Je was erbij > Overzicht

Stil_De_Grain toont hedendaagse kunst - Ieper - 22/04/2006

"STIL_DE_GRAIN" wil een plastisch echo zijn van de ideeën, concepten, begrippen van waaruit deze kunstenaars hun kunst creëren. De acht deelnemers vertalen deze ideeën via hun eigen tekensysteem, vormenkader, kleurenpallet, materie . De tentoongestelde werken lijken op het eerste gezicht niets of weinig met elkaar te maken te hebben, tenzij, en dit is de essentie: de authenticiteit en echtheid van waaruit ze zijn ontstaan. Of om het met de woorden van initiatiefnemer Christ Michiels te zeggen: het bindmiddel is de kunst.

Dichtbundel

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van de dichtbundel van Johan Joos: Stil de Grain Jaune. De dichter zelf schrijft een gedicht op een groot paneel op de binnenkoer van de lakenhalle, als het ware als inleiding op de andere werken. Ook op de binnenkoer zien we een krachtig beeld van Marc Leyman. Vier monumentale houten elementen staan in dialoog met elkaar, op zoek naar een passend evenwicht. Via de ruige en vreemde schoonheid van de beelden laat de kunstenaar het materiaal zelf spreken. Daarnaast zien we de tere vorm van het beeld van Nicoline van Stapele. Ze toont een heel nieuw werk, waarbij ze speelt met materie en schaal. De vorm zien we op de binnenkoer monumentaal uitgevoerd, in de tentoonstellingszaal zelf ontdekken we een kleine kartonnen versie: enkel (?) kleur en vorm worden behouden.

Poëtisch-wiskundig

In de westervleugel zelf worden we geconfronteerd met beelden van Christ Michiels. Hij zet zich met zijn donkere organische beelden af tegen de wereld en tegelijk werkt hij vanuit een verbondenheid met mens en natuur. De schilderijen van Carlo Eggermont delen het donkere koloriet en de brute vormgeving met de werken van Michiels. Thematisch richt Eggermont zich eerder op de mens zelf: een mens gevangen in het kader van zijn menselijkheid. Het werk van beide kunstenaars staat nauw verbonden met de werken van Marc Leyman op de binnenkoer. Daar tegenover staat de poëtisch-wiskundige wereld van Werner Cuvelier. Trio 's en kwartetten van kleur in 133 facetten, waarbij de kunstenaar speelt met wiskunde en kleur. Even poëtisch zijn de 42 afgegoten vormen van Gilbert Degryse, puur in hun materie en architectuur, los van kleur. Hierbij leunt het werk van Nicoline Van Stapele weer dichter bij aan.

Doorheen al deze werken gaat op de opening de performance van Trees Le Roy: een reflectie over kleur en tegelijk een uitdaging door interactie met publiek.

De tentoonstelling loopt van 23/04 tot en met 21/05 in CCI - Lakenhalle - Westervleugel, open van dinsdag tot zondag;13.30 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Catalogus beschikbaar.

Hierbij enkele foto's van de vernissage:

De eerste bezoekers komen binnen.


Toespraak door Hugo Brutin

Toespraak door Frans Lignel

Toespraak door Els Verlinde

Performance Trees Le Roy

Info en foto's: Gilbert Degryse

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.