Je was erbij > Overzicht

Opening De Lork - Kemmel - 19/03/2005

Op zaterdag 19 maart 2005 vond de heropening plaats van het Jeugdvakantiehuis De Lork, op 2 dagen na, 24 jaar na de eerste opening. Het centrum bleef al die tijd open en onderging de laatste jaren belangrijke renovatie- en uitbreidingswerken. De belleman verwelkomt iedereen en nodigt de sprekers uit.

Marij George die samen met Paul Victoor het centrum runt, dit samen met personeel en een ganse groep vrijwilligers. "Het was zoeken naar een juiste datum. Een opening zonder gasten was niet mogelijk. Deze morgen boden wij een ontbijt aan aan 82 mensen. Vanavond slapen hier 120 mensen", aldus Marij George. In die 24 jaar werden in totaal 530.653 overnachtingen geteld.

En dan was het de beurt aan Vlaams minister Geert Bourgeois: "In het Kemmelse jeugdverblijfcentrum De Lork, eigendom van Toerisme Vlaanderen, investeerde Vlaanderen de afgelopen vijf jaar in drie grote projecten. In 2001 startte de bouw van een bijkomende slaapblok van 12 kamers, een eetzaal en een uitbreiding in de inkomhal. Een jaar later was een polyvalente zaal aan de beurt voor sport-, muziek- en ontspanningsactiviteiten. Tot slot werden er in 2003 in het jeugdverblijcentrum nog drie slaapvleugels vernieuwd met sanitair per kamer. De hele renovatiebeweging kostte 2,76 miljoen euro en zal 25 jaar kunnen dienen", aldus de minister. De nadruk ligt op kwaliteitsvol jeugdtoerisme. In 2004 waren bijna 90% van de overnachtingen (28.166) van jongeren afkomstig. Meer dan 204 scholen uit het Vlaamse land zijn klant bij De Lork.

In zijn toespraak uitte minister Bourgeois zijn tevredenheid over de aanpassingswerken en kondigde meteen een ‘masterplan’ voor de infrastructuur van de jeugdverblijven aan. “Op vijf jaar tijd is het jeugdtoerisme met maar liefst 16 % toegenomen. De infrastructuur van onze huidige 476 jeugdverblijven moet de stijgende vraag kunnen bijbenen. Daarom wil ik op korte termijn minstens de huidige capaciteit behouden en ze op middellange termijn uitbreiden, zowel door renovatie als door nieuwbouw. Daarnaast moeten we werk maken van een betere aanpassing aan de diversiteit in het jeugdwerk. En tot slot wil ik ook de basiskwaliteit nog verbeteren. In de eerste plaats op het vlak van veiligheid, hygiëne en toegankelijkheid maar evenzeer ingaand op nieuwe vragen naar bijvoorbeeld internetaansluitingen” aldus de minister van Toerisme.

Dan was het de beurt aan Dirk de Baets, voorzitter van vzw Centrum voor Jeugdtoerisme.

Veel belangstelling.

Een welverdiend bloemetje voor Paul, Marij en al hun medewerkers.

"Wilt u uw schoenen uitdoen, mijnheer de minister. Of gaan we toch eerst genieten van een rondleiding"?

De minister koos direct voor het laatste en kreeg deskundige uitleg van Paul Victoor.

Een van de nieuwigheden: een in de hoogte verstelbaar bad voor mindervaliden.

Ook werd geïnvesteerd in extra lange bedden met een matrasmaat van 2,10 meter voor de groten der aarde.

Tijd voor een groepsfoto.

In de sportzaal van de Lork heb je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant een klimmuur.

Bestendig afgevaardigde Jan Durnez was duidelijk in zijn nopjes. Hij verwees in zijn toespraak naar de inspanningen van de Provincie met betrekking tot het 100 hectaren grote provinciedomein De Kemmelberg. Nog een paar kleine aanpassingen aan het wandelnetwerk zijn nodig om het netwerk te voltooien. Zo loopt het Kemmelbergwandelpad door De Lork.

Van links naar rechts: burgemeester Bernard Heens van Heuvelland, bestendig afgevaardigde Gunter Pertry, directeur Toerisme Vlaanderen Luc Gobin en de schepenen Geert Vandewynckel en Willy Lemaire.

Burgemeester Heens dankte in zijn toespraak iedereen die betrokken is bij De Lork. "Een jeugdvakantiecentrum doet de mensen later terugkomen naar Heuvelland. Per jaar telt Heuvelland ongeveer 135.000 overnachtingen, waarvan 85.000 door jeugdtoerisme, waarvan bijna 35.000 in De Lork. Enkele cijfers om even bij stil te staan", aldus burgemeester Heens.

Moutainbikers kunnen zich nu zelfs douchen in De Lork. Mooi voorbeeld van een investering in kwaliteit.

En er is trouwens niet enkel geïnvesteerd in infrastructuurwerken. De Lork is ook de nieuwe thuis van het imposante kunstwerk ‘V(enus) Hill’ van Johan Tahon, uit de collectie van 2003 Beaufort, en een afdruk van het Watou-gedicht ‘Lofzang op gedoemde jonge gasten’, vertaald door Tom Lanoye. Het poëziestuk handelt over de Tweede Wereldoorlog. Toepasselijk, want bijna een kwart van de overnachtingen van vorig jaar is afkomstig van battlefieldtoeristen.

Bestendig afgevaardigd Gunter Pertry geeft meer uitleg over het kunstwerk 'Venus Hill' van kunstenaar Johan Tahon.


Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be