Je was erbij > Overzicht

Eric Vierstraete en Charly Hollevoet opnieuw mediavedetten
Is paaldansen erotiek of een sport? - Koekelare - 05/04/2005

Westhoek Koekelare - Ichtegem/Torhout/Vilvoorde: Zaakvoerder Charly Hollevoet van de exclusieve nachtclub Salon De Princesse woonde op maandag 4 april als gastvedette het programma ”Recht van Antwoord" bij dat al op dinsdagavond 5 april werd uitgezonden. Een van de gespreksonderwerpen in dit programma gepresenteerd door Chris Borgraeve is onder andere de toelaatbaarheid van naakt bij paaldansen. Is paaldansen met andere woorden een sport of erotiek. Daar gaat het in werkelijkheid om. Uw lokale www.westhoek.be medewerker interviewde de Westvlaamse paaldanseres uit Salon de Princesse en haar man, de zaakvoerder van de nachtclub waar ze optreedt en uiteraard de boezemvriend van Charly Hollevoet.

Nachtclubuitbater Charly Hollevoet uit Koekelare had voor het programma in Vilvoorde zijn meest regelmatige klant meegebracht om het paaldansen als erotisch gebeuren mee te verdedigen. Het gaat om niemand minder dan de flamboyante Eric Vierstraete van de gelijknamige maxistock Vierstraete in Ichtegem. Eric Vierstraete is immers ook van geen enkele mediastunt bang. Toen afgelopen zondag de ronde van Vlaanderen in Gistel passeerde, zat de man vooraan in de wagen van de Vlaamse wielerbond en riep er dat hij door het mooie weer last had van wespen en dat hij een gesneden brood mee had om te eten. Een allusie op mediatieke dopingperikelen. Eric Vierstraete houdt zich duidelijk voor niks of niemand in. De openhartige zakenman is ook een zeer regelmatig bezoeker van Salon De Princesse alwaar vaak als gastpresentator optreedt. De man komt er zodanig veel dat hij de uitgelezen boezemvriend werd van Charly Hollevoet met de zwarte hoed die ook al meermaals op radio en televisie te zien was. Samen zijn ze twee handen op een buik en niet verlegen om hun ongezouten mening aan het grote publiek te verkondigen. Charlie Hollevoet werd immers gecontacteerd door Marita Kriekels van de Vlaamse Mediamaatschappij met de vraag om deel te nemen aan dit programma. Het was trouwens de laatste uitzending van Recht van Antwoord voor dit seizoen. De centrale vraag in dit programma was de volgende: is paaldansen een sport of is paaldansen erotiek? Charly Hollevoet: „Paaldansen blijft erotiek, want daar hoort immers een strip bij. De mensen die paaldansen een sport noemen, willen immers bereiken dat er bij paaldansen niet meer wordt gestript. Had het strippen niet bestaan, dan was er nooit geen paaldansen geweest. Het is juist de strip die het paaldansen boeiend en uitdagend maakt. De mensen komen op zaterdagavond voor 70 procent naar mijn zaak, omdat er gepaaldanst wordt. Het meisje dat aan paaldansen doet, komt in sexy kledij op het podium en wordt aangekondigd met de naam en met goede inleidende muziek. Deze muziek is meestal uitgekozen door het meisje zelf. Dit meisje heeft haar show minutieus voorbereid. De act duurt meestal een 8 à 10 minuutjes. In deze show bouwt de stripteaseuse langzaam de spanning op. Door het feit dat de muziek heel luid staat, wordt ze volledig in het nummer opgenomen en gaat ze volledig uit de bol. Voor haar bestaat enkel de muziek. De rest bestaat niet meer. De stripteaseuse wordt langzaam van een tam meisje naar een wilde ovatie gebracht. Ze wordt opgenomen in haar eigen act. Een paaldansact start altijd met een slow om te eindigen met een up-tempo disconummer waarin de danseres uiteindelijk volledig zichzelf verliest. Tussen het eerste en het tweede nummer doet ze al haar sexy kleedje op een sensuele manier uit. De omstaanders worden hierdoor nieuwsgierig en raken opgewonden. Ondertussen gaat de show verder en gaat het meisje acrobatische stunts doen aan de paal en dit zowel horizontaal als verticaal.”

