Je was erbij > Overzicht

Feest van het paard - Krombeke - 20/06/2005

Bloedheet, veel zon en heel veel volk
Hoe later het werd, hoe meer volk er kwam

Welke relatie heeft Krombeke eigenlijk met de weergoden? Bijna elk jaar kan paardenkoersmaandag vrij van regen en koude doorgaan; maar dit jaar was het wel heel bijzonder weer; bloedheet, veel zon, en alhoewel velen misschien dachten dat dit weerfenomeen zich tegen Krombeke en zijn paardenkoersmaandag zou kunnen keren, kregen zij lik op stuk. Kwam er wel ooit meer volk naar Krombeke? De acht echte paardenkoersen en streekkoers werden dit jaar gespekt met een demonstratie van het Merenspaard, en we hoorden menige paardenkenner vol bewondering kijken naar dit bijna volmaakte Franse raspaard.

Vorige vrijdag viel er nog een spettertje regen, en dit hield menig motorfanaat thuis om deel te nemen aan de jaarlijkse moto-avondrit als opener van de Krombeekse vijfdaagse. En alhoewel de Arme Klaren enkele jaren geleden uit Ieper weg trokken, blijven de weergoden dus het Witsoonedorp heel gunstig gezin.
Hoeveel edities van de voormalige straatpaardenkoersen, en nu de weidepaardenkoersen zouden eigenlijk al eens in totale regen verreden zijn? Het zullen er echt niet veel zijn. Krombeke houdt van het weer, en de liefde is duidelijk ook omgekeerd evenredig.

Waar vorig jaar alle tentzeilen werden uitgespannen om een mogelijke regenbui te kunnen tegenhouden, dienden deze dit jaar eerder als bescherming tegen de toch wel heel felle zon, die gelukkig voor Krombeke tijdens de avonduren overschaduwd werd door regenvrije wolkjes vergezeld van een bijzonder welkom briesje. Een zon die trouwens het hele weekeinde massaal van de partij was boven het Ridderdorp, en waarbij de drank weer heel rijkelijk vloeide, daar waar de hongerige mens pas later in de avond diende bevredigd te worden.

Blanche en zijn peird

Overal klaagt men steen en been dat de publieke opkomst bij lokale kermissen ferm achteruit gaat, en dat diverse organisatoren niet meer weten, wat ze nog moeten organiseren om toch maar wat mensen te kunnen lokken.

In Krombeke is er natuurlijk de traditie, maar zoals in het liedje Blanche en zijn peird kijken de meeste mensen toch maar naar een groot gat en een steirt, zoals naar de meer dan 250 paarden en pony's die op de markt stonden. Krombeke en zijn paardenkoersen kwamen natuurlijk in de actualiteit toen de straatpaardenkoersen dienden op te houden, maar toch blijven de mensen komen op kermismaandag naar het Witsoonedorp om er te genieten van het zeer gevarieerd aanbod met de paardenmarkt, de paardenkoersen en het muziekoptreden. Velen komen elkaar slechts eenmaal per jaar tegen, en dat is natuurlijk in Krombeke; waar anders komt er nog zoveel volk bijeen in de streek?

Tijdens de acht weidepaardenkoersen, kon men in de weide echt wel over de koppen lopen, en vooral de vader zoon-strijd tussen pa Freddy en zoon Mario Colpaert tijdens de afsluitende streekmennerskoers zorgde voor echte animatie tussen de duizenden toeschouwers; onder luid gejuich haalde Mario het met een 2de plaats.

Ondertussen had iedereen ook echt genoten van de sprankelende show met het aangekondigde Merenspaard, dat echt wel veel harten van de paardenliefhebber sneller liet slaan; wat een fierheid en elegantie zagen we tijdens de perfect gebrachte show. En waarom zou er eigenlijk niet elk jaar een niet zo gekend paardenras eens kunnen voorgesteld worden met Krombeke Koerse?

Geen muziek meer

Zou er sedert de volksverhuizing van de kleine Jezus en zijn ouders, op de vlucht voor Herodes, zich echt nog meer volk verplaatst hebben van de koersweide naar het centrum, waar covergroep Central Station echt alle handen op elkaar kreeg op het publiek; Krombekecentrum was gewoon één openlucht fuifplaats, terwijl bier, worsten en friet in groten getale werden naar binnen gewerkt. En zoals het na Krombekekermis past, hoorden we nergens enige wanklank bij het naar huis trekken van de volksmeute, die weer eens een dagje sport, spel en vertier zoals tijdens de beste jaren had meegemaakt.

Enige kleine domper op het succes kwam misschien wel van politieke zijde. Zou men zich ook te Krombeke moeten houden aan het sluitingsuur inzake het fuifbeleid? Zou men te Krombeke hieraan kunnen ontsnappen? Natuurlijk niet, en de honderden feestgangers konden in de vroege uurtjes echt wel begrip opbrengen voor stoppen van de muziek in zaal Witsoone en eetcafé 't Kereltje. Geen nood echter, de fuifnummers bleven gewoon doorgaan tot het al lang weer daglicht was. Krombeke is iets speciaals, en zal dit hopelijk nog een hele tijd kunnen blijven. Wat zou de Westhoek immers zijn zonder Krombekes paardenkoersmaandag? (PC)

De duizenden toeschouwers op de weide genoten echt wel heel veel van het optreden van het niet zo bekende Merenspaard (foto SA).

Meer info op de website: www.feestvanhetpaard.be

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document