Je was erbij > Overzicht

Lenteprikkel - De Panne, Koksijde en Nieuwpoort - 01/04/2006

Zaterdag was het een drukke bedoening aan de "Rampe" in De Panne. 10 vrijwilligers waren opgedaagd voor de "actie manueel reinigen van het strand". Na 1 uur hadden ze 53 kg vuil bijeengebracht (foto rechts). Ook de fietsers waren ruim aanwezig (veel NEOS-ers) voor het fietsparcours “De weg van de zandkorrel” in het kader van ‘korte ritten contract’. De scouts hebben ook meegedaan.


Dank aan De Bliedemaker voor de info en foto's.

------------------

1 april 2006
Opruimactie op de stranden van alle kustgemeenten
Belangrijkste conclusies

Onder een stralend blauwe hemel en bij een flinke bries, kwamen 362 vrijwilligers een handje toe steken op de Lenteprikkel editie 2006. Samen verzamelden ze 1828,90 kg en dit over een lengte van 11 km strand. Dit is 291,5 kg meer dan in 2005 en 417 kg meer dan de eerste editie van de lenteprikkel in 2004.

Per kilometer strand werd er dit jaar 166 kg afval opgeruimd. In 2005 en 2004 vonden we 236 kg en 216 kg per kilometer opgeruimd strand.

Ook dit jaar staat de fractie 'Touw & Textiel' op nummer 1. Er werd 740 kg touwen en textiel verzameld, goed voor 40 % van het totaal.

Als de volumes afval bekeken worden, staat Touw & Textiel bovenaan. Vorig jaar stond echter plastiek hier op de eerste plaats. Touwen en textiel zijn verantwoordelijk voor 48 volume% van het afval. Plastiek komt op de tweede plaats met 22 volume%.

Opmerkelijk is dat er dit jaar heel wat minder metaal en blikjes gevonden werden, slechts 30 kg of 1, 7 % van de totale hoeveelheid afval. Dit is 78,5 kg minder dan vorig jaar.

De minst voorkomende fracties zijn net als vorig jaar 'Papieren & Karton' en Glas. Deze fracties vormen respectievelijk 0,4% en 2,5% van de totale hoeveelheid ingezameld afval.

De drie grootste fracties -Hout, Restafval en Touw & textiel- zijn samen goed voor zo'n 77% van het totale hoeveelheid ingezamelde afval.

Er is duidelijk wat variatie tussen de gemeentes wat de verdeling tussen de afvalfracties betreft (zie overzichtstabel voor details). In Bredene (56,6%) en Middelkerke (75,2%) werd er erg veel touw & textiel gevonden. In De Haan werd opmerkelijk veel hout verzameld: 246 kg of 49,80 % van de totale hoeveelheid afval. In De Panne bestond het strandafval voornamelijk uit stenen. Deze maakten een groot deel uit van de restafval.

Koksijde telde het hoogste aantal deelnemers maar deze deelnemers verzamelden de laagste hoeveelheid afval per persoon. Middelkerke daarentegen telde met het laagste aantal deelnemers, het hoogste gewicht per deelnemer (38 kg).

In Koksijde ging men na hoe efficiënt de strandreinigingsmachine te werk gaat. De machine slechts 26 kg of 9% afval mee. De overige 91 % bestond voornamelijk uit zand (250kg), hout (11kg) en natuurlijke afval (3kg).

Overal zijn er leuke vondsten waargenomen. In Knokke-Heist vonden ze een zwaar visserstouw van 5 cm dik en 4 meter lang. In De Haan vonden ze een kreeftenfuik en de broek van een visser werd gevonden in Nieuwpoort. Verder werd nog een paarse pruik en een bumper gevonden in Koksijde en een nummerplaat in Bredene.

Laat ons hopen dat met deze activiteit een bijkomende prikkel gegeven is aan de gemeenten om de natuurlijke stranden met de hand te reinigen. Binnenkort staan alle resultaten en sfeerfoto's op de website van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer www.kustbeheer.be onder de rubriek 'kustdossiers - ecologische strandreiniging'.

Dank aan Sylvia Theunynck, Administratieve Ondersteuning & Coördinatiepunt Geïntegreerd Beheer van Kustgebieden voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.