Je was erbij > Overzicht

Zeven maal Zeven in Veurne, Trebla - 23/12/2005

Kunsttentoonstelling in het Landshuis, waarin een hommage gebracht wordt aan de overleden Veurnse kunstschilder Trebla. Zijn schilderijen worden aangevuld met beelden van Marcel Vanden Bilcke en Yvon van Wordragen en kunstwerken van nationale en internationale hedendaagse kunstenaars, die zich laten inspireren door het struisvogelei. De tentoonstelling kadert in een zevenjarige reeks winterexposities, waarin telkens een overleden Veurnse kunstschilder belicht wordt.

Trebla (pseudoniem van Albert Mahieu en anagram van Albert) werd geboren te St.-Idesbald in 1913. Hij stierf in 1983 op zijn schip in Veurne.

Na zijn humaniorastudies aan het atheneum te Oostende, volgde hij een korte kookstage in Chartres, waar hij de kunstmicrobe te pakken kreeg. De kathedraal met zijn schitterende glasramen maakte diepe indruk. Het lood in de glasramen zal later de basis vormen van de monolignes die hij in zijn doeken verwerkt.

In de zomermaanden was hij vooral actief als kok in het pension. Hij maakte dan kleine schetsen, die hij in de wintermaanden uitwerkte op doek of hout. Nadat hij in 1974 noodgedwongen zijn pension “Lydia” te St.-Idesbald moest verlaten, richtte hij een binnenschip als museum in. In de zomer van dat jaar meerde hij in Veurne aan. Hij zou de stad nog zelden verlaten. In 1983 overleed Albert Mahieu onverwacht op zijn schip.

Trebla kan je niet onderbrengen in een bepaalde stijl. Zijn werk heeft elementen van het symbolisme, het expressionisme of het surrealisme. Sommigen zien hem als één van de grote meesters van de naïeve kunst. Zijn stijl is echter origineel en uniek. Zelf beschreef hij ze als ‘fantasmagie’, (fantastische magie). Ze werd ingegeven door het onderbewustzijn. Zijn doeken lijken dan ook kleurrijke puzzels.

Typisch is de gelaagdheid en de meerzijdigheid in zijn werk: ononderbroken lijnen verdelen het doek in vakjes, die helemaal opgevuld worden. Talrijke kleine figuurtjes vormen een slingerende draad. Zij worden samengevoegd tot één grote afbeelding, die langs alle zijden een andere voorstelling biedt. Meestal schildert Trebla in olieverf. Hij gebruikt daarbij diverse materialen: doek, hout, porselein… Trebla is een ongebruikelijke schilder. Alles wat hij in handen krijgt, vormt een mogelijke grondstof voor zijn inspiratie. Hij beschildert autoruiten, glazen, flessen, borden, lampjes, zoutvaatjes… en struisvogeleieren. Daarom werken diverse nationale en internationale hedendaagse kunstenaars speciaal voor deze tentoonstelling op en rond een ongebruikelijk thema: het struisvogelei.

Landshuis, Grote Markt 29, Veurne, van 17 december 2005 t.e.m. 8 januari 2006 dagelijks gratis toegankelijk van 10 u. tot 12 u. en van 14 u. tot 17.30 u., Kerstmis en Nieuwjaar uitgezonderd.

Info: Dienst Cultuur en Archief, Grote Markt 29, 8630 Veurne; tel. 058 33 55 38; fax 058 33 55 39; e-mail: cultuurdienst@veurne.be

Onze reporter bracht een bezoekje aan de tentoonstelling en laat u genieten van een aantal foto's:


Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document