Je was erbij > Overzicht

Kalender n.a.v. 100 jaar Keunekapel - Sint-Idesbald - 24/10/2005

Hoogdagen voor Kunst in Baaltje!

In 2006 viert een stukje cultureel erfgoed van Koksijde haar eeuwfeest. De “Keunekapel” bestaat dan 100 jaar en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De bezieler van het eerste uur, Raymond Van Duüren, kon dit niet zomaar laten passeren en samen met de Werkgroep Kunst in Baaltje, het feestcomité van St.-Idesbald, de handelaarsbond St.-Idesbald en het gemeentebestuur Koksijde werd een kunstkalender ontworpen met de titel “100 jaar Keunekapelle (1906-2006)”. Deze kalender wordt op maandag 24 oktober 2005 om 19.30 u. voorgesteld aan pers en publiek in (hoe kan het ook anders) de Keunekapel.

Ontstaan

De Keunekapel (‘Konijnenkapel’) werd in 1906 midden in de duinen opgericht door de familie Lafosse, grootgrondbezitters uit Brussel die een villa tegenover de kapel bezaten en eigenaar waren van enkele duinengebieden in St.-Idesbald. Aannemer Follet uit De Panne bouwde de kapel naar een ontwerp van architect Knein uit Brussel voor de kostprijs van 4500 BEF. De kapel werd gebouwd voor één van de zonen van de familie, die als priester elke dag een mis moest lezen. Om hem de dagelijkse tocht doorheen de zandwegen naar Koksijde-dorp te besparen, bouwden ze deze kapel toegewijd aan Sint-Idesbald. Deken Ostyn uit Veurne wijdde de private kapel op 13 juli 1907 in, waarna ze voor erediensten voor de vakantiegangers werd opengesteld.

Wereldoorlog en interbellum

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende de kapel als parochiekerk voor de Nieuwpoortse vluchtelingen die zich eind 1914 in Sint-Idesbald vestigden. Toen het toerisme in de jaren dertig een enorme opmars kende, werd de kapel te klein en moesten een groot aantal verlofgangers buiten de mis volgen. In 1935 werd ze voor eredienst gesloten, aangezien er een nieuwe en grotere kapel gebouwd was in de Strandlaan. De Keunekapel werd dan eigendom van een kunstschilder, die ze als atelier gebruikte, maar niets aan het uiterlijk veranderde. Pas sinds de jaren '40 kreeg de ‘Keunekapel’ zijn naam. De duinen rondom de kapel waren een favoriete plek voor tal van ‘dunekeuntjes’ (duinekonijntjes).

Ere-schepen en cultureel ambassadeur dr. Raymond Van Duüren in de bres voor de Keunekapel. Onder impuls van ere-schepen Raymond Van Duüren kocht de gemeente Koksijde de kapel met de omliggende grond op in 1979 en werd zo eigenaar van een stuk cultureel erfgoed van de gemeente. Bij Ministerieel Besluit van 7 november 1985 werd de kapel een beschermd monument. De restauratie kon starten en eindigde in 1988.

In 1995 bestond de Keunekapel 90 jaar en werd van 18 tot en met 30 juli een expo gehouden over haar geschiedenis. Bezieler was opnieuw dr. Van Duüren die terstond de werkgroep “Kunst in Baaltje” oprichtte om het culturele leven in St.-Idesbald en vooral in de Keunekapel te coördineren. De werkgroep bestond naar dr. Van Duüren uit huidig schepen van cultuur Herwig Vollon, Annie Van Duüren - Barrat, Greta Delie-Suber, Rita Beun-Craeye, Christine Maréchal, Nicole Chamon-Redey, Dany Kimpe en Bob Rossel.

Keunekapel is eeuweling!

Korte tijd na de 90e verjaardag werd gestart met de eerste fase van het park rondom de kapel. In 2000 werd de tweede fase beëindigd, inclusief de beeldentuin, een realisatie van de gemeentelijke dienst Cultuur en de Groendienst. In het beeldenpark staan de volgende kunstwerken: ‘Variatie op een vrouwenfiguur’ van Paul Baeteman; ‘Summer’ van Jan Dieusaert, ‘Alegria’ van Martine Hennebel, ‘Sublimatie’ van Luc Ledène, ‘Just a child’ van Francine Van Mieghem, ‘De zee… schelpen bloeien aan haar adem’ van Eddy Walrave.

Vandaag de dag is de Keunekapel nog steeds eigendom van het gemeentebestuur van Koksijde en doet ze nog steeds dienst als tentoonstellingsruimte. De organisatie van deze tentoonstellingen is in handen van de bezielers “Werkgroep Kunst in Baaltje” i.s.m. de dienst Cultuur Koksijde.

Hieronder de foto n.a.v. de voorstelling van de kalender op maandag 24 oktober 2005 (foto Fernand Schreel / Gemeente Koksijde)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document