Je was erbij > Overzicht

Rudy Maene gehuldigd - Koekelare - 05/11/2005

Het afgelopen seizoen werd Rudy Maene uit de Koekelaarse De Wissel, Nationaal kampioen Zijspan Klasse B. De man werd hiervoor op zaterdag 5 november 2005 in de raadszaal passend gehuldigd door het gemeentebestuur van Koekelare.

Speech Dirk Ampoorter, Schepen van Sort en Feestelijkheden Koekelare

Beste Rudy, familieleden, supporters en kennissen, geachte aanwezigen.

Als Schepen van sport heet ik jullie namens het gemeentebestuur en de Sportdienst van Koekelare van harte welkom op deze uitreiking van het Brevet van Sportverdienste. Deze gelegenheid is voor mij niet alleen een prettig gebeuren, maar doet bij ook tal van herrineringen naar boven komen. Dertien jaar geleden 1992 om precies te zijn werd ik als toenmalig Nationaal Kampioen Duatlon hier ontvangen door het gemeentebestuur o.l.v. de toenmalige Schepen van Sport, de huidige Burgemeester Patrick Lansens.

Ik weet dan ook wat het betekent, als sportman een schouderklopje te krijgen van het gemeentebestuur. Vandaar dat wij er ons aan hielden Rudy hier vandaag te ontvangen in de gemeenteraadszaal. Rudy die dit jaar (trouwens al 29 jaar) de Sportieve eer van Koekelare hoog hield. Het mag gezegd het is voor een gemeente een eer zulke prestaties te zien neerzetten. Meer dan een kwart eeuw ervaring, met na 29 jaar een nationale Titel. Ik zou durven zeggen, hoe is het mogelijk dat de titel zolang op zich liet wachten. Of zit de titel van Sportman 2002 ervoor iets tussen, is dit de impuls geweest om door te gaan, heeft dat hem nog meer gemotiveerd. Blijft eender hij heeft de titel weten binnen te halen.

Levensloop Rudy Maene:

Rudy als Bakkenist: (meerijder in het zijspan van een motorcrosser).
Proefde op 16 jarige leeftijd onder impuls vader Roger van de motorsport. Met Roger als piloot mocht Rudy binnen de zijspan fungeren als bakkenist. Toen Roger noodgedwongen door een valpartij moest de motorsport vaarwel zeggen heeft Rudy tal van piloten bediend.

4 jaar als compaan bij Daniël Aernoudts een koppel die hoge toppen wist te scheren, wisten binnen de FAM (alle bonden samen) 4 van de 7 wedstrijden te winnen.

Luc Cnudde uit Desselgem werd zijn 2de compaan ook daar kon Rudy het goed mee vinden, behaalden toen al een 2 de plaats op het Belgisch Kampioenschap. Luc kreeg plots te kampen met rugproblemen en weg was zijn carrière.

Geert Devolder zijn volgende metgezel, een jong dynamisch iemand maar kon spijtig genoeg niet voldoende financiële middelen op tafel gooien om hoge toppen te scheren. Geert werd door zijn broer financieel gesteund op voorwaarde dat deze zijn nieuwe bakkenist werd. Zo moest Rudy opnieuw opzoek naar een nieuwe partner. Danny Vanhoutte werd de volgende piloot waar Rudy bij terecht kwam, ook deze koos op een gegeven moment voor zijn broer.

Dan maar koppel vormen met Marc Vannieuwenhuyze. Eén probleem, jaren lang meegereden met een rechtse zijspan moest hij zich nu aanpassen naar een linkse zijspan, wat geen makkelijke klus was.Rudy ging de uitdaging aan en slaagde in zijn opzet. Tot dat ook hij te kampen kreeg met rugproblemen en dit het einde werd
als bakkenist.

Rudy als piloot:

Rudy kocht dan maar een motorfiets en al vlug ondervond hijzelf een goede piloot te zijn. Terug naar de motorcross dacht hij maar, maar dan wel als piloot. Hij als piloot en Patrick Vanhoute in het bakje, en Rudy was opnieuw gestart. Na enkele jaren werd Patrick vervangen door Jean-Marc Vanhoutte die na enige tijd zijn grenzen heeft verlegd, en het iets hoger op is gaan zoeken. Davy Vuylsteke werd de nieuwe metgezel maar voldeed niet aan Rudy’s verwachtingen, en werd dan maar meteen opgevold door de 54 jarige Wilfried Colman een kei van een bakkenist. Vier prachtige seizoenen hebben ze samen meegemaakt, met tal om niet te zeggen allemaal podium plaatsen.

Ze werden Kampioen van Vlaanderen, 2de in de FAM-kampioenschappen en wonnen het regelmatigheidscriterium. Het duo dacht met zo’n palmares een streep te kunnen trekken onder hun carrière. Maar naar aanleiding van het nieuwe seizoen en onder druk gezet van zijn supporters besloot rudy er toch nog een jaar bij te doen en voor de titel te gaan.

Ondertussen had Wilfried contact gezocht met een andere piloot en was Rudy verplicht op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Bart Goethals werd Rudy’s laatste zijspancompaan, maar behaalde met deze zijn éérste Nationaal titel motorcross zijspan klasse B. Een levensloop van 29 jaar motorcross met als afsluiter een Belgische titel motorcross zijspan klasse B.

Rudy proficiat, als Schepen van Sport overhandig ik u graag het Brevet van Sportverdienste.

Foto's Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document