Je was erbij > Overzicht

Flirten met de grens - Abele - 03/12/2006

Op de grens, lekker uitdagend: dat was het…. zeventig genodigden trotseerden een druilerige happening. Op de valreep van de nieuwe legislatuur was de pluimage van politiekers wat bijgekleurd. Het decor van Abele niet. De folder met de gekende super-layout kleurde de regenachtige sessie van de regionale landschappen.

In "het pensionaat" werden de regenjassen en paraplu's gastvrij onthaald. De erfgoed-fans waren blij met de ardente interesse van de 'invités'. Hopelijk wordt de wandelroute in de toekomst een welkome input voor het bezoek aan de rijk gestoffeerde site van 't pensionaat..

De officials voeren het woord: Bart Wemaere, medeauteur van de folder, Xavier Vlaminck, de vip van de reginonale landschappen, die het initiatief ruggesteun geven… PROMO-badges van de culturele topic: segment materieel en immaterieel erfgoed.

Weer of geen weer de wandelroute wordt ingezet.

De paraplu wordt bovengehaald. Om daarna zo snel mogelijk onderdak te zoeken .. In Abele zal dat voor menige passant in de goeie ouwe tijd het "kommiezekot" geweest zijn…De tafereeltjes binnen laten de verbeelding spreken. Onderweg worden we een vooroordeel armer. Iemand durfde stellen dat het een echt smokkelweer was.. "de 'kommiezen' komen niet buiten zo'n weer". Een vermoedelijke ervaringsdeskundige corrigeerde. 'Mist' is het beste weer… We moesten toegeven.

En.. de barelen sloten. Hier was er een tijdje ophoud… De eerste 'act' - noblesse oblige - kon spijtig genoeg niet door iedereen gevolgd worden. Zo'n toeloop werd vroeger opgevangen door de vele cafeetjes waar de camioneurs of passanten 'geduldig' wachtten op hun beurt… Nu was het aanschuiven .. de laatste bleven op de bordes staan.

En maar regenen…

De weergoden hadden wellicht alleen op de brandweer gedacht. Die vierden binnen. Ook de burgervader was bij de brand-gasten.
Wally van de farm had 'compassie' met de 'penible' situatie van de Abele-gangers. De reis naar zijn farm verliep vlot. Met de nagebootste stoomfluit veegde hij het parcour schoon en de trein passeerde de hoge schole om naar de farm te gaan.

Een triestig weertje. Ingeduffelde gezichten. Rillend op de grens.. Flirten met Abele voorbij het helleketelbos op een veilige afstand van de Vleterbeek met zijn helaas van hieruit nu niet te zien groene corridor… Het lijkt me iets om van de zomer over te doen.
De summiere uitleg laat ons weten waar de heirweg van de Romeinen vroeger lag.

Op Wally's farm treden de pensionairtjes op en geven er een smartlapversie van het verhaal van de bende van Pollet en Lapard…De acteurs deden het al meer. Wat je zelf doet doe je goed dat adagium wordt in de streek en zeker in Abele meer gehuldigd.

We hebben dan enkele beelden gekiekt van de in-drink. Het lokaal van de Hoge Schole leek daartoe het meest geschikte lokaal. Het academische uithangbord misstaat niet voor de heemkundige aanpak van de wandelroute. Meerdere bewoners van het grensplaatsje bouwden in de laatste jaren een gedegen toponymische en heemkundige expertise op over hun geliefd Abele.

Bepaalde kunstenaars kunnen het niet loochenen. Ze treden op als in de 'abele spelen'…Ze zijn er dubbel graag bij. Met de couleur locale van een authentieke picon werd de viering waardig afgerond. Als man-met-de pet voel je thuis 'aan de schreve'.

De toekomstige schepen van cultuur steekt haar licht op… cultuur is haar blijkbaar niet vreemd… De kiese fotograaf van dienst bleef op afstand. Een recent ongeval heeft blijkbaar kosmetische ingrepen aangebracht….

Alles bij mekaar spijts de regen toch een voorsmaakje van een niet te versmaden route. Op de voorgrond Annick Clabau, de prominente gangmaak-STER van 't pensionaat, een vzw met authentieke erfgoedzorg ambities. Met haar man Luc Deprez runt ze al enkele jaren de erfgoedvereniging die grensoverschrijdend en locaal nooit ontbreekt als er in het dorpsleven iets wordt georganiseerd.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.