Je was erbij > Overzicht

Juffrouw Lut is de leerkracht van het jaar - De Mokker / Koekelare - 01/06/2005

Op woensdagnamiddag 1 juni 2005 werd Lut Dossche (40) van de vrije basisschool De Mokker in Koekelare verkozen tot Leerkracht van het Jaar. Zij is leerkracht van de enige graadklas (eerste en tweede leerjaar) én directrice van de kleine dorpsschool. Zij werd voor haar kwaliteiten als leerkracht en als mens genomineerd door al haar leerlingen, hun ouders, haar collega's, de inrichtende macht, de buren van de school en de huisdokter van het dorp...

Na de kleuterleidsters vorig jaar kwamen dit jaar uitsluitend leerkrachten van het basisonderwijs in aanmerking voor de eretitel "Leerkracht van het Jaar". Een oproep in Klasse, Yeti en Klasse voor Ouders leverde meer dan vijfhonderd persoonlijke nominaties op van leerlingen, ouders en collega's. Tweehonderd genomineerden werden op 1 juni uitgenodigd in het auditorium van het ministerie van onderwijs. De eretitel "Leerkracht van het Jaar" is symbolisch. De winnaar deelt de prijs op het einde van het schooljaar met alle andere Vlaamse leerkrachten voor hun gewaardeerde inspanningen. Want zoveel is duidelijk: de Vlaming waardeert zijn leerkrachten. In Vlaanderen gaan elke dag meer dan 400 000 kinderen naar de lagere school. Daar krijgen ze les van zo'n 30 000 leerkrachten: een vierde mannen, drie vierde vrouwen.

Wat viel de jury vooral op bij de vijfhonderd nominaties?
Leo Bormans (hoofdredacteur van Klasse): "Een leerkracht wordt nooit om &ecute;&ecute;n kwaliteit geprezen. Hij is veelzijdig en dat wordt zowel opgemerkt door de leerlingen als door hun ouders en collega's. Ze erkennen allemaal zijn vakmanschap maar dat is nooit de voornaamste reden. Op de eerste plaats komt de menselijke kant van de leerkracht: hoe hij ervoor zorgt dat elke leerling zich goed voelt in de klas en graag naar school komt. De briefschrijvers prijzen vooral die leerkrachten die oog hebben en tijd maken voor àlle leerlingen: dik en dun, groot en klein, vlot of in de problemen. Meestal beklemtonen ze dat het goede werk maar mogelijk is dankzij het team waarvan die leerkracht deel uitmaakt. Dat is ook de reactie van nagenoeg alle genomineerden. Ze zijn bijna verlegen dat ze genomineerd zijn en willen niet liever dan de bloemen meteen meenemen naar al hun collega's. Lesgeven is meer dan ooit teamwork."

Juffrouw Lut Dossche kreeg de trofee "Leerkracht van het Jaar" uit handen van onderwijsminister Frank Vandenbroucke. Ze werd volledig verrast door de eretitel én door de vijftigkoppige delegatie die 's namiddags achter haar rug met een bus door Klasse was opgepikt aan haar dorpsschooltje. Ze wilden allemaal meekomen en ze hadden het goed geheim kunnen houden: al haar leerlingen, hun ouders, de collega's, haar familie en de huisdokter van het dorp ("Zoals ik, als zij weer eens bij mij staat met een kind met een snijwonde, op enkele minuten naald en draad hanteer, zo geeft zij les... vol zorg en liefde, als een eigen moeder, voor de spruiten die zij begeleidt.")

Juffrouw Lut vecht al jaren voor haar dorpsschooltje en haar leerlingen. Ze is er dag en nacht mee bezig. Ze geeft les aan het eerste en tweede leerjaar samen en is tegelijk ook directrice van de kleuterschool. Al haar leerlingen (ook een autistische) krijgen de aandacht die ze verdienen. Op zaterdagvoormiddag geeft ze inhaallessen voor wie niet zo goed kan volgen. En tijdens de vakanties zien de ouders haar schilderen en timmeren. Met weinig middelen houdt zij het schooltje met de glimlach overeind. Gelijke onderwijskansen, zorguren, preventieadviseur... ze maakt er allemaal werk van. De collega's prijzen haar voor haar teamspirit. Omdat er in de buurt weinig opvang is voor wie gaat werken, haalt zij zelf elke ochtend met haar wagen 16 leerlingen op. Gratis. En 's avonds zet ze keurig thuis weer af: 2 keer 35 km per dag... Ze heeft van haar school een open school gemaakt waar iedereen zich thuis voelt. Op de schoolbarbecue in het kleine dorp verzamelt ze meer dan 600 sympathisanten... "Met zo'n juf", schrijven de ouders en de collega's, "zijn wij echte gelukzakken..."

Volgend jaar kunnen leerkrachten uit het secundair en hoger onderwijs genomineerd worden.

Met dank aan fotograaf Luc Daelemans voor de foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document