Je was erbij > Overzicht

Het kan niet OP met de HOP - Poperinge - 02-03/10/2005

De (g)asthuiskapel is weer de locatie voor een 'expositie' (dit weekend 2-3/10/2005) over … inderdaad nog maar eens de HOP.

De zerkjes waren nu eens onbedekt. De 'hommelzakker' staat er beteuterd bij. Liefst zou hij wellicht onmiddellijk de biechtstoel ingedoken zijn om zijn 'grafschennis' op te biechten… Geen kwaad woord over de initiatiefnemers. Het is inderdaad weer eens op een andere manier. Rond de 'keuring', 'het waranderen' van de hommel is het beeld volledig. De verkopers hebben hun facturen uithangen. De 'keurstalen' geuren bedwelmend. Neen, de wierook van de kapel is niet sterk genoeg meer… Wellicht kan de geur van de hop de kapel niet meer uit. Het gesloten hoppemuseum zou blozen als het zag wat er in die 'beloken' periode allemaal voor het grijpen lag in de gasthuiskapel. De sjablonen en de tangen brengen de bezoeker onmiddellijk bij de 'final touch'. Het is alsof de hoppekweker wil zeggen we staan voor kwaliteit. Dat is ook 'le moment suprême' waar de gehele tentoonstelling sober en oordeelkundig naar verwijst.

De banken op het doksaal suggereren de koorts die de wachtende hoppekweker bekruipt wanneer de keurder de stalen manipuleert.

De 'hoppe'heeft een tijdje de 'nis' van de kapel gevuld. De bakjes worden becommentarieerd met de exacte cijfers van de keuring. Wie het wenst kan meekeuren. En menig bezoeker zal de bekoring niet kunnen weerstaan om slordig en ondeskundig de test na te doen. Poperingenaars kennen het ritueel om de bellen open te wrijven, als would-be kenners de lupuline open te strijken, en even de geur op te snuiven van wat eens het "groene goud" was.

Het aroma en de specifieke gas(t)huiskapellucht brengt nog maar eens de culturele horizon dichterbij. Wie naar een evenment in de cultuurkapel te Poperinge gaat die voelt zich door de entourage alleen al onmiddellijk in de artistieke en cultureel verheffende eonen.

De deur die op een kier staat nodigt deze keer niet uit naar een video of een barkrukensemble. Het doet U wel mijmeren. De tijden evolueren. We kennen lang niet meer de gezellige "hommelpluk" uit de illustere schilderijen. Hoppe wordt niet uitsluitend meer gebruikt voor de godendrank. Wat brengt de geschiedenis? Waar gaat de hoppecultus en -economie naartoe? Krijgt Poperinge wel eens een heuse cultuurtempel?

Een ding is zeker. De hoppekweker, dePoperingenaar, die legt zijn cultuur in de handen van de hemel. Voor de bezoeker vetrekt wordt hij nog uitgenodigd een kruisje te slaan. Het wijwatervat is daar het ondubbelzinnig signum voor.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document