Haar volle lichaam in spreidstand

Charly Hollevoet vervolgt:„ Ze draait ook een paar keer rond de paal als een slang die zich langs een boom naar boven wurmt. Ze raakt werkelijk verstrengeld aan de paal en beweegt in diverse liefdesposes. Haar bekken gaat op en neer en daarmee symboliseert ze het enorme verlangen naar liefde. Ondertussen scant ze in het publiek op zoek naar een prooi die ze wil verslinden en de grote eer te beurt valt om haar bh'tje los te maken en de zonnige borsten te laten opfleuren in de openbaarheid. Dit is het moment van extase waarnaar veel mensen verlangen. De show is volledig losgebarsten en ze wiegelt zich als een tarzan op en neer langs de paal. Ze lijkt wel een brandweervrouw die dringend een brand moet gaan blussen. Ook wrijft ze met haar handen sensueel aan haar eigen borsten. Ondertussen hangt ze volledig ondersteboven aan de paal alwaar ze met haar volledig lichaam naar beneden hangt. Ze toont hiermee dat ze enorm lenig is en creatief kan zijn op liefdesvlak. Nu is het moment suprème gekomen, want ook het rokje wordt op een zeer sexy manier uitgetrokken, alwaar de gretige toeschouwers verlangen om de vrouw volledig naakt te zien. Niks is echter minder waar: de vrouw staat er in string en doet deze niet uit. In string krult ze nog eens over het podium waar ze met haar volle lichaam in spreidstand komt en ook haar hoofd volledig naar achteren en voren kan buigen. Het is dus echt wel een erotische kunstzinnige vertoning. Dit is dus zeker geen sport te noemen. Daarenboven is het zo dat men wil verbieden dat er bij paaldansacts nog iets van de verleidende delen van het lichaam wordt getoond. Blote borsten zouden niet meer kunnen. Mocht deze regeling er door komen, wordt ik gebroodroofd. Het paaldansen met de strip erbij heeft een hoge amusementswaarde alwaar de mensen graag naar toe komen,” zegt Charly Hollevoet.

Alle reclames aanvallen

De moeder van Charly Hollevoert met name Rosa Casier vertelt: „Op de televisie tonen ze hele dagen bloot. In de reclamespots kan men geen reclame meer zien zonder bloot. Denken we aan de verzorgingsproducten alwaar voor afslankingscrèmes een afbeelding van een naakte vrouw wordt getoond. Zelfs voor de puurheid van water wordt in de reclame naakt getoond. Bloot is dus een merchandisingproduct dat wordt gebruikt om mensen te verleiden hun producten te kopen. Alles dat met bloot op televisie komt, zorgt immers voor meer kijkcijfers en oliet de commerciële machine. Mensen zien nu immers graag bloot. Dat is een realiteit. Moeten we dat gaan verbieden, dan moeten we ook alle reclames aanvallen en heel veel televisieprogramma's en tijdschriften die dankzij het bestaan van bloot, kunnen overleven. Zeg nu zelf: niks is toch mooier dan een mooie naakte vrouw. Elke almanak van banden en auto-onderdelen, zijn allemaal naakte vrouwen. Dat wordt overal open en bloot gehangen dat iedereen dat kan zien. Willen de moraalridders hier opnieuw een dictatuur installeren misschien? Onder het mom van de nood aan sport bij jonge mensen willen deze mensen een verborgen agenda waarmaken en alles wat erotisch en kunstzinnig is, bannen uit onze maatschappij. We leven hier toch niet in Iran. Morgen moeten we alle mooie schilderijen van onze grote Vlaamse meesters bannen. In verschillende godshuizen hangen afbeeldingen met mooie rondborstige vrouwen. Waarom kozen de schilders destijds de mooie rondborstige vrouwen? Adam en Eva leefden in het aardse paradijs en ook Adam kon niet weerstaan aan haar mooi uiterlijk. Tot driemaal toe beet hij in de appel? Waarom heeft god de vrouwen zo mooi gemaakt. Toch niet om hen sportkledij te laten dragen. Toen ik naar Kenia op reis ging, moest ik 20 Keniaanse schilling betalen om een foto te nemen van een meisje met blote borsten. Als je niet betaalt, sloegen de Masai het fototoestel uit je handen. In Toast Cannibal een programma dat op zondagavond omstreeks 21u00 wordt uitgezonden op VTM, waren alle negerinnen te zien met blote borsten. De vrouwen in Namibië hebben er geen kleren aan. In het programma moest het schaamhaar van de ballen worden afgescheerd. Volgens de stamleden is schaamhaar immers ongezond. De mensen in Afrika zijn 100 jaar achter dan wij en toch lopen ze er naakt rond," zegt Rosa Casier (67), moeder van Charly Hollevoet.

