Je was erbij > Overzicht

Archief verhuist - Poperinge - 19/04/2006

In Poperinge verhuist volgende week het archief naar de Veurnestraat.

We gaan de laatste week in. Het archief verhuist naar de nieuwe stek bij de 'Letterbeek': de nieuwe bibliotheek. Met een onverholen nostalgie - archiefmensen - eigen laten we enkele vertrouwde beelden de revue passeren. Het is ook met wat spijt om de oneigenlijke naam van onze buren waar we nu moeten tegenaan leunen. Onze historische belasting werd gewraakt. En het ontging de Poperingse magistraten dat de waterader die in de buurt voorbij kabbelt daar van oude tijden 'vaart' genoemd wordt. 'Beroepsmisvorming' zal deze opmerking wel heten.

We ruilen onze lesruimtes voor een gloednieuwe accommodatie. Voor de 'lekkerbekken' die bij ons letters vreten zal het wat meer gaan gelijken op de 'grote' rijksarchieven. De boeken 'voor gevorderden' worden voortaan aangevraagd. En … wie weet moeten er geen nummertjes worden genomen om de een plaatsje te bemachtigen.

Omdat we ook graag eens 'bluffen' met wat we hebben zetten we eerst even de populaire toegangen in het licht. Hetgeen je hier ziet is slechts de helft van de doodsbrieven die bij ons te consulteren vallen. Die ga je in het nieuwe archief achter het muurtje kunnen halen. Deze opstelling zal de piëteit bevorderen. Wanneer je - het hoekje om - figuurlijk in extase de contemplatie aangaat met een overleden stamgenoot weet dan dat "Big Brother is watching you". De digitale omkadering is op dat vlak to the point.

De 'gervelkamer' in het verlengde van de oude ghervaltstraat zou onze keuze zijn voor de nieuwe tempel van 'exclusieve' cultuur. De 'Gervelcamer' was in vervlogen tijden de aankleedkamer of sacristie waar de priester zich aankleedde voor de eredienst. Wie het acrhief betreedt voedt en wapent zich, traint en vervolmaakt zich in een kuur van speuren, smaken, toetsen en oefenen om de geschiedenis van zijn eigen ras én te doorgronden én in zijn discontinuïteit continue waarden van eigen mensheid te geven. Het archief is de 'gervelkamer' van de dienst aan de cultuur. Wie zijn geschiedenis miskent is 'cultureel' niet opgekleed.

Even een pluimpje voor wat stad en bevolking (de belastingbetaler) voor het ogenblik spendeert aan Asem voor cultuur: C07. Weldra hoort het ook tot het verleden wat we hier zien. Met de verhuis van ons archief komen wellicht deze archeologische schatten in een erfgoed-tempel terecht.

Het latrinair gebeuren is in de tijd druk bestudeerd en was een item dat wel af en toe om de hoek kwam kijken … Ook dit terras krijgt zijn gemoderniseerde versie in het nieuwe complex in de Veurnestraat. We kijken uit op een 'patio'. Wie om meer vraagt in dat opzicht is toch nooit content.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.