Je was erbij > Overzicht

Bettina Alderweireldt wint Koekelare Zingt - Koekelare - 02/04/2005

Lokale talenten zorgen voor kwalitatieve stemgeluiden

Slechts ééntje kon op Koekelare zingt met de hoofdprijs naar huis trekken en dat was niemand minder dan onze Koekelaarse Bettina Alderweireldt. Zij krijgt de opnameduur van een volledige cd cadeau in een professionele studio.De tweede editie van Koekelare Zingt die plaatsgreep op zaterdag 2 april was duidelijk een grandioos succes. Tal van bekende gezichten kwamen kijken naar de lokale talenten uit ons bloedeigen Koekelare. Dat de formule aanslaat, dat hebben de organisatoren bestaande uit de schepen van feestelijkheden Dirk Ampoorter en de cabaretier der cabaretiers Johan Catteeuw uit Bovekerke-City, bekend van radio en televisie geweten. De sporthalle van Koekelare was immers tot aan de nok gevuld met liefhebbers van talent van eigen bodem en het is duidelijk dat talent niet langer de exclusieve bevoegdheid is van radio en tv.

Volgens de ex-Rijkswachtcommandant Robert Rondelez, nu eengemaakt politieagent waren er slechts 700 mensen, maar we weten het al uit het verleden… De Rijkswacht schatte destijds het aantal aanwezigen op tal van betogingen altijd iets minder in dan het werkelijke aantal... Enfin. Los van dat. De zangers en zangeressen zorgden letterlijk voor een grote hitte in de zaal. Op het laatste was het voor iedereen zweten. Dat heeft natuurlijk te maken met het grote aantal mensen dat in de Sporthalle aanwezig was en het hete vuur van de enorme ademstroom afkomstig uit Koekelaarse mannelijke en vrouwelijke strottenhoofden met elk een eigen divers stemgeluid. De jury was tweeledig en superervaren want bestond enerzijds uit Filip Pletinckx (Radio 2) en Herbert Verhaeghe de presentator van de Top 10 Ultratop en daarnaast actief in Viva Vlaanderen. Deze jury beoordeelde de leden enkel op de stem, want zij kregen enkel de cd te horen. Filip Pletinckx gaf een eerste plaats aan Bettina Alderweireldt.t, tweede plaats aan Emely Vandewalle en een derde plaats aan Danny Green. Terwijl Herbert Verhaeghe een eerste plaats gaf aan Emely Vandewalle, een tweede aan Elise Jonckheere en een derde plaats aan Bettina Alderweireldt. Bij de live jury was Patrick Hamilton, de producer van o.a. Johny Logan en die o.a. songs schreef voor Sandra Kim. Hij mocht dan ook verdienstelijk juryvoorzitter zijn. Daarnaast was er ook Edwige Vermeer, ex-finaliste van de soundmixshow, maar vooral bekend van de notenclub. De heer Wim Dierick bekend van het orkest van François Glorieux en Theo Mertens en daarnaast Rik Bruwier die onlangs nog werkte met Wouter Deprez, Esta Loco en Raymond van het Groenewoud. Het totaalresultaat top 5 op de 15 deelnemers van de wedstrijd Koekelare Zingt met de geluidsjury en de livejury werd pas omstreeks middernacht bekend gemaakt. Dit is het resultaat: 1. Bettina Alderweireldt 2. Emely Vandewalle 3. Evelien Serpieters 4. Steffi Vansevenant en 5. Annelien Jonckheere

Het tij keert

Winnares Bettina Aldereweireldt (39) vertelt:”Ik ben zeer tevreden. Ik was een beetje verrast, want dat komt zeer vlug op je af. Ik ben als sinds mijn 16 met muziek bezig. Op mijn 17de vormde ik met Marleen Coopman uit Leke een kleinkunstduo. Daarmee hebben we enkele jaren deelgenomen aan kleinkunstfestivals, waarbij we eigen geschreven nummers van mij brachten en dit in twee stemmen. Er is een tijdje minder aandacht voor talent van eigen bodem geweest en dit kwam voornamelijk door de rage van playback- en soundmixshows. Met eigen materiaal was het moeilijk deel te nemen aan dergelijke wedstrijden. Deze rage heeft 10-jaar geduurd. Ik ben tevreden dat het tij keert en originaliteit opnieuw wordt beloond. Het is de bedoeling om op mijn cd allemaal eigen nummers te zetten in het genre van kleinkunst en country.” Initiatiefnemer Dirk Ampoorter:"Ik denk dat we vanavond kunnen getuigen dat het een prachtorganisatie is. Het is moedig van deze mensen dat ze hier live durven komen optreden. Ik heb het commentaar gezien. De jury kamde in het haar en ze hebben het moeilijk gehad. Wie dit jaar wint, kan uiteraard volgend jaar niet deel te nemen. Ik hou me eraan toch iedereen proficiat te wensen die hieraan heeft deelgenomen. Er is een gezonde portie durf voor nodig.” En we mogen er nog bij vertellen dat de show in de Sporthalle van Koekelare grandioos was opgezet met projecties, live videouitzending op twee grote schermen en een zeer professionele klankinstallatie van EBS Sound&Light. En voor de schepen is het duidelijk: volgend jaar vindt de organisatie opnieuw plaats.

Bettina Alderweireldt:”Er is een tijdje minder aandacht voor talent van eigen bodem geweest en dit kwam voornamelijk door de rage van playback- en soundmixshows. Met eigen materiaal was het moeilijk deel te nemen aan dergelijke wedstrijden. Deze rage heeft 10-jaar geduurd. Ik ben tevreden dat het tij keert en originaliteit opnieuw wordt beloond.”

Tekst en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.