Je was erbij > Overzicht

Persconferentie criterium - Vladslo - 07/06/2005

In Diksmuide wordt op 26 juli 2005 een natourcriterium georganiseerd. We waren erbij op de persconferentie. Hieronder info over het evenement en een aantal foto's van de persconferentie.

Maar uiteraard eerst een pintje en wat muzikale animatie.

Toespraak stadsbestuur Diksmuide

Geachte Dames en Heren Journalisten, Geachte Genodigden,

Met fierheid leid ik de persconferentie over het 1e Natour Criterium in Diksmuide in. De tijd dat Diksmuide in de zomer een dode stad was is reeds een tijdje achter de rug. We zijn reeds veel gewoon: Boter- en Kaasfeesten, het Vredesfestival , een heropgericht stadsfestival Effectival, een julifoor die dankzij radio Donna terug nieuw leven ingeblazen is, dit jaar 6 zomerse vrijdagavonden feest aan Portus Dixmuda, de 4-daagse van de IJzer, noem maar op.

Maar ik denk dat niemand mij kwalijk zal nemen dat het gedurfd initiatief van een 1e Natour BROKER Criterium veruit het topevenement zal worden uit de hele Westhoek. De weerklank die dit nu al krijgt, is enorm. Dit kan voor Diksmuide enkel een zeer goede zaak worden. Voor de horeca ongetwijfeld de dag zelf, maar het is meer dan dat. Wij doen jaarlijks een grote financiële inspanning om Diksmuide toeristisch te promoten: door deelname aan beurzen, evenementen en akties. En de laatste jaren door infrastructuurwerken zoals Portus Dixmuda en de prachtige herinrichting van de omgeving van de Handzamevaart. Diksmuide heeft heel wat te bieden! Het 1e Natour BROKER Criterium zet de stad op de kaart in gans Vlaanderen en zal dus een geslaagde aanvulling betekenen van onze inspanningen uit het verleden. Vooral de aantrekkingskracht van het evenement op de toeristen aan de Westkust, zal deze mensen ook bij een latere uitstap in het hinterland naar Diksmuide leiden. De datum vlak na het einde van de Tour, is daarvoor uiterst geschikt. Veel bedrijven nodigen hun klanten en andere bedrijfsleiders uit aan tafel in de Salons Saint Germain zodat Diksmuide ook in economische kringen die dag in de belangstelling zal staan. Dit kan een promotie betekenen voor onze tewerkstellingspolitiek . Deze organisatie is enkel mogelijk door de tomeloze inzet van de mensen uit de opgerichte stuurgroep. Deze zijn zich er sterk van bewust dat dit een monsterorganisatie is, die in onze stad zijn voorgaande niet kent , en ze zullen niets aan het toeval overlaten om alles in goede banen te leiden.

We kunnen als stadsbestuur deze dynamische stuurgroep en alle vrijwilligers niet genoeg danken. Maar goede wil en werkkracht zijn niet voldoende. Er is ook geld nodig voor deze organisatie, veel geld . Wij zijn dan ook de sponsors dankbaar voor hun vertrouwen in de organisatie en onze stad en we hopen op een jarenlange samenwerking. De stad zelf zal die dag en ook dagen ervoor alle hens aan dek roepen om de logistieke steun te verlenen die van ons verwacht wordt. Enthousiaste vrijwilligers melden zich aan : deze manifestatie wordt echt door de bevolking gedragen.

Schepen Eric Seurynck

Historische criteriumschets

West-Vlaanderen heeft lange tijd een traditie gehad op het vlak van het organiseren van een Natourcriterium: Keiem (het geboortedorp van Michel Pollentier), Ichtegem, De Panne, Moorslede en nog wel een paar gemeenten hebben ervaring met de organisatie van dergelijk evenement. Vooral de Avond van Vlaanderen in Moorslede en het Criterium in De Panne waren in de zestiger en zeventiger jaren begrippen op de wielerkalender. Beide wedstrijden lokten elk jaar tienduizenden toeschouwers. Je kon er over de koppen lopen. Iedereen wilde erbij zijn. Ook de renners. Dat maken de erelijsten duidelijk (zie bijlage). Diksmuide knoopt dus aan met een oeroude West-Vlaamse traditie. De ambitie is om voor het grote wielerpubliek een echt wielerfeest te creëren waarop de Internationale top aanwezig is, maar waarbij de West-Vlaamse inbreng ook niet gering is. Want deze provincie telt ondertussen toch wel wat profrenners. En goeie profrenners. Naast een deftige korte termijnplanning moet je ook objectieven stellen voor de toekomst die iets verder van je af ligt. Als deze eerste editie uitgroeit tot een succes gaan we de komende jaren zeker door en misschien doen we dan wel een gooi naar een ritaankomst in de Ronde van België,de Eneco-ronde van de Benelux of naar een Belgisch Kampioenschap. Het is ook de bedoeling om in Diksmuide een wielerproject voor de jeugd op poten te zetten. Een goed onderbouwde aspirantenwerking die op termijn voor doorstroming naar het peloton moet kunnen zorgen.

