Je was erbij > Overzicht

De Blijde VBoodschaptas voor het Folk - Dranouter - 06/08/2006

Muziek, zang en dans brengen blijheid en vreugde in de harten van de mensen. Met die woorden opende Monseigneur Vangheluwe, Bisschop van Brugge, de Folkmis op zondag 6 augustus 2006. En die blijheid werd door de Folkgroep'Ensemble Siaval' uit de Russische deelrepubliek Tsoevasjië overgebracht op de meer dan volle kerk te Dranouter. De festivalgangers, muziekliefhebbers maar ook de vele gewone misgangers genoten van een afwisseling van prachtige samenzang en wervelende dansnummers. Door de muziek, de typische klederdracht en de aparte instrumenten werd de folklore en de eigenheid van de deelrepubliek tot volle uitdrukking gebracht.

In deze viering ging de bisschop van Brugge voor samen met diaken Luc Vandevyver, ere-pastoor Maurits Durie en priester Stefaan Demarcke uit Oostkamp (voorheen godsdienstleerkracht VTI -Poperinge). Naast de Folkgroep was ook het parochiaal zangkoor aanwezig om de viering op te luisteren onder leiding van de gelegenheidsorganist José Depover.

Het optreden van de Folkgroep 'Ensemble Siaval' werd, door diegenen die de viering bijwoonden, bijzonder gewaardeerd en na het slotlied op het einde van de Folkmis volgde een terecht en warm applaus voor de groep uit het Russische Tsoevasjië. Bij het verlaten van de kerk kreeg iedereen een mooie tas, een blijdeboodschaptas. Na de viering mocht de stuurgroep Jeugdpastoraat Decanaat Poperinge die bestaat uit diaken Luc Vandevyver, deken Jos Gheysens, parochie-assistente Monique Neirinck, Marleen Recour, Myriam Maes, Véronique Malbrancke en Greet Verdonck, van harte de bisschop en de priesters aan het altaar, de dienst evangelisatie van het bisdom Brugge, de Kerkfabriek en de parochiegemeenschap, de organist en zangers, de kerkversierders, het kerkpersoneel en de acolieten, de vele sponsors, de fotografen, de Portaalmedewerkers, de vrijwilligers van het Jeugdpastoraat, Kerk en Leven Antwerpen, het gemeentebestuur van Heuvelland, de VZW Folkfestival en de aanwezige Folkgroep en de zeer vele aanwezigen danken. Ook op de festivalweide kreeg men bij de decanale stand 'Het Portaal' zo'n tas . In de namiddag trok de bisschop naar de festivalweide. Hij genoot met volle teugen van de muziek, de sfeer en de zeer vele vriendelijke festivalgangers. Na het festival zagen we her en der op de terugweg velen met de blijdeboodschaptas op de rug. Iedereen sprak van een gedurfd en geslaagd initiatief dat zelf het dagblad haalde de dag na het festival. Ook Radio Twee berichtte op maandagochtend dat onze bisschop voorging in de Folkmis en aanwezig was op de festivalweide. De Folkmis 2007 wordt voorgegaan door de bisschop van Gent, monseigneur Luc Van Looy. In 2008 komt onze bisschop terug want dan wordt de Folkmis wellicht een televisiemis.

Langs deze weg onze waardering en wensen van proficiat aan de inrichters en bezielers van het 32-ste Folkfestival Dranouter. De foto's geven wat Folksfeer terug vanuit Dranouter 2006.

Dank aan Luc Vandevyver voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.