Je was erbij > Overzicht

Ieperse erfgeodhaltes spuiten babbelwater - 19/08/2005

De Janseniusstraat in Ieper en de deelgemeente Zillebeke zijn de eerste erfgoedhaltes. Het gaat om een reizende minitentoonstelling die de Ieperlingen even doet stilstaan bij bijzondere gebouwen, landschappen, dorpsgezichten ...

Sedert een tweetal weken wordt de nieuwsgierigheid van de voorbijganger geprikkeld door een rood lijnenpatroon met blauwe cirkels en witte pijlen op de trottoirs. Het mysterieus lijnenspel leidt naar de eerste Ieperse erfgoedhalte in de Janseniusstraat. De onthulling ervan heeft plaats tijdens het Stadsfestival op vrijdag 19 augustus 2005 om 20u30.

Een Erfgoedhalte is een kloek paneel van 2,20 meter hoog en 1 meter breed. Erfgoedhaltes vatten post in open lucht bij bijzondere gebouwen, monumenten of pleinen en landschappen. Ze geven duiding bij de geschiedenis en de architectuur van het patrimonium aan de hand van digitale kopieën van historische foto’s, postkaarten, bouwplannen, brieven, affiches, bedevaartvaantjes, menukaarten, bidprentjes … met een kort woordje uitleg.
Twee circuits

Ieper heeft twee Erfgoedhaltes met elk hun eigen circuit: een voor de Ieperse binnenstad en een voor de deelgemeenten. Na de Janseniusstraat verhuist het paneel naar het Stationsplein en later naar het Minneplein. In het rijtje van deelgemeenten komt kermisvierend Zillebeke als eerste aan de beurt op 26 augustus. Op dat ogenblik viert de harmonie en concertband er ook haar 100-jarig bestaan. Afspraak om 19u op het dorpsplein. Verder op de wachtlijst staan Vlamertinge en Voormezele.

De Erfgoedhalte focust op de onbekende, minder opvallende of verdwenen plaatsen en vergeten geschiedenissen. Niet alleen het stadsarchief en de stedelijke musea leveren expomateriaal, ook particulieren, lokale verenigingen en organisaties werken aan het project mee. Zo worden de Erfgoedhaltes een medium waarmee ook privé-collecties een publiek kunnen vinden. Op die manier bereiken weinig gekende beelden een breder publiek, terwijl Erfgoedcel Ieper een netwerk van publiekprivate contacten kan uitbouwen.

De Erfgoedhaltes moeten babbelwater spuiten voor een ongedwongen “talk of the town” bij de bakker, op café of bij de kapper. Zo brengt het erfgoed mensen dichter bij elkaar.

Meer info: Erfgoedcel, Sint-Jacobsstraat 1, 8900 Ieper (057 239 312 of erfgoedcel@ieper.be)

Hieronder een aantal foto's van de inhuldiging te Ieper op vrijdagavond 19 augustus 2005:


Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document