Je was erbij > Overzicht

UNIZO West-Vlaanderen : “Ervaringsuitwisseling en peterschap leiden tot kwaliteitsvoller ondernemen” - Izenberge - 27/06/2005

In september 2004 lanceerde UNIZO in West-Vlaanderen het project “OVO Quality”. Doelstelling van dit project was om ondernemers aan de hand van concrete ervaringsuitwisseling en peterschap bewuster te maken van het belang van kwaliteitsvol ondernemen. In de loop van het werkjaar hebben 52 ondernemers actief deelgenomen aan deze unieke vorm van lerende netwerkvorming. UNIZO beloonde uiteindelijk 31 verbeterprojecten verdeeld over de verschillende deelnemers. De doelgroep zijn kleine familiale KMO’ers met een tewerkstelling van maximaal 20 medewerkers. De gehuldigde ondernemers ontvangen op maandag 27 juni 2005 uit handen van Minister-President Leterme de OVO Quality Award.

OVO Quality

Het OVO Quality traject bestond uit een tiental sessies met verschillende thema’s waarbij ervaringsuitwisseling aan de hand van specifieke doe-opdrachten centraal staat. Het centrale thema was permanente verbetering in functie van integrale kwaliteitszorg. Ervaren ondernemers (peters) begeleiden de ondernemers met concrete tips uit de praktijk.

Het OVO Quality traject:

OVO Quality wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid in kader van de peterschapsprojecten op initiatief van Minister van Economie Fientje Moerman. Vanaf september 2005 wordt dit West-Vlaams initiatief ook verder gezet in gans Vlaanderen onder de noemer Quality Coach.

Quality Award

Het uiteindelijke doel van OVO Quality was ondernemers bewuster te maken van het belang van een kwaliteitsvolle bedrijfsorganisatie. Om de ondernemers te stimuleren om werk te maken van kwaliteit, werd gevraagd om specifieke verbeterprojecten uit te werken en zo mogelijk te realiseren in de loop van het traject. Aan de hand van werkfiches konden de ondernemers hun eigen verbeterproject uitwerken. Ondernemers die effectief werk maakten van bepaalde verbeterprojecten kwamen dan ook in aanmerking voor een Quality Award. De toekenning van de Qualiy Award gebeurde op basis van drie belangrijke criteria (definitie van het verbeterproject, het stappenplan en het uiteindelijke resultaat). Een jury bestaande uit experten en peters kenden de Quality Awards toe.

De verbeterprojecten richten zich zowel op het gebied van “klantentevredenheid”, “kwalitatieve uitbreiding”, “verkoopstrategie”, “productieproces”, “stockbeheer”, “imago”, etc.

UNIZO bekroonde uiteindelijk 31 verbeterprojecten verdeeld over 14 KMO’s. De award bestaat uit verschillende categorieën : Goud, Zilver en Brons. Uit handen van Minister-President Yves Leterme ontvangen volgende personen een Quality Award op maandag 27 juni 2005:

Gouden Award:

- Ignace en Karolien Verhelst – Keukens en Interieur Verhelst - Izegem
- Luc Dewaele – Fotografie Dewaele – Hooglede
- Jean-Paul Wybo – Arti Mobili – Izegem
- Jurgen Geysels – Flanders Distribution – Bavikhove
- Wim Dobbelaere – GMD Machines – Brugge
- Stefaan Gevaert – AW Tech – Roeselare
- Geert Vandepitte – VDP Tools – Maldegem
- Kevin Van Maele – Spekindustrie Van Maele – Pervijze

Zilveren Award :

- Rik Vankeirsbilck – Rick’s Engineering – Izegem
- Myriam Kinget – Garage Monteyne – Lo-Reninge
- Eveline Verhiest – Perle Fine – Avelgem
- Hans Dejonckheere – Cleaningboy – Kortrijk
- Inge Baeten – Link Up – Oostkamp

Bronzen Award

- Diederik Degraer – Interieur Degraer – Kortrijk

UNIZO benadrukt met de Quality Award het belang van kwaliteitsvol ondernemen in de KMO. Een kwaliteitsvolle organisatie en strategie is van essentieel belang bij de alsmaar groeiende concurrentie. Met Quality Coach wil UNIZO ondernemers bewust maken om blijvend werk te maken van kwaliteitsvolle organisatie. Het peterschap (de extra mening) en de ervaringsuitwisseling met collega-ondernemers, moeten de drempel verlagen en ondernemers motiveren om werk te maken van kwaliteit.

OVO Quality wordt Quality Coach

Vanaf september start UNIZO in West-Vlaanderen met een nieuwe reeks onder de noemer Quality Coach. Voor de ondernemers die reeds een eerste jaar Quality Coach hebben gevolgd, voorziet UNIZO in West-Vlaanderen een vervolgreeks onder de noemer “Quality Coach plus”. Het accent van dit vervolgtraject zal zich hoofdzakelijk situeren op ervaringsuitwisseling op de werkvloer. Een externe audit vormt de basis van de ervaringsuitwisseling en kwaliteitsverbetering.

Hieronder een aantal foto's van d emanifestatie te Izenberge op 27 juni 2005:

Marc Wackenier, burgemeester van Alveringem

Eregast Yves Leterme ten ands gevraagd.

Toespraak door Johan Dekeyser

Centraal Joost Kestelyn.

Links Karl Mortier, persverantwoordelijke Unizo West-Vlaanderen

Tijd voor spel en vertier

Groepsfoto.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document