Je was erbij > Overzicht

Buurt- en nabijheidsdiensten - Westhoek - 10/03/2005

«Mensen van bij ons…»

Onder dit motto haalden de buurt- en nabijheidsdiensten uit de Westhoek op donderdag 10 maart 2005 mensen van de betrokken Vlaamse Administratie maar ook van provinciale en lokale overheden naar de streek om kennis te maken met de verschillende werkingen van die buurt – en nabijheidsdiensten in de Westhoek.

Tijdens de dag werd een rondrit gemaakt van de Bellewijk (Poperinge) over het Mobiel@elier (Loker) naar de buurtdiensten ‘t Park (Wervik). ‘s Avonds werd een totaalpakket voorgesteld met toespraken van ondermeer Carmen Matthijsen (KULeuven), Sofie Carlier (Ministerie Sociale tewerkstelling, minister K. Van Brempt).

Tijdens getuigenissen van medewerkers en in een zelfgemaakte film kwamen ook de Boodschappendienst (Nieuwpoort), het SEN-team (Ieper) en de Dorpsdiensten NESTOR (Alveringem, Lo-Reninge, Poperinge en Vleteren) aan bod.

Ze brachten voor zo’n 120 genodigden hun verhaal.

Het verhaal van de verschillen in werking zoals klussen, boodschappen doen voor en/of met mensen die minder mobiel zijn, mensen brengen waar ze willen geraken, mensen weerbaarder maken, ingaan tegen het zwerfvuil, een wijkwerking ondersteunen of op gang trekken, het onderhoud van openbaar domein… en deze lijst is niet eens half af.

Het verhaal van de mensen die erin werken. Mensen die doorgaans elders geen kansen meer krijgen om te tonen wat ze waard zijn en dat ze het waard zijn. Mensen die eindelijk ervaren dat wat ze doen geapprecieerd wordt, en er zelf ook van genieten…

Het verhaal van mensen die een beroep doen op deze buurtdiensten. Hoe zij elders niet gehoord worden en nu antwoorden krijgen op hun vragen, een oplossing voor hun probleem en hoe zij hierdoor weer meetellen – ook in hun omgeving.

Dit georganiseerd krijgen en er de nodige middelen voor vinden binnen de werking van buurt- en nabijheidsdiensten is niet evident. Alle overheden aanwezig konden zich er toch in vinden dat het belang en de waarde van deze manier van denken en werken, niet verloren mag en kan gaan …

Dank aan Gerry Van de Moortel, Dorpsdienst Nestor, voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.