Je was erbij > Overzicht

Operatie X - Poperinge - 26/05/2005

Help! Een ramp op de Kemmelberg

Met die kreet stortte 2de handel van het OLVI zich in Operatie X. Dat is een vakoverschrijdend project waaraan verschillende West-Vlaamse scholen deelnemen. De opdracht luidt: maak een cyberstrip die zich afspeelt op een provinciaal domein. Er moet een ramp gebeuren waardoor het provinciaal rampenplan in werking treedt.

Meteen rezen er een aantal vragen: hoe maak ik een strip op de computer, wat is het provinciaal rampenplan en wanneer wordt het afgekondigd, waar halen we inspiratie voor ons verhaal… Stap voor stap werd gezocht naar oplossingen. Ondertussen hadden we ook al contacten gelegd met Frederik Deburghgraeve en hij was bereid de hoofdrol te spelen in onze strip.

Geen betere plaats om inspiratie op te doen dan het provinciaal domein zelf, dachten we. Daarom trokken we op woensdag 13 oktober naar de Kemmelberg. Veldwerk werd er afgewisseld met een bezoek aan het museum. Tenslotte maakten we er ook nog een wandeling om zoveel mogelijk foto's nemen die als achtergrond konden dienen. Een week later bekeken we een video over het provinciaal rampenplan en gingen we op het net ook zelf op onderzoek. Daarmee hadden we achtergrond genoeg om aan het verhaal zelf te beginnen. Iedereen schreef zijn versie en door intensief groepswerk werd uiteindelijk per groep één scenario overgehouden.

Vrijdag 19 november 2004 werd de kers op de taart van ons wekenlange werk. Om het scenario in een strip te kunnen omzetten, hadden we ten eerste graag eens onze held ontmoet. Daarbij kwam nog dat wij bij gebrek aan lessen plastische opvoeding ook helemaal geen idee hadden hoe we aan een strip moesten beginnen. Daarom kwamen zowel gewezen zwemkampioen Frederik Deburghgraeve als cartoonist/striptekenaar Berber bij ons op bezoek. De leerlingen van 6 Boekhouden - Informatica verzorgden het interview met "Fredje" en daarna leerde Berber ons enkele kneepjes van het vak.

De Tau-zaal werd omgetoverd tot een heus 'Zevende-dag-decor', compleet met salon en al. Lynn, Leen en Janne leidden het interview in goede banen. Ze stelden vragen over Frederiks studies, zijn zwemcarrière, de Olympische Spelen en zijn hobby, de paramotor. Als een ervaren spreker beantwoordde Frederik al hun vragen en ook die van de leerlingen van 2 handel. Hij zat niet verlegen om een grapje en iedereen hing aan zijn lippen.

Een uur vloog voorbij en dan werd het tijd voor de praktische kant. Vooraleer we ons op het tekenen stortten, lazen zes leerlingen eerst de gekozen scenario's voor. Ines, Keshia, Astrid, Julie Lisa en Michèle vertelden in geuren en kleuren waartoe onze stripheld in staat is. Berber zat ondertussen druk aantekeningen en schetsen te maken. Zijn conclusies achteraf waren juist: iedereen zag Fredje als een held die alles tot een goed einde bracht. Vooraleer aan het tekenen zelf te beginnen, vertelde Berber eerst hoe we tot een goed stripscenario konden komen. Hiermee konden we alvast aan de slag. Nu nog leren tekenen. Nooit gedacht dat je uit een ei en een driehoek een zwemkampioen kon halen. Frederik, die alles meevolgde, stond er zelf versteld van. We tekenden, gomden, hertekenden en kregen tenslotte iets op ons blad dat toch op onze held begon te lijken. Fredje deed niet onder en tekende een karikatuur van zichzelf op het bord.
Voor we het goed en wel doorhadden, was het vier uur. Er volgde nog een fotosessie voor de pers en natuurlijk konden we onze gasten niet laten gaan zonder eerst nog een handtekening te bemachtigen. Het werd een leerrijke namiddag, zowel voor de 2 klassen 2de handel als voor 6BI. Hier zullen we nog over nakaarten. We staan te popelen om onze strip af te werken en het resultaat aan de wereld kenbaar te maken. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Ann Busquart

----------------

Verslag Brecht Lecluyse

Zaterdagmorgen 28 mei 2005 - 7.30 u. De ontmoeting met FredjeRaketje verliep heel ontspannen. Samen legden we de parapente open en klikten die vast aan de mooie paramotor. We zetten onze helm en koptelefoon op, namen plaats in het toestel en probeerden op te stijgen. Spijtig dat na enkele meters de wind ons parten speelde. We namen het zekere voor het onzekere en bliezen de paramotorvlucht af. Maar uitstel is geen afstel! SuperFredjeRaketje beloofde me om, zodra de weergoden ons gunstig gezind zijn, een nieuwe afspraak te maken om de omgeving van de striplocatie, de Kemmelberg, te verkennen. Ik zie er al naar uit…

De strip kan aangekocht worden voor de prijs van 3,00 EUR (of 5,00 EUR incl. verzendingskosten) te bestellen op 057/33.34.56 of via mail op info@olvi.be Het betreft een éénmalige uitgave, 16 kleurenbladzijden.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document