Je was erbij > Overzicht

Brian Vanhooren behaalt tweede plaats op grote jumping Beker van België - Koekelare - 13/08/2005

Zilver met Pipi van El Picadero

Brian Vanhooren (17) woonachtig in de Ambachtenstraat 7 in Koekelare, won op de Jumping Beker van België in Brugge een tweede plaats bij de juniors op 64 plaatsen. Brian Vanhooren beschikt dan ook over uitzonderlijke kwaliteiten om alle mogelijkheden uit zijn paard te halen. Het staat voor Brian ook meteen goed op zijn cv. De talrijke supporters uit Koekelare en omgeving die er waren meegekomen, werden er bijna gek van “contentement”. Niemand had deze topprestatie immers van Brian verwacht.

Brian Vanhooren: „Deze jumping werd over drie dagen georganiseerd. De eerste dag moest ik een parcours afleggen waarin de hindernissen 1m30 hoog waren. Ik heb dit de eerste dag foutloos afgelegd, waarna ik nog een finale apart mocht doen beter bekend als de barrage. Hierbij zijn er minder hindernissen, maar moet een parcours foutloos afgelegd worden binnen de snelst mogelijke tijd. Weliswaar zijn de hindernissen dan wel altijd 10 centimeter hoger, dus in dit geval 1m40. In deze aparte finale had ik één foutje en eindige ik de eerste dag op de 10e plaats. Voor de tweede dag moest ik mij klaarstomen voor het jachtparcours. In één rit tegen de tijd, moet dan een parcours afgelegd worden met hindernissen en dit uiteraard met zo weinig mogelijk fouten. Het is in feite een barrage met meer hindernissen.” Daar eindigde hij slechts op de 33ste plaats. Het was dan spannend afwachten op een eventuele finale deelname. Dit was voor Brian en zijn entourage een vrij spannend moment, want er mochten slechts 35 deelnemers aan de finale meedoen. Door zijn goede prestaties de dag voorheen, bevond Brian Vanhooren zich aan het eind van de tweede dag echter op de 18de plaats. „Niemand had Brian al ooit zo ver zien raken. Iedereen zei ons dat dit van hem een hele prestatie was,” zegt Christine Courtens, moeder van Brian. De dag daarna was het eventjes rusten geblazen voor de paarden en ook voor ruiter Brian. „Op zaterdag ben ik toch met mijn paard Pippi van El Picadero, op tour geweest wat los te rijden en het paard en plein forme te houden.”

Drie keren de kans

Op zondag was het dan tijd voor de finale en hield Brian het hoofd koel. „Ik ben het parcours gaan verkennen en zag dat het redelijk zwaar stond. Ik bedoel dat de hindernissen 1m35 hoog waren. Ik werd gelukkig gerust gesteld door Filip De Wandel uit Deinze. Dit is iemand die vroeger al prestaties heeft bewezen met dit paard. Het is tevens één van mijn beste vrienden. Toch wist ik dat het niet gemakkelijk zou worden. Bij de eerste 17 waren er nog maar twee ruiters die een foutloos parcours hadden afgelegd. Het was mijn beurt en wonder boven wonder, kon ik het ook foutloos afleggen. Op dat moment werden mijn supporters werkelijk gek. In zijn totaliteit konden maar 5 van de 35 die nog meespeelden, het parcours foutloos afleggen. Ik was uiteraard zeer blij, maar probeerde rustig te blijven. Er volgde immers nog een wedstrijd op tijd met hindernissen van 1m45 hoog. Dit was de uiteindelijke finale waarin ik de tweede plaats behaalde. Ik was nochtans 6 secondes sneller dan de winnaar, maar kreeg voor het aanraken van een balk die langs de grond viel een viertal strafpunten. Bij de derde laatste hindernis van de 7 hindernissen, besefte ik dat ik nu moest rijden voor tijd. Ik heb alles nog op alles gezet en dan nog alles bereikt wat ik kon bereiken. Uiteindelijk ben ik geëindigd op de tweede plaats. Ik was supergelukkig dat ik bij de eerste drie was. Ik was ook super fier op Steve Vannietvelt uit Diksmuide wiens paard ik berijd. Je hebt maar drie keren in je leven de kans om dit te bereiken, want je kan maar 3 jaar junior zijn," legt Brian uit. Na de wedstrijd gooiden de mederuiters naar traditie binnen de jumping de man met kleren en al in het water. Hierdoor viel ook zijn moeder mee in de prijzen. (Andy Vermaut)

Brian Vanhooren, zoals je ziet, in volle actie en uitermate geconcentreerd. De jongeman uit Koekelare behaalde de tweede plaats op de jumping Beker van België. Een unicum. (foto Andy Vermaut)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document