Je was erbij > Overzicht

Opstart BouwMeteo, weerberichten voor de bouw - Koksijde - 16/11/2005

Na de landbouwers kunnen nu ook de bouwbedrijven een beroep doen op een specifieke weersvoorspelling voor hun sector. De BouwMeteo is een initiatief van de Bouwunie en Meteo West-Vlaanderen. "Met een goede weerplanning spaar je veel nutteloos werk en kosten uit", zegt voorzitter Filip Verkest van Bouwunie West-Vlaanderen.

Bouwunie en Meteo West-Vlaanderen sluiten overeenkomst

De Bouwunie West-Vlaanderen sloot woensdag een overeenkomst voor een eigen bouwweerbericht af met Meteo West-Vlaanderen. "Onze leden - zo’n 2.500 aannemers in West-Vlaanderen - zijn sterk geïnteresseerd" zegt coördinator Vincent Decruyenaere van Bouwunie West-Vlaanderen. Voorzitter Verkest kent de voordelen van een bouwweerbericht : "Het gieten van een betonvloer kan regen noch vorst verdragen. Dat kan enkel bij stabiel weer. Ik moet ook ’s morgens kunnen beslissen : stuur ik mijn personeel naar de werf of hou in ze beter thuis? Met een goede weerplanning spaar je veel nutteloos werk uit en kosten uit." Abonnees op BouwMeteo hebben het hele jaar onbeperkt toegang tot de internetsite.

http://www.bouwmeteo.be

De weerprognoses worden om de vier uur door MeteoOnline geactualiseerd. Daarnaast krijgen ze op aanvraag ’s avonds een prognose van het weer de volgende dag. De weersvoorspelling omvat de weersverwachting voor de komende 24 uur, onder meer temperatuur, neerslag(kans), wind, vochtigheid. Verder ook het weer voor de komende dagen en de historiek van het weer. Ook andere sectoren.

Weersverwachting voor de komende 24 uur

"Maar veel mensen bellen nog eens de dag zelf op voor persoonlijk advies", aldus Rudy Boedts van Meteo West-Vlaanderen. "De voorspellingen gelden voor heel het land. Je tikt gewoon de postcode van een gemeente in waar je werf zich bevindt. Een Limburgse firma die aan de kust werkt, kan daar met een heel ander weer te maken hebben dan thuis.

Pilootproject Bouwunie West-Vlaanderen

Onze voorspellingen zijn tot 85 tot 90 procent accuraat." De Bouwunie promoot de website eerst in West-Vlaanderen . "Straks komen andere provincies aan de beurt. Ook daar is de vraag groot", aldus Vincent Decruyenaere. Later wil Meteo West-Vlaanderen weerberichten maken voor nog andere specifieke sectoren zoals marktkramers en horeca.

Getuigenis van een abonnee: bedrijfsleider Bernard Joye

"Goed weerbericht is een must. De werfduur wordt altijd maar korter. Planning is dus erg belangrijk en daarin speelt het weer een grote rol", zegt bedrijfsleider Bernard Joye van het bouwbedrijf Furnibo uit Veurne, gespecialiseerd in betonwerken. " De bouw heeft steeds meer te maken met totaalprojecten en just in time-projecten, die tegen een bepaalde tijd af moeten zijn. Wij stoppen de weertabellen in onze planning gedurende de hele duur van de werf." Een goede inschatting van het weer is een must. Nu staat er bijvoorbeeld een krachtige wind.

Kostenbesparend

Daarom hebben we ander werk gepland. Betrouwbare weersvoorspellingen op maat zijn onontbeerlijk in het bouwproces en uiteindelijk kostenbesparend. Dit weerprogramma is tenslotte ook handig bij opvolging van het weerverlet en het resterende aantal werkdagen. Een lid van de Bouwunie betaalt het eerste jaar 75 euro per jaar, dat komt overeen met twee werkuren. Zo’n klein bedrag weegt niet op tegen de voordelen."

Meer info: 050/47 46 62 -http://www.bouwmeteo.be
Contactpersoon Vincent Decruyenaere

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document