Je was erbij > Overzicht

Linnen Vrede - Ieper - 11/11/2005

Alle kunstenaars, groot of klein, scholen ,academies konden hun vredeswens op linnen 21 x 10 cm; als tekening, schilderij, driedimensioneel werk, opsturen als bijdrage aan het project Linnen Vrede van "Vrede en Ontwikkeling" te Ieper. Meer dan 1300 inzendingen en een 250 tal aanwezigen op de opening van de tentoonstelling vrijdag 11 november om 20.00 uur; waardemeter voor een zeer geslaagde project.

"Linnen Vrede , duurzaam en sterk"
Idee: Gilbert Degryse en de Werkgroep Beeldende Kunsten..
Concept en Soundscape: Stefaan Van Biesen
Medewerking CC Ieper - Els Verlinde & Crew, Vrede en Ontwikkeling - Filip Deheegher.

De tentoonstelling loopt nog tot 4 december 2005 in de foyer van de Lakenhallen, elke dag van 10.00 tot 17.00 uur (behalve de maandag) gratis.

Inleidende tekst van Stefaan Van Biesen naar aanleiding van opening.

De Ieperse vredesambtenaar Filip Deheegher.Er is een oud Chinees gezegde dat zegt dat ‘zelfs de vlucht van een vlinder een invloed heeft op onze ganse planeet’. Met deze toegestuurde linnen brieven is het net hetzelfde. In hun broosheid naar een utopisch verlangen naar samenhorigheid en in hun schijnbare onbeduidendheid in een wereld vol geweld, in hun wil en onmacht om vrede blijvend vast te houden, te bewaren en een plaats te geven binnen onze wereld, vinden zij als frêle vlinders toch hun plaats in de harten van hen die hunkeren naar die schone broosheid van een universele gedachte naar waarheid en respect.

Dat deze brieven elk als een vlinder zijn, klein en nietig, maar toch het immense, onwrikbare geloof bewaren dat ze invloed kunnen uitoefenen op de ganse wereld, is voor ons allen een belangrijk idee om bij stil te staan. Deze geschilderde brieven fladderen rond ons in deze ruimte als tekens van hoop.

De brieven hangen aan wilgentakken die symbolisch groeien uit houten zuilen. Het is een imaginaire verzoening tussen cultuur en natuur. Het architecturale tegenover het organische, rede versus intuïtie. Het is een noodzakelijke polariteit om te komen tot ware harmonie. Dadaïstische kunstenaars uit de vorige eeuw geloofden dat de doorgedreven rede de oorzaak was van alle geweld in de wereld. Ze achten deze verantwoordelijk voor het ontstaan van oorlog.

Op oude foto’s uit de wereldoorlogen zien we rijen bomen, versplinterd rondom bommenkraters, als monddood gemaakte getuigen van de meedogenloze kracht van vernieling.

Vernielzucht kan niet het doel zijn van de mensheid. Uit de as van een gebroken wereld staat de mens steeds weer op om opnieuw de wereld vorm te geven. Om het verlangen naar schoonheid en vrede vorm te geven in ons leven.

Laat ons vandaag voor even die kleine fladderende vlinders van de vrede zijn.

Stefaan van Biesen

Info en foto's: Gilbert Degryse

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document