Je was erbij > Overzicht

Hoogste onderscheiding voor bloemen in De Panne - 09/12/2005

GROENE LENTE *** GEMEENTE IN BLOEI - DE PANNE VAN DUIN TOT POLDER

Titel:
De titel "Van Duin tot Polder" is hier gepast, omdat het gaat over een gebied van strand en duin (De Panne) tot de polders van Adinkerke en De Moeren.

Objectief:
Gezien De Panne-Adinkerke beschikt over ruim 700 ha natuurgebied, profileren wij ons toeristisch aanbod naar de vier jaarseizoenen toe, omdat de natuur tijdens ieder jaarseizoen een andere aanblik geeft. Zodoende zorgt de beplantingsdienst o.l.v. Vincent Jacobs ervoor dat De Panne & Adinkerke het ganse jaar bebloemd zijn.

Principe:
Alle straten en pleinen worden jaarlijks 3 à 4 maal bebloemd. Zelfs de gewestwegen worden door de gemeentelijke dienst onderhouden, omdat de toerist uiteraard niet weet waar al dan niet de gemeentewegen beginnen of eindigen. Zodoende hebt u vanaf de afrit van de autostrade en via de rotondes tot aan zee een aaneenschakeling van bloemen.
Bij de aanleg van nieuwe wegen, wordt de post "groenaanleg" volledig door de gemeentelijke dienst uitgevoerd. Zo zijn wij er zeker van dat de juiste aarde en de juiste dosering compost gebruikt wordt.

Middelen:
Op het einde van de winter ontluiken 30 à 40.000 krokussen in diverse graspartijen, ja, zelfs tussen de tramsporen die wij in een groene grasbedding hebben ingepland. Vervolgens versieren een 10.000 narcissen diverse perken. In de lente vervoegen ongeveer 20.000 vlijtige liesjes de winterviooltjes. In de zomer baadt De Panne dan in een zee van 60.000 diverse zomerbloemen. Wij vermelden hier speciaal de 220 verlichtingspalen met 440 mooi versierde "hanging baskets". ' Op jaarbasis wordt 100 m3 potgrond en speciale piramidemengsels verwerkt voor het opvullen van bloembakken en bloemschalen. De voornaamste accenten gaan naar de rotondes, pleinen en bruggen, maar ook naar boomspiegels. Speciale aandacht gaat tevens naar de tramlijn, zodat de tram tussen De Panne en Adinkerke in een groene zone loopt. In het najaar worden de voornaamste perken dan nog eens bebloemd met 2000 chrysanten, aangevuld met 33.000 wintervioletten.

Er wordt tevens speciale aandacht geschonken aan het kerkhof van De Panne, welke gelegen is aan de rand van een zeer mooi duinennatuurgebied. De winter wordt opgevrolijkt door middel van 350 kerstbomen.

De overgangsgebieden naar de natuurreservaten wordt bepland met de streekeigen duinroos en helmgras. In de strook, pal end aan de Zeedijk, waar wind, zout en zand, de beplantingen teisteren, heeft De Panne met succes heel wat steeneiken (Quercus Hex) gepland, die het ganse jaar hun groen gebladerte behouden.

Zo blijft De Panne en Adinkerke, namelijk van Duin tot Polder, het hele jaar bebloemd, zodat het aangenaam verblijven is voor zowel inwoner als toerist. De Panne, een bezoekje meer dan waard, en dat in alle jaargetijden.

Dit alles werd gevierd op 9 december 2005 in het gemeentehuis van De Panne. De Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen heeft De Panne drie bloemensterren toebedeeld (2 sterren in 204). Voor gans Vlaanderen, kregen slechts 2 gemeenten deze hoogste onderscheiding, nl. De Panne en Koksijde.

Info: Roland Florizoone, Schepen van Openbare Werken & Beplantingsdienst.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document