Je was erbij > Overzicht

Immaculata uit Ieper sluit vriendschap met ISSEC school in Wa, Ghana - Ieper - 13/10/2005

In het Technisch Instituut Immaculata ging op donderdag 13 oktober 2005 officieel de samenwerking van start met de Islamic Senior Secundary School uit Wa. Die samenwerking tussen de twee scholen is een onderdeel van de stedenband die Ieper heeft met de stad Wa.

De leerlingen van de derde graad TSO zijn al een tijdje aan het corresponderen met de leerlingen van de Islamic School in Wa en ze zijn zeer enthousiast over de briefwisseling.

Vorig jaar telde de Islamic School 649 leerlingen en 52 personeelsleden ( 30 leerkrachten en 22 niet-leerkrachten!). Een Senior Secundary school in Ghana is te vergelijken met de laatste drie jaar van ons middelbaar onderwijs. De school heeft zes richtingen: kunst, handel, beroeps, talen, wiskunde/wetenschappen en lichamelijke opvoeding. Buiten de lessen wordt er deel genomen aan interscholencompetities: voetbal, wielrennen en volleybal. Er is een koor en een schoolmagazine “The voice of ISSEC”.

Nu een delegatie vanuit Wa op werkbezoek is in Ieper, kreeg ook T.I. Immaculata bezoek. Onder de delegatieleden is er een leerkracht van de Islamic School: mevr. Susan Dougah. Dit is een gedroomde gelegenheid voor de leerlingen om hun brieven persoonlijk te overhandigen en vragen te stellen. Maar er is meer dan dat: op verschillende plaatsen in de school is er informatie aangebracht over Ghana, over de stedenband Ieper-Wa en over de partnerschool. De leerkrachten grootkeuken toveren met hun leerlingen van het zevende jaar de refter om in een heuse Afrikaanse feestzaal en serveren er Ghanese waterzooi waar zelfs Gene Bervoets jaloers zou op zijn. Enkele beroepsklassen maken vriendschapsbandjes om mee te geven naar Wa, enz. Mevrouw Dougah brengt donderdag de hele dag op school door en bezoekt verschillende klassen. ’s Middags komen de andere delegatieleden het middagmaal nemen. Om 17 uur, na de lessen, overleggen geïnteresseerde leerkrachten met mevr. Dougah over de verdere uitbouw van de vriendschapsrelaties en wordt er een officiële samenwerkingsovereenkomst getekend. De school hoopt alvast dat deze dag de start zal zijn van een lange en duurzame samenwerking.

Hieronder een aantal foto's van het bezoek.

Info en foto's: Carlo de Winter, TI Immaculata Ieper.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document