Je was erbij > Overzicht

Gilbert Matrak neemt afscheid van de politie"klak" - Koksijde - 30/03/2005

Afscheid nemen van politieagenten die einde loopbaan zijn gebeurt traditiegetrouw tijdens de eindejaarsreceptie binnen het korps. Maar voor agent Gilbert D'Hooghe, geboren in '47 werd een uitzondering gemaakt. Op woensdag 30 maart 2005 ging zijn laatste werkdag in en regelde hij het koersverkeer voor de aankomst in St.-Idesbald van de driedaagse De Panne-Koksijde. Omdat net het wielrennen de tweede "biotoop" is van Gilbert, kon dit afscheid niet onopgemerkt voorbijgaan.

Heel veel renners en oud-renners kennen Gilbert beter als "Gilbert matrak". Zelfs in Italië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Amerika is hij in de wielermiddens een "aaibare" figuur. Jarenlang was hij suppoost en soigneur bij bekende wielerteams, nu doet hij het nog sporadisch. Hij leerde het masseren en knijpen van de spieren aan bekende soigneurs zoals de legendarische Jef Dhondt, die jarenlang de kuiten van Merckx kneedde. Jarenlang trok hij op met Belgische groepen, de laatste jaren ging hij zelfs de internationale toer op voor ondermeer: het franse 'La Francaise des Jeux', het Italiaanse 'Lampre', het Zwitserse 'Phonak', enz.. Ook voor andere wielerteams was hij de geknipte persoon om renners op te halen aan de luchthaven in Zaventem of Rijsel, hen naar hun hotel te voeren en de nodige schikkingen te treffen voor de komende wielerwedstrijden. Voor en na de wedstrijd staat Gilbert in voor de nodige massagebeurten. De dag van de wedstrijd zelfs stopt hij eten en proviand in aluminiumfolie, haalt sportdranken en stopt ze in de gekende rugzakjes. Tijdens de wedstrijden worden die dan op kundige wijze uitgereikt aan de wielrenners van de ploeg waarvoor hij aangemonsterd is. Tijdens de wielerronden rijdt hij met de bagage van de renners van hotel naar hotel en zorgt dat de kledij kan gewassen worden. De Ronde van Frankrijk kon hij nooit volgen, nu komt daar misschien verandering in. Tijdens de zomermaanden was het voor een politieagent in een kustgemeente moeilijk om zolang verlof te krijgen. Om vrijaf te kunnen bekomen voor de andere ronden wisselde hij werkschema's met collega's. Hij deed ook veel nachtwerk. Na de affaire " Festina" in de Ronde van Frankrijk en het losgebarsten schandaal met de verzorgers, zette Gilbert een stapje terug. Toch bleef en blijft hij nog actief, zij het heel wat minder intensief dan vroeger. Toen Erik De Vlaeminck nog bondscoach was, was Gilbert ook "masseur" van de veldrijders. Als Sven Nys, Sven Vantourenhout of Bart Wellens in de streek komen crossen lopen ze even bij Gilbert langs om de benen en rug een goeie beurt te geven. En thuis ontvangt hij nog heel wat wielrenners, zelfs motocrossers zijn voor hem geen onbekende, voor de nodige massagebeurten.

Wielrennen en motorcross zijn voor Gilbert de sporten waarnaar hij hunkert. Thuis verzamelt hij truien, petjes, bidons en posters van wielrenners, wielerploegen en motorcrossers. In deze "werelden voelt Gilbert zich de koning te rijk".

Gilbert werd samen met zijn vrouw tijdens de receptie van de Driedaagse De Panne-Koksijde passend in de bloemetjes gezet door burgemeester Marc Vanden Bussche, schepen Pat Stockelynck en zonechef politie Westkust Nico Paelinck. Ook voor VRT sportcommentator Michel Wuyts is Gilbert Matrak geen onbekende!

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.