Je was erbij > Overzicht

Kooklessen - Koekelare - 26/05/2005

Joeri Vandaele:„Een bord moet een feest zijn om naar te kijken!”
Franse keuken met multiculturele invloeden

Zopas ronden de actuele cursisten Liliane Catttoor, Katrien Coolman, Marc Decherf, Sabine Demeyere, Sandy Demeyere, Jacques De Troyer, Monique Gardin, Christa Huwin, Christèle Lingier, Willem Logghe, François Vandenabeele, Herman Van den Bosch hun eerste lesjaar kooklessen af in de avondschool van het KTA Koekelare. Afgelopen donderdag 26 mei 2005, moesten de kandidaat-koks voor een jury hun examen afleggen. Allen slaagden wonderwel door een onderlinge positieve samenwerking en vooral door het verwennen van de jury met de meest smakelijke gerechten van de Franse keuken.

Lesgever en chef refter van KTA Koekelare, de heer Joeri Vandaele vertelt:„Er werd in deze cursus niet alleen gegeten en gekokkereld, maar er is ook steeds aandacht geweest voor aangepaste wijnen. De cursus heeft een jaar geduurd. Alles was gebaseerd op de Franse keuken, toch hebben we ook extra multiculturele invloeden geïntroduceerd. Het multiculturele zat hem meer in de presentatie van de gerechten. Niet gewoon klassiek vlees, groenten en aardappelen. Een bord moet een feest zijn om naar te kijken. Dan smaakt het uiteraard ook beter. Hierbij hadden we specifieke aandacht voor kruiden en afwerking. Iets wat nu ook enorm in is, zijn miniluxes. Miniluxes zijn kleine smakelijke bordjes met bijvoorbeeld één lekkere scampi met een speciaal lekker sausje. De nieuwe cursus voor volgend jaar staat volledig in het teken van de Italiaanse keuken. Daar is immers enorm veel vraag naar. Sabine Demeyere (29) en Marc Decherf (31) zijn twee leerlingen die het eerste jaar avondcursus Koken hebben afgerond. Sabine:„Ik heb een beetje van alles geleerd. Ik kookte thuis nooit en heb nu echt de basis opgedaan. Mijn lievelingsgerecht die ik hier heb klaargemaakt was Loempia." Marc, beter bekend als de Koekelaase Herman Brusselmans look-a-like vervolgt:„De cursus was gewoon prachtig. Het waren allemaal verse gerechten en dus veel beter dan kant en klare gerechten uit de winkel. Wat mij voornamelijk is bijgebleven is de vriendschappelijke sfeer waarin de cursus werd gegeven." Sabine:„Onze chef Joeri Vandaele is een goede jonge lesgever. Dat vond ik een pluspunt. Hij legt eerst alles goed uit vooraleer we een gerecht klaar maken. Volgend jaar volgen we met zijn allen vanaf september een tweede jaar met vleesbereidingen en koude keuken.We kijken er alvast naar uit.” (Andy Vermaut)

Meer info op tel 051 59 12 10 of email: de.avondschool.koekelare@skynet.be

Joeri Vandaele:„Iets wat nu ook enorm in is, zijn miniluxes. Miniluxes zijn kleine smakelijke bordjes met bijvoorbeeld één lekkere scampi met een speciaal lekker sausje.” (foto Andy Vermaut)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document