Je was erbij > Overzicht

Bedrijfsbezoek McBride - Ieper - 17/03/2005

Op donderdag 17 maart 2005 organiseerde VOKA-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen een bedrijfsbezoek aan McBride te Ieper. Een 50-tal deelnemers waren aanwezig voor dit interessante bedrijfsbezoek. De site te Ieper is deel van een internationale multinational die in heel Europa actief is. In Ieper worden huishoudproducten en personal care producten gemaakt door meer dan 700 medewerkers. Na een korte inleiding werden we opgesplitst in een aantal groepen en kregen we een rondleiding doorheen de fabriek. McBride produceert alleen voor de huismerken van grootwarenhuizen zoals Carrefour, Intermarché, Aldi, ...

Marc Deweerdt, plant manager, leidde onze groep en nam ons eerst mee naar het labo. Er worden niet alleen producten onderzocht maar er wordt ook continu aan kwaliteitsbewaking gedaan van grondstoffen en eindproducten. McBride wil producten leveren die minimaal eenzelfde kwaliteit hebben als de bekende merken.

De mengkuipen waar de verschillende grondstoffen gemengd worden om nadien afgevuld te worden.

Hier worden alle mengprocessen bijgehouden. Zo weten alle medewerkers wat er gebeurd is, lopende is en nog uitgevoerd moet worden.

We mochten eens in een aantal mengkuipen kijken.

Van de mengafdeling ging het richting afvulafdeling.

De etiketten die op flessen moeten komen staan reeds klaar.

Containers vol met flesjes

die op een transportband komen

met erboven het kopje

en hopla, het kopje staat er reeds op. Het lijkt eenvoudig, maar dergelijke machines goed laten draaien vraagt zeer veel inspanningen.

Dopjes voor flesjes liggen ook hier klaar.

Belangrijk in de vestiging van McBride te Ieper is dat het bedrijf het grootste deel van de flessen zelf produceert. Daartoe beschikt McBride over 32 machines die, dankzij vele matrijzen, zeer veel flesvormen aankunnen. Elke klant wil immers zijn eigen fles met een eigen vorm, een eigen kleur, een eigen dop en een eigen etiket. Alle bezoekers waren bijzonder onder de indruk van dit productieproces en keken geboeid naar de verschillende machines.

Marc Deweerdt toont een aantal flessen die continu getest worden. "Een zware fles maken is niet moeilijk, een verschil van een aantal gram per fles loopt zeer vlug op. We testen ook of alle flessen goed dicht zijn en laten ze daarom van een meter hoog vallen", aldus de plant manager.

Daarna ging het richting magazijn waar alles gestockeerd wordt voor afhaling. McBride gaat er prat op dat alle bestellingen binnen de 4 werkdagen bij de klant geleverd zijn. Toch is het aantal dagen voorraad zeer beperkt omdat een flexibele productie snelle leveringen mogelijk maakt.

Tenslotte een woordje uitleg over de 2e editie van de McBride-run, een loopwedstrijd van Ieper naar Poperinge. McBride werkt hieraan mee omdat het een dynamisch imago wil voor nieuwe werknemers. "We willen de beste werknemers naar ons bedrijf halen", besloot Marc Deweerdt.

Proficiat aan de Kamer met de mooie organisatie en aan alle medewerkers van McBride die dagelijks werkzaam zijn in Ieper. Met zijn meer dan 700 werknemers is het Ieperse bedrijf een van de grootste werkgevers uit de regio.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.