Je was erbij > Overzicht

Het leven, het lijden en het dagelijkse feest van de moeders van drie drielingen - 08/05/2005

WWW.WESTHOEK.BE botst voor moederdag op 3 moeders van drielingen uit De Westhoek (Leke, Koksijde en Veurne) en probeert verschillende aspecten van het leven met een drieling naar voren te brengen. Bij de ene moeder hebben we het over de moeilijke zwangerschap en bij de andere moeders over de voor- en nadelen van een drieling in huis. We kwamen met de drielingen in contact dankzij Dorine Tanghe uit Koekelare die als kinderverzorgster in deze drielingengezinnen een handje ging toesteken en nog gaat meehelpen.

Petra Smet (30), moeder van een 19 maanden oude drieling uit Leke vertelt:"Na zes weken zwangerschap is het tijd voor de eerste echo in de Veurnse Augustinuskliniek. Ik kan het gewoon niet geloven. Ik kan er twee op de fiets krijgen, maar drie niet, is mijn reactie. Thuis spreek ik er samen met mijn man Sven Vanderschueren uitvoerig over. Hoe moet ik dit in godsnaam doen? Ik pieker. ‘s Avonds verwittig ik mijn ouders. En…Mijn papa die kan het niet geloven. Ik denk aan de babyuitzet en begin toch eventjes te rekenen. ”Na twee maand zwangerschap, belandde Petra opnieuw in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. “Ik ben in paniek in het ziekenhuis. Ik ben uitgedroogd. Zijn mijn kinderen dat ook? De gynaecoloog komt mij geruststellen. Ik word er via de monitor onderzocht. Via een soort luidsprekers horen we de drie hartslagen van de kindjes bonzen. We zijn gerustgesteld…” Na de opname moest Petra nog veel rusten. Pas na 4 maanden kon ze al eens een uur opblijven, maar op 10 september was het weer van dat. Petra moest opnieuw richting ziekenhuis. “De diagnose is een zwangerschapsvergiftiging. Door veel over te geven, is er niet genoeg vocht in mijn nieren. Mijn nieren zijn immers te weinig gezuiverd. Amai! En mijn kinderen?” Precies omdat Petra toen nog maar 7 maanden zwanger was, werd de bevalling nog niet gestart. “Het kost me weliswaar veel bloed, zweet en heel veel tranen. Ik heb een superdikke buik. Mijn buik (lacht) is een volledig ei. Ze zeggen me dat het een keizersnede zal worden. Het ziekenhuis wil immers geen enkel risico nemen.”

Stephanie, Valerie en Magalie Nieuwlaet met Dorine Tanghe

Op die bewuste 26 september loopt echter alles wat perfect in het ziekenhuis is gepland volledig in het honderd. Die dag zou om 10u00 ’s morgens de bevalling plaatsgrijpen. “Het is 3u00 ’s nachts. Ik krijg mijn weeën. Na een uur begin ik echt wel te panikeren. Om 7u00 heb ik al 5 centimeter opening. De keizersnede moet onmiddellijk gebeuren. Een team van Brugge moet dringend als versterking ter plaatse komen. De foetussen zijn ten slotte pas 7 maanden. Mijn man is zeer ongerust. De kraamafdeling staat op dat moment in rep en roer. De operatie duurt echter niet lang. Mijn kinderen zijn er op 3 minuten tijd.” Na de bevalling is Petra Smet weliswaar twee uur out door teveel bloedverlies. “Een drieling kopen is voor mij drie keer zo zwaar als één kind kopen,” dacht ze. “De kinderen gingen echter direct de couveuses in. Onze Jelle moet naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Hij is het zwaarste kindje, maar zijn longen zijn blijkbaar nog niet rijp.” Aah, wat een moeder lijden kan. “Gelukkig kan het kindje in Brugge worden verzorgd. Ik kan echter mijn kind pas binnen één week zien. Eh. De twee meisjes blijven voorlopig in Veurne en moeten later ook naar het AZ in Brugge. Papa rijdt dan maar constant over en weer van Brugge naar Veurne om mij op de hoogte te houden. ”De zwangerschap was zwaar, maar de periode na de bevalling was voor Petra Smet ook niet evident. “Ik ben ongerust. Ik blijf nog 11 dagen in het ziekenhuis. ”Na één nacht thuis, kreeg Petra een pijnlijke bloedklonter in haar baarmoeder. “De bloedingen stoppen niet meer. Ik moet een zeer zware bloedverdunner nemen. Dat doet mij veel pijn. Het is immers even pijnlijk als de weeën.” De eerste zes maand had het koppel alleen een poetsvrouw ter versterking. “Het huishouden is volledig voor onze huisvrouw Martine Proot uit Vladslo. Daar kan ik immers op rekenen. Ik ben dag en nacht bezig. Er is nood aan hulp en vanaf 1 maart 2004 is Dorine, de kinderverzorgster er bijgekomen. Dat is een hele verlichting. Ik kan 's morgens eindelijk eens doorslapen. Bij momenten is het moeilijk. Je staat ervoor en je doet altijd door…”

Vaders en moeders met de drielingen

Voordelen en nadelen aan een drieling?

