Je was erbij > Overzicht

Tentoonstelling Voormezele en het H. Bloed - Voormzele - 15/05/2005

Een hele week tentoonstelling in de kerk van Voormezele en kom naar de apostheose Voormezele en het H. Bloed. De komende week kun je erbij zijn. Wij zijn in elk geval reeds geweest. Wilfried DESOT, het werkpaard van Voormezele, heeft het weer voor mekaar gebracht. Een heuse tentoonstelling met achtergrond en stijl.

Waarover?

In de noveen voor de H. Bloedprocessie is een tentoonstelling rond de kruisweg een aangewezen thema. Deze keer hield de initiatiefnemer het wat soberder. Niet de grote massa aan kruisen. In de buitenbeuken van de kerk kun je wandelend toch heel wat specifieke curiosa bewonderen.

Het H. Bloed

De centrale thematiek is ook in de kerk zelf op onderscheiden locaties onderlijnd. Het H. Bloed - Het brandraam met de overhandiging met het H. Bloed - En voor de gelegenheid op de trappen van de preekstoel.

Bezoek

Inderdaad een bezoek aan de expositie biedt de nodige spirituele bagage om de H. Bloedprocessie met de nodige gemoedsgesteltenis in te schatten en mee te beleven.

Het geheel is ook in zijn visualiteit sober gehouden. Het al te kitcherige is vermeden. De onderscheiden kruiswegen die er te zien zijn gaan niet de ‘bloederige’ toer op. De klassieke kruisweg overweegt. Modernere creaties houden op bij Bradi Barth.

We zijn er niet in een half uurtje op uitgekeken. Er is meer dan wat exemplaren van kruiswegen en de beperkte iconografie van de bidprentjes met het lijden van Christus als motief. Er zijn enkele kruisen opvoet, relieken en beelden.

Omdat hier ook de erfgoedvereniging Onze Heertje vzw., Poperinge, voorwerpen en medewerking verleent is ook hun nieuwste kwartaalschrift over de kruisweg daar te krijgen voor wie de erfgoedvereniging ondersteunt.

De gehele kruiswegexpositie richt het oog op de Man van Smarten, de Lijdende dienaar, de Christus op de koude steen, allemaal verschijningsvormen van de ‘geboeide man’, de Ecce Homo’. Kortom het geheel is een meditatief bezoek waard.

Dank aan Henri Vandenberghe voor info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document