Je was erbij > Overzicht

Met belgerinkel naar de winkel - De Panne - 25/06/2005

Tijdens de actie “Met belgerinkel naar de winkel 2005” fietst De Panne 1,3 keer rond de wereld

In mei en juni fietste winkelend De Panne maar liefst 52.008 km bij elkaar, wat hetzelfde is als 1,3 keer rond de wereld fietsen. Winkelende fietsers konden tijdens de actie hun spaarkaart laten afstempelen bij de 108 deelnemende handelaars. Unizo De Panne verzamelde op het einde van de actie 2364 spaarkaarten.

Volgens studies van de actie bedraagt de gemiddelde afstand per winkeltrip met de fiets 2,2 km. Als je dit vermenigvuldigt met het totaal aantal stempels dat werd uitgedeeld (het aantal spaarkaarten x tien), kom je inderdaad aan 52.008 km. Hiermee scoort De Panne ver boven het gemiddelde per gemeente van de actie in 2004, wat 36.280 km was.

“Met belgerinkel naar de winkel” wil mensen ertoe aanzetten de fiets te nemen wanneer ze boodschappen doen. En dit is een positieve zaak voor het milieu. De actie betekende in De Panne een besparing van 10.402 kg CO². In totaal werd er 39.006 euro uitgespaard door de fiets te nemen. 52.008 km met de auto rijden betekent namelijk een individuele kost van 15.082 euro en een kost voor de maatschappij van 23.924 euro.

De actie “Met belgerinkel naar de winkel” is een initiatief van Unizo (de Unie van Zelfstandige Ondernemers) en de Bond Beter Leefmilieu waaraan gemeenten kunnen deelnemen. In De Panne werkten Unizo De Panne en het gemeentebestuur dit jaar samen. Tijdens de actie werden door Unizo een aantal opmerkingen van de deelnemers verzameld. Deze zullen besproken worden tijdens de wekelijkse vergadering van het Schepencollege.

Uit de 2364 verzamelde spaarkaarten werden op de avondmarkt van 25 juni 32 winnaars geloot door schepen Marc Decoussemaeker. Deze personen kunnen op donderdag 30 juni om 18 u hun prijs komen afhalen in het gemeentehuis van De Panne. De hoofdprijzen zijn een fiets en een gesigneerd truitje van Tom Boonen. Daarnaast zijn er nog een aantal fietsboxen van Westtoer (ter waarde van 50 euro) en een aantal geschenkbons van Unizo.


Foto's: Toerisme De Panne

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document