Je was erbij > Overzicht

Potten worden gebakken net zoals de Masai - Koekelare - 04/06/2005

Cursisten uit drie klassen van de VZW Minnestreel sluiten hun jaar af

Koekelare/Torhout/Ruddervoorde: Afgelopen zaterdag 4 juni 2005 kwamen 50 cursisten van de cursus "Keramiek en pottendraaien" van de VZW Minnestreel samen in de woning van MarLeentje Vercruysse en Luc Bossy in de Swytswal 27 op Koekelare-Berg om er raku te bakken en potten in de putoven. Hoogtepunt van de dag was de komst van een echte Masai, een vriend van één van de cursisten uit Ruddervoorde.

Leentje Devacht (50), verantwoordelijke van de VZW Minnestreel vertelt:„We hebben een heel jaar gewerkt. Vandaag was de apotheose. Het is niet alleen het einde van een lessenreeks, maar ook de ontmoetingsdag bij uitstek tussen de artistieke mensen van de verschillende disciplines: keramiek en pottendraaien. Deze disciplines zijn met elkaar verbonden. We delen allen dezelfde interesse. Het gaat in deze allebei om klei. De ene werkt met de draaischijf, de andere bouwt de klei op tot een beeld. Het gebeurt vaker en vaker dat mensen van de ene discipline naar de andere overstappen. Volgens mij is pottendraaien het moeilijkste, want de pot moet centraal staan op de draaischijf en dan verder opgebouwd worden. Hiervoor is enorme concentratie vereist.” De potten worden immers eerst gedraaid in speciale draaiklei van Colpaert om dan gebakken te worden op 900 graden. Daarna worden ze geglazuurd met glazuur die op 1100 of 1250 graden wordt gebakken in een gasoven. Dit is trouwens een schenking van de stad Torhout. „Vandaag werden de potten gebakken in een putoven of een raku-oven. Voor de putoven worden de werken overgoten met sulfaten. Hierbij komt hout en na afdekking wordt het vuurtje aangestoken. Dit geeft een zeer speciaal vlammend effect,” zegt Leentje Devacht. Marleentje Vercruysse vult aan:„Een raku-oven is een gasoven waarin gestookt wordt tot ongeveer 1000 graden. De potten moeten hiervoor speciaal geglazuurd worden met rakuglazuur. Deze Japanse techniek werd vroeger gebruikt voor de theeceremonie. Terwijl ze thee dronken, bakten ze ondertussen nieuwe theekommetjes met het specifieke craquelé-effect (kleine barstjes)." Marleentje Vercruysse geeft ondertussen 6-jaar les in pottendraaien en oogstte hiermee al heel wat in internationale erkenning. Ze was vorig jaar ondermeer te zien op Lineart en tal van prestigieuze tentoonstellingen. Marleentje staat ook permanent in galerij "Ten Negen Brugge". Naast Marleentje Vercruysse is ook Filip Tanghe uit Oostende en Christ Depuydt uit Roeselare lesgever bij de VZW Minnestreel in Torhout.

Grote koeien in ons land

Op zaterdag 4 juni werd de artistieke groep ook verrast door de komst van een rasechte Masai rechtstreeks uit de streek van Arusha, in het Noorden van Tanzania. De man is werkzaam als veiligheidsverantwoordelijke op de ferryboot tussen Dar-Es-Salaam en Zanzibar. Hij is de vriend van Suzy Goethals uit Ruddervoorde die zij daar op reis leerde kennen. Suzy Goethals:„De Masai is een herdersvolk die leeft van hun vee: ezels, koeien, schapen en geiten. De Masai staat bekend voor het drinken van melk vermengd met koeienbloed. Dit is voor hen een pure vitamine. Het is daar immers een dode en droge streek. Het is het enige volk dat goed kan samenleven met wilde dieren. Vele Masai’s werken nu als opzichter in de nationale parken in Tanzania en houden zo de stroperij tegen. De Masai ‘s bakken op dezelfde manier hun potten in de grondoven voor dagelijks gebruik. Masai Lazaro Melita Lemein Laisa vertelt:„Onze familie bakt de potten nog op dezelfde manier zoals hier bij Marleentje Vercruysse.Wij maken in Tanzania nog alles zelf. We steken de potten in de grond en werpen er hout op. Hier in België worden de potten nog mechanisch gedraaid, terwijl wij ze de potten nog met de hand opbouwen. Dit ligt dichter bij het systeem keramiek. De Masai’s zijn ook zeer kunstzinnig en maken hun halskettingen, voetversieringen,polsbanden en hoofdbanden zelf,” aldus Lazaro Melita. „Wat mij hier opvalt in Koekelare, Torhout en Ruddervoorde is de aanwezigheid van grote koeien (lacht en herhaalt big cows enkele maal). De koeien zijn hier veel groter en dikker dan in Tanzania. Ik zag hier ook Brabantse trekpaarden. Die zijn echt immens: ik heb dat nog nooit gezien. Bij ons zijn de paarden veel kleiner," aldus de Masai. (Andy Vermaut)

Op 25 en 26 juni organiseert Marleentje Vercruysse in de Swytswal 27 een opendeurdag bij haar thuis onder de noemer "In the bedroom of the artists". Dit telkens van 13u30 tot 18u30.

De cursisten van de VZW Minnestreel zijn apetrots. Ze gingen een dag samen bakken in open lucht en leerden de rakutechniek en de putoven kennen. De komst van de Masai deed enkelen onder hen inzien dat de traditie van het Torhouts aardewerk ook bij de Masai’s in Tanzania bekend is. (foto Andy Vermaut)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document