Bijlage Erelijst Moorslede: 1960 Marcel Seynaeve 1971 Roger De Vlaeminck 1961 Andre Messelis 1972 Cyrille Guimard 1962 Constant Schreel 1973 Eddy Merckx 1963 Willy Bocklant 1974 Eddy Merckx 1964 Rik Van Looy 1975 Felice Gimondi 1965 Noel Depauw 1976 Freddy Maertens 1966 Robert Lelangue 1977 Marc Demeyer 1967 Noël Van Clooster 1978 Walter Planckaert 1968 Daniel Vanrijckeghem 1979 Marc Demeyer 1969 Eddy Merckx 1980 Michel Pollentier 1970 Walter Godefroot 1981 Rudy Matthijs Erelijst De Panne: 1959 Rik Van Steenbergen 1977 Michel Pollentier 1960 Frans Aerenhouts 1978 Marc Renier 1961 Rik Van Steenbergen 1979 Gery Verlinden 1962 Rik Van Steenbergen 1980 Sean Kelly 1963 Gilbert Desmedt 1981 Freddy Maertens 1964 Rik Van Looy 1982 Roger De Vlaeminck 1965 Rik Van Looy 1983 Michel Pollentier 1966 Jos Huysmans 1984 Eddy Planckaert 1967 Eddy Merckx 1985 Eddy Planckaert 1968 Eddy Merckx 1987 Jean-Luc Vandenbroucke 1969 Roger De Vlaeminck 1970 Roger De Vlaeminck 1971 Eddy Merckx 1972 Frans Mintjens 1973 Eddy Merckx 1974 Freddy Maertens 1975 Walter Godefroot 1976 Freddy Maertens

Programma

Stad Onderstroom & het 1e Natour BROKER Criterium Stad Onderstroom is een gratis (!!!) toegankelijk zomers cultureel initiatief aangeboden door vier partners en de Stad Diksmuide. De partners van Stad Onderstroom editie 2005 zijn: De Diksmuidse filmclub Reeds van bij het begin een vaste en betrouwbare partner die staat voor een feilloze organisatie van ons filmaanbod. Het jaar rond staan zij in Diksmuide garant voor het (betere filmaanbod) in het CC Kruispunt te Diksmuide. De Culturele Centrale Zij ontpoppen zich meer en meer tot een organisatie die hun activiteit linkt aan Diksmuide en zijn omgeving. Zij vinden Stad Onderstroom meer dan nodig en zorgen vooral voor deskundige inbreng bij de literaire avonden. Muziekclub 4 AD Naast het regulier concertaanbod staat deze actieve vereniging terug in voor de coördinatie van de editie 2005 en zorgen ze voor de invulling van de concertavonden. Hun uitstekende nieuwe concertzaal biedt o.a. in aanloop naar het 1e Natour BROKER Criterium ruimte voor cultuur. Dienst evenementen Stad Diksmuide Naast de financiële en logistieke inbreng van de Stad Diksmuide slaan we de handen in elkaar met de dienst evenementen van de Stad Diksmuide om drie van de zes muzikale Portus-vrijdagavonden te stofferen. STAD ONDERSTROOM zorgt voor een kwalitatief cultureel aanbod zodat de Westhoek en Diksmuide in het bijzonder, deze zomer geen andere oorden dient op te zoeken voor cultureel vertier. Het opzet is op een ongedwongen manier mensen te laten genieten van een gevarieerd laag drempelig, gratis cultureel pakket. Elk onderdeel heeft een andere invalshoek doch de hartelijke en eerlijke sfeer zijn kenmerkend voor het geheel.

