouwberichten kunt geraken van Frans Vlaanderen bv. dan zouden de vrienden ze graag in vriendschap in ontvangst nemen. Je kunt ermee terecht in het stadsarchief bij Wouter in het stadsarchief. Dank.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.