Matroesjka’s en belachelijke stunt

Daarnaast spraken we ook met een paaldanseres die af en toe eens optreedt in Salon de Princesse. Haar artiestennaam is Alexia. Haar woonplaats in West-Vlaanderen wil ze echter niet bekend maken. „Dat is immers levensgevaarlijk voor een paaldanseres. Ik zeg altijd dat ik van Oostende ben, terwijl ik daar niet woonachtig ben. Het zou de eerste keer niet zijn dat ik achtervolgd wordt wanneer ik naar huis rijd. Enfin. Paaldansen is fysiek wel zwaar, maar het is volgens mij nog altijd een erotische dans. Ik beoefen zelf al 8-jaar paaldansen. De discussie in het programma Recht van Antwoord vond ik ergens wel een belachelijke stunt. De paaldanseres in het programma was niet representatief ten opzichte van alle paaldanseressen. Nu hebben ze in het programma het verschil getoond tussen een paaldanseres die niet acrobatisch aan een paal kan dansen en iemand die dat als sport uitoefent. Ik was eerst door VTM gevraagd, maar om een onverklaarbare reden was er plots voor het programma een wijziging gebeurd. Daardoor kon ik niet bewijzen wat paaldanseressen wel kunnen. Wat dat meisje heeft gebracht als sport, kan ik op dezelfde manier, maar dan met een sensueel element erbij. Ik probeer mij immers werkelijk in te leven op de muziek. Ik vind heel de discussie immers niet nodig. Als dat meisje dat als sport bekijkt, vind ik dit ok. Daarnaast hebben wij ook recht om te doen wat we graag doen. Ik doe dit als hobby, maar vindt het jammer dat dit zo zwart/wit wordt bekeken in het programma. In het feuilleton de Matroesjka's komen ook paaldanseressen. Wij worden daar als eerlijke paaldanseressen voor bekeken, terwijl wij nooit met de klanten naar boven gaan. Bij ons is het echt gewoon kijken, maar aankomen niet. Voor mij zou dat de goede reclame moeten zijn voor de andere paaldanseressen die deze vorm van brandmerken helemaal niet verdienen. Ze verdienen dit niet, omdat het in werkelijkheid de realiteit niet is. Ik ben ook gelukkig getrouwd met iemand die begrip heef voor mijn hobby.Ik heb zelfs 3 kindjes. Ik wil niet dat mijn kinderen verkeerd worden geïnformeerd. En ze zouden denken dat hun mama andere dingen doet,” zegt Alexia.

Paaldansen als olympische discipline

We laten de man van paaldanseres Alexia ook eens aan het woord? Ben je dan nooit jaloers van het feit dat andere mensen begeerlijk naar jouw vrouw kijken.„Ik weet dat ik mijn vrouw mee heb naar huis. Ik ben trots omdat ik met haar kan pronken. Niet iedereen heeft het voorrecht om een dergelijke verleidelijke vrouw te hebben. Mijn vrouw doet haar werk, maar is er daarnaast ook altijd voor haar gezin. Haar gezin komt altijd op de eerste plaats. De discussie op VTM vond ik ook laag bij de grond. Waarom? „Deze vrouw die zogezegd aan onze kant staat en de paaldanseressen moest verdedigen, heeft ons niet kunnen prikkelen. Ik vond het niet echt geslaagd, want de vrouw bracht het niet voldoende op de artistieke sensuele manier. Ze gebruikte de paal te weinig als instrument.Die paal is immers het gebruiksvoorwerp om de show tot een goed einde te brengen. Voor mij moet dit geen sport worden. Ik zie mensen niet naar de olympische spelen gaan om aan de paal te dansen.” Maxistockuitbater Eric Vierstraete ging mee naar de VTM-studio's en is een zeer regelmatige bezoeker van Salon de Princesse. We vroegen ook uitleg aan hem:„Voor mij is paaldansen levende kunst. Voor mij is dit geen sport, maar heeft dit alles te maken met erotiek. Stel je voor dat mijn vriend Irenee Duriez, ineens zijn beelden gaat aankleden. Wie zou dan nog geïnteresseerd zijn in deze beelden. Paaldansacts mogen voor mij zeker sport worden, maar dan heeft het sportieve niks met het erotische te maken. Ik verkies toch het erotische aspect. Het programma op VTM was een zeer moeilijk programma. Ik vraag mij af waarom hier een discussie over moet plaatsgrijpen. Waarom hierover ruziemaken?” (Andy Vermaut –heetvandenaald@scarlet.be)

(foto/tekst Andy Vermaut)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.