Organisator Karl Vannieuwkerke

Ook Nico Mattan tekende presenyt

1e Natour BROKER Criterium en cultuur Stad Onderstroom staat in de aanloop naar het eigenlijke criterium in voor twee culturele activiteiten: Om 10 u: DE FILM : LE VELO DE GHISLAIN LAMBERT ‘Le vélo de Ghislain Lambert’ is geen groots epos. Het heeft meer weg van een ‘kleine’ film, in anekdotische stijl, met rake sfeerschetsen en vermakelijke dialogen. De film geeft een perfect beeld van de volkse wortels van de wielersport en van de sfeer rondom koersen in de jaren zeventig. De oer-wortels van de wielersport en vooral de koerssfeer zijn knap gevangen: de drommen mensen langs de kant, het spiersmeersel dat van de ingevette benen wasemt, het gezoem van velgen over warm asfalt en het geratel van de derailleurs. Het glijdt zo van het witte doek de zaal binnen. Het is verder niet alleen een tragikomedie over een geboren verliezer maar ook een eerbetoon aan alle “kleine renners”, de knechten van het peloton die zelden de waardering krijgen die ze verdienen. De manier waarop de hoofdrolspeler Benoît Poelvoorde en regisseur Philippe Hazel dat idee zeer gevoelig doch zonder opsmuk in de slotscène uitdrukken, bewijst dat ze het helemaal begrepen hebben. Regie: Philippe Hazel - België/Frankrijk – 2000 – 119 min. Om 13u: “DROOGVIS EN ALGIPAN” wielerpoëzie en cabaret Dichters, literatoren en cabaretiers over de wielrennerij : Willy Verhegghe, dichter met een opmerkelijke voorliefde voor de wielersport, was ook al te gast in de VRT studio bij Karl Vannieuwkerke vorige zomer in zijn tour-programma Patrick Cornillie, Lichtervelde, journalist en dichter met een groot hart voor de coureurs - bezieler van de Lichterveldse kunstenaars(de vulle koerspullen) die een avondvullend programma rond de koers maakten nav Lichtervelde als dorp van de Ronde Van Vlaanderen en daarmee de boer opgingen Hans en Henk, Roelens en Cnockaert maakten daar deel van uit en brengen een hilarisch sketsh uit dat programma. Roelens trad in het verleden al een paar keer aan in de Gouden Muil (Stad Onderstroom Diksmuide) Paul Rigolle, ook al een bezielde wielerdichter uit het zuiden van de provincie die maar al te graag aanwezig is om deze matinee op te vrolijken De Koe-reurs, zijn niet alleen een originele wielertoeristenclub van wielergekke gekke jongens en meisjes met op hun truitjes het gekende koeienmotief (de meter van de vereniging is niemand minder dan Karl Vannieuwkerke!), onder hun koereurs tellen zij ook een aantal begenadigde cabaretiers zoals Jelle Vermeersch, Pieter Verstraeten en Thys Maekelberg Dacd De AC/DC van het ABC (Danny Andre Cornelius Decaestecker) is de presentator van dienst en zorgt voor een absurde rode draad, hem kennende van bijvoorbeeld 'Parijs-Roubaix in de Steenstraat 2004' De droogvis van dienst is Ivan Sonck (grapje) Beide programma’s worden voorgesteld in de concertzaal van de nieuwe 4AD Kleine Dijk 57 in Diksmuide. INKOM GRATIS. Het is zelfs zo dat mensen die hier naartoe komen 2 EURO korting krijgen op hun inkomticket van het criterium. Uiteraard kunt u er bij een frisse pint proeven van zelfbereidde - gepekelde droogvis.

Koers in Beeld

26 juli 2005 – Boterhalle 27 juli – 15 augustus – Foyer CC Kruispunt Het 1e Natour Broker Criterium vormt de aanleiding tot de organisatie van de tentoonstelling ‘Koers in beeld’ in CC Kruispunt. De koers gaat gepaard met miljoenen toeschouwers, onversneden emoties, grenzeloze vreugde en zwarte tragiek, bovenmenselijke prestaties en onmenselijk lijden, onnoemelijke tegenslag en onvoorspelbare ontwikkelingen… Een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars !

We putten uit volgende verzamelingen:

 1. De fototentoonstelling ‘De Tour in honderd beelden’ Deze tentoonstelling, samengesteld door Rik Van Walleghem (ex-hoofdredacteur van De Standaard en eminence grise van de wielerjournalistiek) verbeeldt de ziel van de Tour de France. In honderd beelden verdeeld over tien thema’s geven de gerenommeerde wielerfotografen Cor Vos, Graham Watson, Bruno Bade en het fotoagentschap Photo News u een zicht op de essentie van de Tour: de onpeilbare magie ervan, de schitterende landschappen, de unieke sfeer, de diepe emoties, de vreugdes en tegenslagen, de tragiek en de humor, de rol van de media, en het hoge circusgehalte.
 2. Maurice De Waele, de voorbeeldige Tour-winnaar van 1929 Uniek fotomateriaal van de Tour van 1929, gewonnen door Maurice De Waele uit Maldegem.
 3. Koude Rillingen, schilderijen van Erik Nagels Deze Antwerpse kunstenaar toont een reeks schitterende portretten van renners in volle inspanning. Nagels schildert renners vaak met opengesperde mond, happend naar lucht en naar de eindmeet. Als slijkkoppen, gekwetst door de inspanning. Een selectie van deze tentoonstelling is te zien op 26 juli in De Boterhalle n.a.v het 1e Natour BROKER Criterium Met dank aan het Nationaal Wielermuseum Roeselare, het Centrum Ronde Van Vlaanderen en Erik Nagels. Info CC Kruispunt

