Je was erbij > Overzicht

Kankerpraatgroep Blik Vooruit organiseert avond rond borstkankerpreventie - Koekelare - 03/12/2006

Vaak wordt kankerpreventie georganiseerd via een aantal folders. In Koekelare werd er een avond aan gewijd in een organisatie van Esther Myny en Eduard Museeuw van de kankerpraatgroep Blik Vooruit die elke eerste dinsdag van de maand samen komt in het Meunyckenhof. In Koekelare wordt er immers op kleine schaal zo onderling aan psychosociale begeleiding gedaan. Koekelare lijkt zo een beetje op een mini-inloophuisje waar lotgenoten elkaar ontmoeten.

Voor deze avond rond de kankerproblematiek kwam Veerle Devisscher speciaal van Brugge naar Koekelare. Veerle is actief in de Vlaamse Kankerliga. Het was opvallend dat er in Koekelare zo'n groote groep mensen aanwezig was. Dr. Vlamynck die er de uiteenzetting rond kanker gaf, kon het beamen. Als Esther en Eduard zich voor iets inzetten dan is het altijd een succes. Esther Myny uit Koekelare zamelde trouwens in de afgelopen weken wel 2500 euro in. Dit geld zal gebruikt worden voor preventie en dit onder het motto laat naar je borsten kijken, speel niet met je lichaam.

De risico's voor borstkanker zijn groter bij overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Ook hebben rokers een grotere kans om borstkanker te krijgen. Er zijn enkele zaken die er op kunnen wijzen dat je je in een verhoogde risicogroep bevindt. De kans is groter bij vrouwen die al een menstrueren voor hun 12 jaar, maar tevens ook bij die vrouwen die na 55 jaar menstrueren. Ook bij mensen die zeer lang de pil hebben genomen of zijn behandeld met hormonenpreparaten. Opmerkelijk is toch het feit dat Noord-Amerikanen en Europeanen meer kansen hebben op het krijgen van borstkanker dan Aziaten. Zeer waarschijnlijk speelt ook de voeding een rol van betekenis in de ontwikkeling van borstkanker.

Het belangrijkste naar de preventie is het zelf onderzoeken van de borst. Hiervoor dien je 1 maal per maand zelf de borsten eens af te tasten. Het is een procédé dat maximum 6 à 8 minuten in beslag neemt. Het is daarvoor van belang dat je niet de vingertoppen gebruikt, maar met de platte kootjes van de hand voelt aan de borsten. Het is van wezenlijk belang om ook de tepel niet te vergeten. Er zitten immers heel wat tumoren, pal achter de tepel. Het is van belang om na te kijken of de borsten niet asymmetrisch staan. Alarmbelletjes zijn de volgende: de huid die naar binnen trekt of de tepel die naar binnen trekt. Wees niet bang om aan je huisdokter af en toe te vragen om eens aan je borsten te voelen.

Het weze ook gezegd dat een mammografie voor jonge vrouwen niet aangewezen is. Hiervoor worden de borsten geplet tussen twee platen. Een mammografie is vanaf 50 jaar om de twee jaar zeker zinvol. Hoe ouder de vrouw, hoe meer informatie de mammografie oplevert. Tevens is het ook mogelijk om een echografie van de borst te laten nemen. Het is echter zo dat 10 procent van de borstkankers wordt gemist. We kunnen niet genoeg benadrukken dat zelfonderzoek van het grootste belang is. Vanaf nu is het ook zo dat bij de vastteling van een kanker, er rapper chemotherapie wordt gegeven, tenzij echter de tumor minder dan 1 cm groot is. Chemotherapie is het meest efficiënt bij jonge vrouwen.

Info en foto's: Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.