Je was erbij > Overzicht

Mol in natuurgebied - Westouter - 17/03/2005

Een mol in natuurgebieden, daar is toch niets vreemds aan, zie ik u denken. Maar aan deze mol wel, het betreft namelijk 4 studenten uit het 4de middelbaar BSO die gedurende 4 dagen (17-18-21-22 maart 2005) met hun 40 medeleerlingen in natuurgebieden binnen het werkingsgebied van Natuurfonds Westland vzw aan educatief natuurbeheer in natuurgebieden zullen meewerken met enkele vrijwilligers.

VTI Poperinge

Hoe kunnen 40 leerlingen uit de studierichting Beroeps Secundair Onderwijs meehelpen aan natuurprojecten en dit op een leuke, doch educatieve manier? Leerkrachten van het VTI te Poperinge werkten het project De Mol uit, in navolging op hun project Witte Raven van het eerste trimester. Voor de uitwerking van het project polsten ze bij de plaatselijke voorzitters van de natuurverenigingen Natuurfonds Westland vzw en Natuurpunt vzw of ze de hulp van jonge mensen konden gebruiken. De voorzitters moesten er niet lang over nadenken: tijdens deze periode is er nog altijd werk in de reservaten: knotten van bomen, opruimen van takken, herstellen van kostbare biotopen, rietvelden vrijmaken…

Project De Mol

De vierdaagse werd omgedoopt tot het project De Mol. Enerzijds is de mol een heel nuttig zoogdier in het ecosysteem, anderzijds is hij letterlijk en figuurlijk een onderkruiper. De Mol kan er voor zorgen dat er heel wat zaken verkeerd lopen, zoals in het gelijknamige TV-programma op de VRT. En dit hebben ze in het VTI goed begrepen.

De 40 leerlingen van de afdelingen landbouw, tuinbouw, hout en elektriciteit worden herverdeeld in 5 groepjes van 8 leerlingen. Op deze manier leren ze de leerlingen van de verschillende afdelingen beter kennen, maar door samen te werken kunnen ze heel wat van elkaar leren.

In ieder groepje van 8 wordt voorzien om één mol aan te duiden voor het hele project. Die moet een aantal subtiele niet-milieuvriendelijke zaken verrichten gedurende de week. De andere leerlingen zoeken tijdens de evaluatie naar niet natuur- en milieuvriendelijk gedrag, zodat ze misschien tegen het eind van het project de mol ontmaskeren. Op die manier krijgt het hele project een extra dimensie en krijgt het een eigentijds, leuk karakter.

4 natuurgebieden

Er wordt op 17, 18, 21 en 22 maart 2005 gewerkt in 4 natuurgebieden van Natuurpunt vzw: De Blankaart te Woumen, de Katteputten te Ieper, de Broekelzen en de Sulferberg te Heuvelland. Per dag wordt er ergens anders gewerkt. Zo blijft het boeiend voor de leerlingen: ze leren minstens 3 of 4 verschillende natuurgebieden kennen, elk met hun specifieke biotopen, planten of dieren. Ook het werk verschilt naargelang het gebied: van aanplanten tot het knotten van bomen, opruimen van takken, afbreken van oude hutjes op recente aangekocht gebied… Iedere morgen krijgen ze een korte inleiding over het gebied, welk beheer er toegepast wordt, waarom het gebied aangekocht werd en beschermd dient te worden, wat er van de leerlingen verwacht wordt… Op het terrein worden de jongeren begeleid door vrijwilligers van Natuurpunt als door een begeleidende leerkracht.

Evaluatie De Mol

Dankzij de voorbereiding van de leerkrachten uit het VTI van Poperinge en de vrijwilligers van Natuurpunt heeft het project heel wat slaagkansen. Indien blijkt dat dit project slaagt, de leerlingen er iets aan gehad hebben, het werk met zorg werd uitgevoerd, staat Natuurfonds Westland vzw in de toekomst open voor meer dergelijke projecten. Jongeren zijn op die leeftijd niet altijd bezig met natuur, maar dergelijke projecten kunnen een eerste aangename kennismaking vormen met natuurgebieden, planten, dieren enz.

Hieronder een paar foto's uit De Broekelzen te Westouter op 17 maart 2005.

Dank aan Natuurfonds Westland voor de foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.