Je was erbij > Overzicht

Kurt Herregodts, Vlaamse Huisvestingsmaatschappij: Koekelare scoort bij topmensen Vlaamse overheid - 13/05/2005

Op vrijdag 13 mei 2005 waren een alle topmensen van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij en de administratie van ruimtelijke ordening op bezoek in Koekelare voor een rondgeleid bezoek in onze gemeente. Koekelare wordt meer en meer in Brussel als voorbeeld gezien van een ruimtelijke ordening met visie. Dit alles blijkt uit een gesprek die de Weekbode kon voeren met de woordvoerder van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij.

“Weet je, als in Brussel Koekelare ter sprake komt dan is het steevast met zijn ‘Thaise tempel’ op het Fransmansplein. Maar als je de moeite doet om deze gemeente grondig te bekijken, dan moet je vaststellen dat hier heel wat moois en zinvol is gerealiseerd op gebied van dorpsvernieuwing. En dat is net hetgeen dat ik eens in de kijker wou plaatsen bij de diverse beleidsmensen. De Vlaamse Huisvestingsmaatschappij wil samen met AROHM de betere (sociale) projecten dichter bij de diverse verantwoordelijken brengen, want sociale huisvesting is de laatste 20 jaar de motor van dorps- en stadsvernieuwing. We scoren in heel wat gemeenten zeer goed, en zeker in Koekelare. En dat wou ik dan ook graag aan de topmensen uit de Vlaamse administratie tonen, vooral om te leren en te laten zien dat we met onze sociale huisvestingsprojecten niet moeten onderdoen voor de private bouwprojecten. De kwaliteitseisen van de Vlaamse Huisvvestingsmaatschappij inzake sociale woningbouw zijn dan ook een voorbeeld voor de andere sectoren, ” vertelt Kurt Herregodts.

Schoonfamilie in Koekelare

Het gezelschap ging eerst eten in het Hemelbreed verschil en deed zich er te goed aan enkele Koekelaarse specialiteiten van Heidi Verhelst en Michel Goderis. Kurt Herregodts vertelt: „Koekelare is een model voor de landelijke gemeenten voor wat dorpsvernieuwing betreft. Sinds de start met de operatie ‘de Platse’ zijn de inspanningen in stijgende lijn gegaan. Met een fraai en zeer aangenaam dorpsaanzicht tot gevolg. Persoonlijk vind ik de sociale woonprojecten van het Kutsersplein, over de sociale woningen van De Mandel, langs de Brouwerij, naar de 10 woningen op het einde van de Wallaert, de meest interessante en een bezoekje waard. Koekelare telt stuk voor stuk mooie voorbeelden van moderne architectuur, ook al vertonen enkele projecten sporen van een slechte uitvoering. Ook de aanwezigheid van de naschoolse opvang op de vroegere begraafplaats en de Mote zijn voorbeelden van een goede visie op dorpsontwikkeling. We waren dan ook aangenaam verrast toen we zagen wat de gemeente heeft gerealiseerd met het gebouw van de naschoolse opvang ; modern, eigentijds en aangenaam voor de kinderen. Ik kijk al uit naar de ontwikkeling van het deel tussen de ‘Thaïse tempel’ en de ring. Omdat mijn schoonfamilie in Koekelare woont kom ik er vaak en stel dan steeds met plezier vast dat er duchtig wordt verder gewerkt aan de dorpsvernieuwing. Persoonlijk kan ik maar dromen van een dergelijke visie en ontwikkeling, want in de gemeente waar ik woon (Lede bij Aalst) is het op dat gebeid huilen-met-de-pet op,” zegt Herregodts.

Beeld van Koekelare

Het bezoek van vorige vrijdag is eigenlijk een onderdeel van een 5-daagse rondrit in Vlaanderen. Kurt Herregodts:„Hierbij bezoeken we in de eerste plaats goede sociale huisvestingsprojecten, maar ook private projecten. We deden dit vorig jaar al en door het succes herhalen we zo’n 5-daagse dan ook in deze lente van 2005. De Vlaamse Huisvestingsmaatschappij probeert zo samen met de afdeling Stedenbouwkundige Vergunningen van de administratie ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige diensten, woonbeleid, monumenten en landschappen, gesubsidieerde infrastructuur en andere zoveel mogelijk goede voorbeelden van huisvestingsprojecten te laten zien. Op de rondrit in het noorden van West-Vlaanderen mocht dan ook Koekelare en haar projecten niet ontbreken. Ná het bezoek was dat dan ook de mening van de aanwezige deskundigen. Ik wil nog even de gemeente Koekelare danken voor de deskundige rondleiding door burgemeester Patrick Lansens en ook Luc Goedertier (afdelingshoofd bij administratie ruimtelijke ordening) en zijn team voor de intense samenwerking. Het beeld van Koekelare is nu niet meer enkel dat van de ‘Thaïse tempel’ maar dat van een dynamische dorpsvernieuwing. We zeggen het voort in Brussel….“ (Andy Vermaut)

„Koekelare telt stuk voor stuk mooie voorbeelden van moderne architectuur, ook al vertonen enkele projecten sporen van een slechte uitvoering,” zegt de woordvoerder van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij. (foto Andy Vermaut)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document