Je was erbij > Overzicht

EHBO-les - Diksmuide - 16/04/2005

Op zaterdag 16 april 2005 organiseerde het Rode Kruis Diksmuide-Houthulst een gratis EHBO-les voor alle jeugdleiders. Hoewel we ze allemaal hadden uitgenodigd, daagden er slecht twee verenigingen op namelijk de Chiro van Esen en de KLJ van Pervijze. Zij kregen heel wat praktische oefeningen voorgeschoteld door Jean Paesbrugghe en Marc Versyck, adjunct-verantwoordelijken van de hulpdienst.

Rode Kruis Diksmuide-Houthulst trekt de baan op
Vanaf 28 april 2005 stickers met Jommeke te koop

De stickerverkoop van het Rode Kruis Vlaanderen is ondertussen een vaste waarde. De afdeling Diksmuide-Houthulst trekt vooral het eerste weekend, van 28 tot en met 30 april de baan op. Naast de kruispuntenverkoop staan de vrijwilligers ook aan warenhuizen. De chiro van Woumen gaat deur aan deur met stickers. Wie een sticker van vijf euro koopt, maakt bovendien kans op een schitterende prijs.

De centrale figuur is Jommeke die dit jaar maar liefst vijftig verjaardagskaarsen uitblaast. Ook in 1994 koos het Rode Kruis voor die stripfiguur. Wij bestelden ondertussen al 1.500 stickers. De opbrengst van de stickerverkoop zullen we gebruiken om nieuwe reanimatiepoppen aan te kopen. Het bestuur denkt aan de aankoop van babypoppen en een volwassen pop. Mocht er nog geld overschieten, zetten we dat netjes op ons spaarboekje voor de aankoop van een nieuwe ambulance.

Prijzen te winnen

Wie een sticker koopt, maakt bovendien kans op een leuke prijs. Op de keerzijde van de sticker staat alle informatie om kans te maken op een toyota RAV4, dertig duo-vliegtuigtickets naar Afrika en vijfentwintig duo-tickets naar een Europese bestemming, honderd zomerverblijven voor twee personen in de Franse Alpen, dertig city cruises Zeebrugge-Hull voor twee personen, 130 weekendverblijven voor vier personen in park Molenheide in Houthalen en 900 gezinstickets voor het Sea Life Marine Park in Blankenberge. Het loont dus zeker de moeite om een sticker te kopen van vijf euro.

Het Rode Kruis Vlaanderen organiseert ook dit jaar een wedstrijd voor alle medewerkers van de veertiendaagse. Het Rode Kruis Diksmuide-Houthulst zal alvast zijn kans wagen en voor 22 mei een lijst met alle namen van onze Rode Kruis vrijwilligers opsturen naar de organisatie. Op 24 mei vindt de trekking plaats. We hopen om één van de achttien weekendverblijven in park Molenheide te winnen of een rondleiding met degustatie in de brouwerij van Hoegaarden of een rondleiding in de volkssterrenwacht.

Rode Kruis Vlaanderen

Om de veertiendaagse stickerverkoop te promoten, doet het Rode Kruis Vlaanderen dit jaar beroep op de televisie, radio en de kranten. De tv-spot toont een bus met schoolkinderen en eindigt met de zin 'over 20 minuten gaat hun bus overkop. Help!' gevolgd door de slogan 'Of dit goed afloopt, dat bepaalt u'. Tijdens de radiospot hoor je effectief de bus remmen en weerklinken dezelfde zinnen. Op 28 april staat een advertentie in Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk en op 27 april in de Jommekeskrant.

----------------------

Rode Kruis Diksmuide-Houthulst leidt jeugdleiders op

Het Rode Kruis Diksmuide-Houthulst leidde zaterdag 16 april de Diksmuidse en Houthulstse jeugdleiders op. Het organiseerde een gratis EHBO-les in het lokaal in de Sint-Sebastiaanslaan 8 in Diksmuide. Die jongeren leerden hoe je omgaat met lichte en ernstige huidwonden, letsels aan gewrichten en botten, insectenbeten, een bloedneus, wanneer iemand het bewustzijn verliest of in ademnood raakt. Jean Paesbrugghe en Marc Versyck, verantwoordelijken van de hulpdienst, gaven de EHBO-les.

Ook volwassenen kunnen bij het Rode Kruis Diksmuide-Houthulst een gratis EHBO-cursus volgen. Op 3 oktober start een nieuwe reeks. De lessen vinden elke maandag en donderdag plaats van 19u.30 tot 21u.45. Tijdens de cursus leer je hoe je moet reageren in al dan niet levensbedreigende situaties. Enkele lesonderwerpen: bewusteloosheid, ademhalingsstilstand, hartaanval, brandwonden, reanimatie, verdrinkingsongeval, wondenverzorging, letsels aan botten en gewrichten, insectensteken en vergiftiging. Onze lesgevers tonen vooral praktische oefeningen en de cursist kan ook zelf aan de slag. Regelmatig komt een simulant langs. Inschrijven kan nu al bij Martine Dewulf op 051 54 62 24 of mail naar martine.dewulf1@pandora.be.

Oproep om jeugd Rode Kruis op te richten

In Diksmuide is er momenteel geen Jeugd Rode Kruis actief maar wat niet is, kan nog komen. Wie zin heeft om een jeugdafdeling van het Rode Kruis op te richten in Diksmuide en Houthulst mag zich steeds aanmelden. We zullen de initiatiefnemer volop ondersteunen.

Als initiatiefnemer leer je de jeugd hoe ze een schaafwonde moeten verzorgen, een verband aanleggen, de 100 verwittigen of hartmassage geven. Kinderen van tien tot twaalf jaar kunnen de cursus helpertje volgen, jongeren van dertien tot vijftien jaar kunnen zich inschrijven voor de lessenreeks junior-helpertje. Na het examen krijgen de jongeren een brevet. Daarnaast wil het Jeugd Rode Kruis jongeren vanaf achttien jaar motiveren om bloed te geven. Het Jeugd Rode Kruis geeft via activiteiten ook informatie over wat het Rode Kruis in Vlaanderen en het buitenland doet.

In Diksmuide hebben we nood aan een initiatiefnemer. Er is bij het Rode Kruis informatie genoeg over activiteiten, cursussen en projecten die je met de jongerenafdeling kunt doen. In de eerste plaats denken we aan het geven van een cursus 'helpertje' of 'junior-helpertje'. Het zou leuk zijn, mocht er in Diksmuide opnieuw een Jeugd Rode Kruis zijn dat zich bekommert om de kinderen. Want het is toch belangrijk dat je van jongsaf weet hoe je moet omgaan als iets verkeerd gaat.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.