Je was erbij > Overzicht

Jonge filmmakers worden tweede op jeugdfilmfestival! - Koksijde - 14/02/2005

Koksijde, 14 februari 2005 - In het kader van een SWAP-activiteit (jongerenwerking tijdens schoolvakanties) van de jeugddienst van Koksijde boksten vorige zomer enkele jongeren samen met "Kidscam" twee korte filmpjes in elkaar. Eén van deze filmpjes "Super Big Knorrie" kreeg de zilveren medaille tijdens het "makingmovies" filmfestival in Antwerpen, een onderdeel van het 17e Europees jeugdfilmfestival Vlaanderen.

MakingMovies is een festival voor jonge filmmakers (6 tot 18 jaar). De afgelopen maanden verzamelde Jekino-Films meer dan 70 films, gemaakt door kinderen/jongeren van 6 tot 18 jaar. In de categorie van 13 - 15 jaar behaalde "Super Big Knorrie" van de hand van Robinn Beyens, Charlotte Huyghebaert, Ann-Sophie Van Holm en swapbegeleidster Nele Samyn de tweede plaats.

De film werd op donderdag 10 februari 2005 beoordeeld door een vakjury en een jongerenjury. De deliberatie bleek een spannende aangelegenheid, uiteindelijk behaalde "Super Big Knorrie" met een miniem verschil de tweede prijs. De beoordeling van de vakjury (met grote namen als Julien Vrebos, Gerrit Messiaen, Jaan Bosmans, Dieter De Praetere en Eric Peeters) luidde als volgt : "Jong, fris, cool, grappig, gebald, ... Een film met een statement, en moraal! En de ideale illustratie van hoe je in een minuut een verhaal vertellen kan. Op het nippertje toch geen prijswinnaar, maar deze film krijgt van de jury wel het 'certus-label'!" De jongerenjury was eerder verdeeld.

Deze film werd op 20 augustus 2004 gemaakt tijdens een creatieve workshop in het jeugdontmoetingscentrum De Pit in Koksijde i.s.m. Kidscam. Zeven jongeren bogen zich over twee filmprojecten : "Naar de kapper" en "Super Big Knorrie". Joris Van Dael, oprichter en artistiek verantwoordelijke van Kidscam, volgde in 2002 een opleiding "animatiefilm en het gebruik daarvan bij kinderen en jongeren", bij het Waalse "Caméra Enfants Admis". Deze organisatie die reeds 25 jaar films maakt met jongeren, en over de ganse wereld bekendheid geniet, was aanleiding tot de oprichting in Vlaanderen van Kidscam vzw.

Al snel volgde een erkenning van de activiteiten van Kidscam door de Vlaamse overheid en op het einde van het eerste volledige levensjaar zullen ongeveer 2.100 kinderen op een actieve manier hebben deelgenomen aan de creatie van een animatiefilm.

De film "Super Big Knorrie" is te bekijken op www.kidscam.be (onder filmpjes) en loont zeker de moeite.Gezien het succes van de eendaagse workshop in 2004 werd voor volgend jaar een driedaagse workshop met Kidscam voorzien. Naast het opmaken van een film op basis van ingekleurde tekeningen worden heel wat andere accenten gelegd. Zo zouden de makers zelf in de film voorkomen en staan nog andere verrassingen op het menu. Inschrijven voor deze driedaagse workshop op 22,23 en 24 augustus 2005 is nu reeds mogelijk voor de prijs van € 15. Hiervoor kan contact opgenomen worden met mevrouw Carine Baert, jeugddienst Koksijde, Kursaallaan 28, 8670 Koksijde, tel. 058 53 29 73 - fax 058 53 29 71, carine.baert@koksijde.be. De geïnteresseerden dienen zich enkel een SWAPpas aan te schaffen in de Paasvakantie.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.