Je was erbij > Overzicht

De duizendste bezoeker in 2005 in het Stadsarchief te Poperinge - 07/11/2005

Voor het ogenblik zijn we nog gehuisvest in de oude politiekantoren van Poperinge. Eerlang krijgen we een vernieuwde stek. Waar is de tijd dat we in de catacomben onder het stadhuis waren gevestigd?

Het moet het college van burgemeester en schepenen ieder jaar wellicht een tikje slapeloosheid hebben bezorgd telkens te zien dat meer dan duizend bezoeken het patrimonium van onze stad kwamen liefkozen. Zo moest er wel worden gedacht op een veiliger onderkomen voor de duizenden die nog de drempel zouden overschrijden.

Het VPA o.l.v. Paul Johan DESEGHER neemt ieder jaar het initiatief om de 1000ste bezoeker te lauweren. Dit jaar kwam op 5 november 2005 een man uit Oudenburg als 1000ste bezoeker het stadsarchief met zijn bezoek vereren.

Hij had het specifieke verhaal dat we al zo vaak hoorden. Vroeg vertrokken uit Oudenburg dacht hij heel wat werk te verzetten. In vogelvlucht is Poperinge immers niet zo ver.

Het stadsarchief van Poperinge is vroeg open, maar de man komt met het openbaar vervoer. Om 12u00 is het stadsarchief gesloten tot de volgende woensdag of zaterdag. Al de bezoekers uit Zuid Frankrijk of Nederland beklagen zich erover dat ze maar enkele uurtjes ons o zo rijke archief kunnen doorsnuffelen.

Wilfried GAILLAERT, zo noemt de noeste vorser, kwam met de bus uit Roeselare, want als hij het met de trein moest doen zat hij in Kortrijk 25 minuten op de bank.

Dit keer was zijn laatkomertje zijn geluk. Hij werd door onze fotograaf gekiekt en betaalde fier zijn jaarabonnement.

Wilfried is een doorwinterde genealoog. Hij werkt mee aan het project over de processen dat door de stadsarchivaris Jan DHONT uit Brugge wordt opgezet samen met Laurent INGHELBRECHT. Over de samenwerking in verband met de 'unieke' processen uit Poperinge wordt zeker nog gerapporteerd. De eigen genealogische opzoekingen van Wilfried's familie gaan terug in Wingene tot de XVIIe eeuw. In zijn kwartier komt hij Poperingse namen tegen.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document