Je was erbij > Overzicht

De Panne doet Duinenlied herleven - 18/06/2005

Wist u dat De Panne een eigen volkslied heeft ? Dat het dateert uit de 19de eeuw, dat de maker ervan in die tijd een zeer vermaarde auteur en componist was en dat het vroeger in de lagere scholen gebruikt werd als muzikale vorming. Tijdens een groots opgezette happening n.a.v Panne-kermis werd het lied in eer hersteld.

De reuzen werden erbij gehaald voor Panne-kermis en de heropening van de Lindenlaan.

Persbericht

Zaterdag 18 juni werd tijdens de opening van de St.-Pieterskermis de Lindenlaan officieel heropend. Burgemeester Willy Vanheste en schepen van Openbare Werken Roland Florizoone knipten in de namiddag samen het lint door. Dat de Lindenlaan terug open is, betekent vooral een opluchting voor al wie frequent de bibliotheek en de post bezoekt.

Lindenlaan vernieuwd

In de Lindenlaan werden de voorbije drie maanden de riolen, de gas- en de wateraansluitingen vernieuwd. Het wegdek, de parkings en de voetpaden werden volledig gerenoveerd met speciale aandacht voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers. De voetpaden werden verbreed, de straat versmald en het fietspad in de tegenovergestelde richting kreeg een afzonderlijke rijweg om de bocht bij de Post veiliger te maken. Bij de Post is ook een eilandje voorzien zodat autobestuurders hun brieven rechtstreeks in de postbus kunnen deponeren. Zo hoeven zij niet meer uit te stappen. De nieuwe linden die voorzien zijn, worden geplant in het najaar. Ondertussen werden de boomopeningen opgevuld met fleurrijke bloemen.

Project in fasen

De werken aan de Lindenlaan vormen slechts een eerste fase van een groter project. Op 19 september gaat de tweede fase van de werken van start. Dan wordt een rond punt aangelegd om het verkeer veiliger van de Lindenlaan naar het Koningsplein te laten oversteken. Vanaf de E. d'Arripelaan tot aan dit rond punt zal een middenberm worden aangelegd. Dit stuk van de Koninklijke Baan zal zone 30 worden.

Door de aanleg van deze middenberm zal het aantal parkeerplaatsen langs de Koninklijke Baan verminderen. Daarom zal op het Koningsplein een Kiss & Ride worden aangelegd om de ouder te stimuleren hun kinderen daar met de wagen op te wachten. Naast de schoolpoort komt ook een nieuwe oversteek in twee fasen ter hoogte van bovengenoemde Kiss & Ride.

Een veiliger schoolomgeving

De totale werken bedragen meer dan 1 miljoen €. Het hele project van de Lindenlaan - Koninklijke Baan is gelinkt aan een dossier van module 10. Hierdoor kan gemeente De Panne subsidies van het Vlaamse Gewest krijgen om een veiliger schoolomgeving te creëren. Het Immaculata Instituut zorgt voor veel verkeer op de Koninklijke Baan en de Lindenlaan. Ouders stationeren nu op de parkeerplaatsen van de Koninklijke Baan om hun kinderen af te halen en leerlingen die met de fiets zijn maken druk gebruik van de Lindenlaan.

Officiële opening door burgemeester Vanneste en de schepenen.

De reuzen stonden erbij en zagen dat het goed was.

Daarna ging het richting gemeentehuis voor het evenement rond het Duinenlied. Kurt Defrancq, alias Modest en alias Roza, was ceremoniemeester van dienst. Burgemeester Vanneste legde een geslaagde klanktest af.

De cantor en de accordeonist van dienst leren het lied aan. Iedereen had immers een kopie gekregen.

Veel volk op deze mooie, warme namiddag.

De schoolkinderen leren het lied opnieuw op school en mochten dan ook een optreden geven.

Uit volle borst wordt meegezongen

en dit met veel plezier.

Het lied werd met succes in ere hersteld en dit verdiende dan ook een applaus.

Hierbij de tekst van het lied:

Leve De Panne, daar staat mijn huis. Leve De Panne en het zeegebruis. Leve de duinen met hunne kruinen groen van de biezen en wit van 't zand Ja, ja, ja ! Hoepsa, hoepsa, hand in hand, we zijn de kind'ren van het duinenland. Hoepsa, hoepsa, hand in hand, we zijn de kind'ren van het duinenland. couplet (2de) Hoe heerlijk toch, is 't hier te leven in d'open en zuivere lucht. Waar vlinders en zeemeeuwen zweven bij 't ruisen van 't watergerucht We zien hier met hopen de keuntjes die lopen en stoeien in 't kruid. Maar komt iemand storen ze spitsen hun oren en 't spelen is uit. Ja, ja, ja ...

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document