Kriterium van de Westhoek

Om 15u wordt er al gekoerst. De jongeren (15,16 en 17 jaar) van het Kriterium van de Westhoek rijden hun wedstrijd. 30 ronden van 1,6 km. 48 km. Aankomst voorzien omstreeks 16u15. Trialdemonstratie Omstreeks 17u wordt op de Grote Markt een trialdemonstratie gehouden. Kenny en Wesley Belaey zijn twee broers uit het Oost-Vlaamse Bellem die al een paar jaar de internationale scène in de fietstrial domineren. Kenny is meervoudig wereldkampioen in deze door de UCI (Internationale Wielerunie) erkende disciplineen won een paar weken geleden nog de wereldbekermanche in het Spaanse Madrid. Het gaat om een uiterst spectaculaire sport waarbij durf, techniek en beheersing de belangrijkste troeven zijn. Zij brengen zelf een trailer met hindernissen mee en onder begeleiding van opzwepende muziek zorgen ze voor zeer explosieve show. Meer info: www.belaey-trials.be Ludieke wedstrijd voor BV’s Omstreeks 18u is er een wedstrijd voor BV’s waarbij het accent op ‘ludiek’ komt te liggen. Om wie en wat het gaat houden we nog liever even voor ons. Dit moet een verrassing blijven. Publiciteitscaravaan Om 18u30 komt de publiciteitscaravaan op het parcours. Die wordt geopend door de studentenfanfare. Tijdens de rondrit gaan onze sponsors in aloude Tourtraditie het publiek kwistig op gadgets trakteren. Spaanse hengsten Aansluitend op de publiciteitscaravaan komen twee Andalousische hengsten de omloop op gedraafd. Zij geven het sein voor het eigenlijke criterium. De hengsten zullen getooid zijn in een gele en een groene outfit als referentie aan de net afgelopen Ronde van Frankrijk.

Rechts Michel Pollentier die aandachtig luistert

DEELNEMERSVELD 1e Natour BROKER Criterium Tom Boonen Quickstep-Innergetic Kevin Hulsmans Robbie Mc Ewen Davitamon-Lotto Nico Mattan Tom Steels Peter Van Petegem Serge Baguet Wim Vansevenant Danilo Di Luca Liquigas-Bianchi Gianluca Bortolami Lampre-Caffita Allesandro Ballan Sven Nys Rabobank Sven Vanthourenhout Niko Eeckhout Chocolade Jacques-T-interim Pieter Ghyllebert Peter Farazijn Cofidis Eliterenners zonder contract: Jurgen Vermeersch Belgisch Kampioen Michel Vanhaecke West-Vlaams Kampioen Stefaan Vermeersch Gerdy Ververcken Pascal Lievens Jurgen François Werner Vandromme + …..

Duet Laura Lynn-Nico Mattan

Omstreeks 21u30-21u45, afhankelijk van het einduur van het criterium, zullen Laura Lynn (momenteel de Vlaamse nummer 1) en Nico Mattan een duet brengen. De Planckaerts Optreden van de familie au grand complet om 22u. Nadien wordt nog een uur vrijgemaakt voor het uitdelen van handtekeningen en het nemen van foto’s Het Feestcafé on Tour We sluiten af met de leukste, de mafste en de coolste dj’s Ticketverkoop is gestart VVK: 5 euro DAG: 7 euro De organisatie raadt de mensen aan om hun tickets op voorhand te kopen. Het is niet alleen een besparing voor de mensen zelf, het zal de drukte aan de kassa’s ook binnen de perken houden. In bijlage is een lijst met voorlopige voorverkooppunten te vinden. Tickets bestellen kan ook via de website. Laatste VIP-tickets Er zijn nog een aantal VIP-tickets beschikbaar à 70 euro. Maar gezien de enorme belangstelling voor een plaats in het VIP-dorp is de kans groot dat dat over een paar weken helemaal uitverkocht is. Wie er dus nog bij wil zijn als VIP zal zeer snel moeten handelen. Tombola Vanaf deze week worden ook tombolatickets verkocht aan 2 euro per ticket. Er zijn twee prachtige fietsen van sponsor Ridley te winnen. Ridley AERON ter waarde van 3000 euro Ridley PEGASUS ter waarde van 1700 euro

Karl Vannieuwkerke interviewt Michel Pollentier.

Website

Uit de hits van de website blijkt dat die ook vanuit het buitenland vaak geraadpleegd wordt. De laatste informatie, rennersprofielen, het programma, tickets bestellen,… Het kan allemaal op: www.criteriumdiksmuide.be

Info en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document