Je was erbij > Overzicht

OPENING WANDELNETWERK IN HEUVELLAND - 08/07/2005

Hieronder het persbericht en een aantal foto's van de opening op 08/07/2005.

In de Westhoek: ruim 100 kilometer wandelpaden

In Heuvelland (de Westhoek) is het nieuwe wandelnetwerk officieel voorgesteld. Met een handige kaart voor het netwerk, gerealiseerd door Westtoer, kunnen wandelaars de mooiste plekjes ontdekken in de grensstreek. Het wandelnetwerk Heuvelland is een primeur voor de Westhoek en voor West-Vlaanderen.

Het concept werd in juli 2004 in gebruik genomen en staat garant voor ruim 100 kilometer wandelplezier. Een wandelnetwerk is een geheel van wandelpaden die in beide richtingen bewegwijzerd worden via een knooppuntensysteem met nummers. De knooppunten zijn plaatsen waar de trajecten elkaar kruisen. De wandelaar kan aan een knooppunt zelf zijn verdere tocht à la carte uitstippelen. Een netwerkkaart biedt een overzicht van het volledige aanbod.

Over de Schreve: grensoverschrijdend wandelen

Het netwerk bestrijkt het grensoverschrijdende grondgebied van de gemeente Heuvelland en de gemeente Sint-Jans-Cappel in Frankrijk. Ruim 100 kilometer verkeersluwe en onverharde wandelpaden zijn er verbonden tot een samenhangend wandelnetwerk. Via knooppunten stippel je voortaan zelf je wandeltochten uit. Kies de startplaats zelf en wandel net zolang je wilt. De knooppuntenbewegwijzering en de handige wandelnetwerkkaart wijzen de weg. Op deze wijze maak je op originele wijze kennis met het heuvelende landschap, de dichte bossen, de weidse vergezichten, de pittoreske dorpen en de alom geprezen 'couleur locale' van deze bijzondere streek.

Bestendig-afgevaardigde Patrick Van Gheluwe

Starten aan de instappunten

Westtoer en het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels selecteerden in Heuvelland de meest aantrekkelijke en veilige wandelpaden en verbonden deze tot een samenhangend netwerk. Ruim de helft ervan bestaat uit niet verharde en autovrije paden. Een aantal van deze tracé's en enkele brugjes, trappen en klaphekjes is speciaal voor het wandelnetwerk aangelegd. Ze ontsluiten bossen, weiden en natuurgebieden waar je voorheen niet kon komen, en brengen je naar paradijselijke plekjes. Onderweg kan je verpozen op één van de talrijke rustbanken of picknicktafels. Start je wandeltocht bij voorkeur in een instapppunt. Het is vlot bereikbaar, je vindt er gratis parkeergelegenheid en aansluiting op het openbaar vervoer. Een informatiebord helpt je op weg.

In de buurt van een instappunt vind je zeker een horecazaak waar je kunt proeven van de 'couleur locale'. Het wandelnetwerk Heuvelland is in twee richtingen bewegwijzerd. Op elk knooppunt staat een bord met het knooppuntnummer en richtingaanduidingen naar de eerstvolgende knooppunten. Tussen de knooppunten wijzen doorverwijzingsbordjes je de weg.

Schepen Geert Vandewynckel

Eva Fonteyn van Toerisme Vlaanderen

Heuvelland blijft verbazen

Acht eeuwenoude nederzettingen (De Klijte, Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem) vormen samen de gemeente Heuvelland. De dorpen hebben zich neergevleid in de heuvels die zich in een brede boog ten zuiden van Ieper uitstrekken. Wandelaars kunnen zich verwachten aan stevige hellingen, prachtige holle wegen, snippers bos en bovenal weidse vergezichten. Maar ook de cultuurliefhebber komt in de streek aan zijn trekken. Tal van monumenten en littekens in het landschap herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Er zijn sfeervolle dorpen, musea en bezoekerscentra en een onvergelijkbaar rijke 'couleur locale'. Het wandelnetwerk Heuvelland is een initiatief van Westtoer apb en het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels vzw, met de steun van de provincie West-Vlaanderen, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), Toerisme Vlaanderen en Le Conseil Général du Nord (Frankrijk).

Praktisch

De kaart met het wandelnetwerk in Heuvelland (€ 5) is verkrijgbaar bij:

Meer info :

 • In de pocketgids Westhoekjes vind je alle streekinformatie.
 • In de pocketbrochure Recreatiegids West-Vlaanderen worden de provinciale fiets-, wandel- en ruiterroutes gepresenteerd.
 • Voor fervente wandelaars: in de wandelbox van Westtoer vind je 36 routekaarten. Te koop (€ 40,00) bij Westtoer en in het Tolhuis.
 • De kaart 'Fietsen & Wandelen in West-Vlaanderen' (€ 2,50) biedt een overzicht van fiets- en wandelroutes in de provincie.
 • Op internet: www.toerismewesthoek.be en www.fietsen-wandelen.be.

Dank aan Luk Dombrecht voor de foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document