In tegenstelling met Petra Smet uit Leke gaat de zwangerschap van Nancy Hullaert (36) uit de Kwintestraat in Veurne weliswaar wel van een leien dakje."Het is misschien niet zoals een gewone zwangerschap, maar alles is goed verlopen. Nu zijn onze drie meisjes 7 jaar oud en lopen school aan het tweede leerjaar van de Rijksbasisschool in Veurne. Wij zijn het gewoon om drie kinderen te hebben. “ En zijn er voordelen aan een drieling? Mama Nancy vertelt:”Ik heb heel wat positieve ervaring met een drieling. Ik ben zelf enig kind thuis. Onze meisjes hebben veel aan elkaar. Ze voelen zich ook veel sterker op school. De eerste schooldag gaan ze immers niet alleen. Ik herinner het mij nog goed... Ik stond daar met tranen in de ogen terwijl de kindjes al aan het spelen waren. Ze keken niet meer naar hun mama.” De kinderen zijn toen altijd samen geweest met verzorgster Dorine Tanghe uit Koekelare. De meisjes deden vorig jaar al hun eerste communie. “We hebben 1 feest gegeven. Dat is een voordeel. Ze zijn zo gewoon van alles samen te doen dat ze van niks een probleem maken. Als er één een slechte toets heeft gemaakt, dan stimuleren de anderen haar. Zo helpen ze elkaar om tot betere resultaten te komen. Deze kinderen blijken dus goede teamwerkers te zijn. Er zijn ook wat nadelen...” De nadelen situeren ze in de periode kort na de geboorte. “Met de kinderwagen op stap gaan, is geen pretje. Iedereen wil naar de kinderen kijken. De wildvreemdste mensen komen naar je toe. Daarbij zijn het ook niet altijd positieve reacties. Is dat een drieling, is de eerste vraag die mensen stellen. Is dat wel normaal? Als moeder voel je je daar niet goed bij. Mensen vallen je lastig. Zo heb je geen zin meer om nog op stap te gaan. In Veurne loopt dit werkelijk de spuigaten uit. Iedereen wil iets dat anders is gaan bekijken. Sally is nu iets groter dan Evy en Nicky waardoor mensen denken dat wij een tweeling en een eenling hebben. Hierdoor gaan mensen minder reageren. Ik heb zoveel ogen in mijn rug gevoeld.(geïrriteerd) Gelukkig is dit alles maar tijdelijk Een nadeel is wel dat je met een drieling de aandacht telkens door drie moet delen. Dat is eigenlijk ook een voordeel want je geeft de kinderen bewust elk evenveel aandacht. De kinderen zijn als drieling eerder zelfstandig.”

Foto drielingen met hun moeders en Dorine Tanghe

Yvan Nieuwlaet en Nancy Vandenberghe uit Koksijde zijn eveneens trotse ouders van de 13-jarige drieling Stephanie, Valerie en Magalie. Nancy Nieuwlaet:"Mijn buik is voortdurend in beweging. Ja,de kinderen zijn soms zeer heftig in de buik. Tijdens het baden in het frisse zeewater beginnen de kinderen onmiddellijk hevig te spartelen binnenin mijn buik. Ik denk dat ze er onmiddellijk uit willen en stap stante pede uit het water. De kinderen veranderen werkelijk in mijn buik van plaats. Al die wemelingen geven mij een enorm raar gevoel. Na de bevalling weten we niet goed waar naartoe en via via kom ik te weten dat we een beroep kunnen doen op een kinderverzorgster. Via de VDAB kom ik bij een kinderverzorgster terecht." Het is de eerste drieling die kinderverzorgster Dorine Tanghe uit de Koekelaarse tuinwijk zou bijstaan. "Het klikt direct. De verstandhouding is optimaal.In die tijd doet Dorine een beetje van alles: kindjes wassen, eten maken, papflessen bereiden en pampers verversen. Dit is voor Dorine een full time job. Dankzij deze dienst is het voor mij mogelijk om na 5 maanden opnieuw te werken. Dit uiteraard halftijds. Zonder de kinderverzorgster zou ik deze periode niet kunnen overbruggen. Als vrouw alleen, zou deze taak onbegonnen werk zijn. Onze kinderen hebben nog maar pas in het Annunciata-instituut een spreekbeurt gegeven over een persoon naar wie ze opkijken. Raad eens wie ze kozen. Dorine natuurlijk, want zij heeft een dagboek bijgehouden van hun eerste levensjaren. Allerlei anekdotes staan erin. Voor de kinderen is dit leuk om dit nu boven te halen en precies te weten wat in hun eerste levensjaren is gebeurd. Dat is een luxe." Mama Nancy Vandenberghe vervolgt:”Tussen onze drielingen zijn er grote verschillen. De twee die meest op elkaar lijken gaan het meest met elkaar om. Stefanie, de eerstgeborene en de grootste is een beetje de grote zus en de chef van het gezelschap. Stefanie is de zelfstandige, Magalie de losbol en Valerie de dromer. Zo hebben we 3 unieke kinderen met 3 unieke invalshoeken die elkaar goed weten aan te vullen."

(tekst door Andy Vermaut – vermautspeechconsulting@scarlet.be – gsm 0499/35.74.95 )

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document